Consilierii municipali nu au fost de acord ca Modern Calor să reţină aproape jumătate din profitul realizat la finele anului trecut, în condiţiile în care societatea primeşte 11 milioane de lei în acest an în contul subvenţiei pentru termoficare. În şedinţa de astăzi, aleşii locali i-au mandatat pe consilierii Mihai Gabriel Tanasă şi Laurenţiu Maftei, reprezentanţi în Adunarea Generală a Acţionarilor, să voteze împotriva propunerii Consiliului de Administraţie a Modern Calor vizând repartizarea profitului.
Conducerea Modern Calor a propus ca din profitul de 2,5 milioane de lei, 1,1 milioane lei să fie folosite ca dividende pentru Consiliul Local Botoşani şi tot 1,1 milioane de lei să fie utilizate pentru constituirea de „alte rezerve”. La acest capitol, „alte rezerve”, s-a propus ca 170.000 de lei să fie distribuiţi pentru participarea la profit a angajaţilor, respectiv 130.000 de lei pentru salariaţi, 37.800 de lei pentru directori şi 2.200 lei pentru membrii Consiliului de Administraţie.
Primarul Cătălin Flutur a propus ca tot profitul să fie dat municipalităţii, pentru ca primăria să achite diferenţa de subvenţie pe anul în curs.
„Tot ce înseamnă profit, alea 2,5 milioane de lei să-i dea Consiliului Local, iar noi îi returnăm ca subvenţii. Este logic, corect şi clar. Decât să ne dea nouă 1,1 milioane de lei, care oricum tot lor îi returnăm ca subvenţii şi 1,1 milioane de lei să întoarce pe undeva pe acolo. O să spună pentru dezvoltare, care dezvoltare? Am făcut şi răsfăcut, s-au băgat zeci de milioane în sistem şi încă mai avem un proiect pe care o să-l aprobăm astăzi ca să finalizăm sistemul. Cam ăsta trebuie să fie mesajul, sau mandatul cu care se duc reprezentanţii noştri în AGA la Modern Calor”, a declarat primarul Cătălin Flutur.
Edilul a întrebat de ce municipalitatea trebuie să dea 11 milioane de lei subvenție la o societate care face 2,5 milioane profit și care dă statului 800.000 de lei impozit pe profit și acum așteaptă tot de la municipalitate diferența de 5 milioane de lei pe subvenţie, deoarece a primit până acum 6 milioane de lei.
„De acord să mandatăm acești doi reprezentanți în AGA să nu voteze distribuirea profitului și banii aceștia vor fi returnați Consiliului Local, care va decide ce și cum”, a declarat Mihai Tincu.
Aleşii locali nu sunt de acord nici ca membrii CA-ului de la Modern Calor să primească o cotă variabilă pe lângă indemnizaţia brută lunară care este de 1710 lei.
„Sunt și eu în asentimentul dumneavoastră în ceea ce privește cota variabilă de la Modern Calor. Doar că aș vrea să menționez că jumătate din profitul pe care Modern Calor își propune să-l păstreze este pentru proiecte de investiții, cred că din ce a prezentat domnul director sunt niște branșamente pentru noi clienţi”, a precizat Cosmin Andrei, viceprimarul municipiului.
Florin Sandu, directorul Modern Calor, nu a participat la şedinţă pentru a da eventuale explicaţii, deşi consilierii municipali au solicitat de câteva ori ca la şedinţele ordinare să fie şi directorii societăţilor din subordinea CL, atunci când se dezbat proiecte ce vizează activitatea acestora.
Consilierii municipali au votat în unanimitate ca profitul Modern Calor să ajungă la primărie, iar municipalitatea s-al returneze societăţii, în contul subvenţiei pentru termoficare. Mai mult, administratorii societăţii vor trebui să se mulţumească cu indemnizaţia lunară de 1710 lei brut.
„Primarul Cătălin Flutur a propus ca tot profitul să fie dat municipalității, pentru ca primăria să achite diferența de subvenție pe anul în curs.” Da cine te obligă să toci banii orașului pe subvenție la meceu? Stau mai bine de 30 de străzi parcă abia ieșite din bombardament iar primăria dă banii unei firme total inutile, doar pentru a se mai mânări niște bani de către șmecherii târgului.