Situaţie incredibilă în cazul unui accident rutier grav petrecut în judeţ. Deşi un tânăr a ajuns în stare gravă la spital şi a avut nevoie de aproape 200 de zile de îngrijiri medicale, nimeni nu a mai fost tras la răspundere întrucât, din cauza lentorii cu care s-au desfăşurat lucrurile, faptele s-au prescris. Sentinţa definitivă a fost pronunţată miercuri de Curtea de Apel Suceava, cei doi şoferi care au generat un accident în lanţ scăpând de acuzaţiile de vătămare corporală din culpă. Singura compasiune pentru victimă este că o firmă de asigurare a fost obligată de magistraţi să-i plătească o serie de daune.
Carambol din cauza inconştienţei
Accidentul a avut loc pe 7 martie 2009, pe drumul european E 58, în apropiere de Baisa, când patru maşini s-au ciocnit din cauza inconştienţei a doi şoferi care mergeau în sens opus şi au încercat să depăşească concomitent coloanele de maşini. În aceste condiţii, două autoturisme s-au ciocnit frontal, iar alte două au ajuns în şanţ sau în pădure.
Potrivit poliţiştilor, vinovaţi de producerea accidentului ar fi fost şoferul unui Audi A3, Cristian A, de 33 de ani, din Botoşani, care venea dinspre Suceava spre Botoşani, şi un taximetrist de 20 de ani, din Suceava, Alexandru Ciprian A., care circula cu un Logan spre Suceava, ambii efectuând depăşiri neregulamentare.
În urma accidentului, Marius Silviu N., pasager într-un Rover, a fost grav rănit. Din cauza versiunilor vehiculate atunci şi a numărului mare de maşini implicate în coliziunea în lanţ, anchetatorii au trebuit să efectueze o expertiză criminalistică care să stabilească dinamica producerii accidentului. Aşa se face că cercetările au durat până în ianuarie 2015, adică aproape şase ani, şoferii vinovaţi fiind trimişi în judecată pentru vătămare corporală din culpă.
Plângere retrasă de victimă
Dosarul a ajuns la Judecătoria Botoşani şi a urmat procesul, timp în care victima accidentului şi-a retras plângerea împotriva şoferului din Botoşani. Doar că prima sentinţă a instanţei de fond a venit abia pe 1 februarie 2018, după ce în prealabil se schimbase inclusiv Codul penal.
Puşi în situaţia să dea un verdict, magistraţii au recunoscut că procesul devenise tardiv, între timp intervenind prescrierea răspunderii penale. Astfel, pentru a putea fi traşi la răspundere, şoferii trebuia să fie condamnaţi într-un interval de şapte ani şi şase luni, termen care s-a împlinit pe 6 septembrie 2016. Prin urmare, şoferii au scăpat de acuzaţii, dar firma de asigurare a fost obligată să plătească cheltuielile de spitalizare, precum şi daune materiale şi morale către victima accidentului, acestea din urmă cumulând 165.000 de lei.
A urmat apelul în privinţa laturii civile, Curtea de Apel Suceava diminuând daunele către victimă la suma totală de 106.500 de lei.
– Sebastian GHEORGHIU