Subvenţiile uriaşe acordate an de an de către municipalitate pentru sistemul centralizat de termoficare creează mari nemulţumiri în rândul botoşănenilor care nu mai au nici o legătură cu Modern Calor. Astfel, în ciuda explicaţiilor invocate de edilii botoşăneni, părerea generală este că milioanele pompate în sistemul centralizat ar putea fi folosite pentru reabilitarea străzilor mărginaşe, pentru ca şi cei care locuiesc în acele zone să simtă că sunt locuitori ai unui oraş reşedinţă de judeţ.
Nemulţumirea este amplificată de faptul că aleşii locali nu par să ţină partea majorităţii populaţiei, aceştia motivând că societatea de termoficare trebuie susţinută pentru că în reabilitarea sistemului centralizat de încălzire au fost folosite fonduri europene, locale şi guvernamentale, iar de serviciile Modern Calor depind multe familii nevoiaşe.
Asigurarea subvenţiei de la bugetul local reprezintă un venit sigur pentru societatea de termoficare, astfel că încasarea contravalorii serviciile asigurate clienţilor pare să nu reprezinte o prioritate.
Datele centralizate arată că de la începutul anului, Modern Calor a încasat de la municipalitate în contul subvenţiei 6,7 de milioane de lei şi 5,9 milioane de lei de la clienţi. Anul trecut, Modern Calor a primit în contul subvenţiei 10,019 milioane de lei, iar de la clienţi a încasat 9,226 de milioane de lei.
Tot în 2017 s-a anunţat că din aprilie 2018 primăriile nu vor mai acorda subvenţii la termoficare. „Dacă se va întâmpla ce s-a anunţat pentru la anul, ne va rămâne o sumă la dispoziţie pentru că noi, cei de la primărie, trebuie să ne gândim la toţi locuitorii oraşului, nu numai la o anumită categorie. Ar fi şi pentru noi o gură de oxigen, voi propune domnilor consilieri ca banii să se ducă spre repararea teatrului şi finalizarea lucrărilor”, declara atunci primarul Cătălin Flutur.
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a renunţat însă la aplicarea acestei măsuri, astfel că edilii au rămas cu planurile şi botoşănenii cu aşteptările.
Modern Calor avea la finele anului trecut 11.062 clienţi casnici, 89 de clienţi agenţi economici şi 40 de instituţii bugetare. În această ultimă categorie intră multe unităţi de învăţământ pentru care facturile la încălzire sunt achitate tot cu fonduri de la bugetul local. Pentru clienţii casnici, municipalitatea plăteşte diferenţa dintre preţul total de producere a energiei termice, care la Botoşani este 360,99 de lei pe gigacalorie, şi preţul facturat populaţiei, respectiv 164 de lei pe gigacalorie. Practic, municipalitatea plăteşte 196,96 de lei pe gigacalorie. Mai mult, botoşănenii cu venituri mici primesc şi ajutoare la încălzire asigurate de la bugetul de stat.
– Virginia CONSTANTINIU