Botoşănenii iubesc teatrul, iar acest lucru este dovedit şi de numărul celor care vin la spectacole, la fiecare sfârşit de săptămână. Traian Apetrei, directorul Teatrului „Mihai Eminescu”, a declarat că numărul spectatorilor a crescut în ultima perioadă, ajungându-se ca la fiecare reprezentaţie să asiste aproape 300 de persoane. „Lumea revine la teatru şi este o bucurie. Noi încercăm să organizăm în fiecare sâmbătă şi duminică spectacole. Perioada de criză a fost în urmă cu trei sau patru ani. Se simţea foarte mult”, a spus Traian Apetrei.
Oficialul a adăugat că un alt scop este acela de a veni spre localităţile mai mici, unde au fost reabilitate fostele cămine culturale, actorii jucând în mai multe localităţi, printre care Săveni şi Băluşeni. Un alt lucru îmbucurător este faptul că oamenilor le pasă de soarta teatrului care încă nu a fost reabilitat, susţine directorul. „Este un fenomen îmbucurător, dincolo de probleme. În loc de bună ziua, doi din trei oameni mă întreabă ce se întâmplă cu teatrul”, a menţionat Traian Apetrei. Sfârşitul stagiunii la Teatrul „Mihai Eminescu” a adus încasări ce au depăşit planul valoric pe care-l avea instituţia. Cei peste 40.000 de spectatori au plătit bilete de peste 100.000 de lei.
Teatrul „Eminescu” rămâne o ruină
De doi ani, actorii Teatrului „Eminescu” joacă în deplasare la Casa Tineretului, sediul din centru fiind o ruină.
Lucrările au început în vara anului 2014, în baza unui proiect cu finanţare europeană şi trebuiau finalizate la 31 decembrie 2015. Acest lucru nu s-a întâmplat, deoarece în proiectul iniţial nu au fost incluse date vizând lucrările de consolidare, iar municipalitatea nu a găsit fonduri pentru acestea. Aşa s-a ajuns să se piardă finanţarea europeană de cinci milioane de euro.
Municipalitatea trebuie acum să găsească resurse pentru salvarea clădirii. Printre acestea se numără cele vizând finanţarea prin Programului naţional de dezvoltare locală, iar alta de asigurare a finanţării de către Compania Naţională de Investiţii. Deocamdat, însă, nu s-a găsit o soluţie.
– Margarita HÎRTIE