Diferenţele mari de notare evidenţiate după rezolvarea contestaţiilor la Bacalaureat s-ar putea solda cu un scandal naţional. Lucrările candidaţilor botoşăneni au fost evaluate de profesorii din Vaslui, iar lucrările ale căror note au fost contestate au fost recorectate la Bacău. Sute de elevi botoşăneni au avut de câştigat în urma depunerii contestaţiilor, dar au avut şi nemulţumiri pe măsură la adresa primilor evaluatori. Cum altfel să gândească absolventa de la Liceul „Regina Maria” Dorohoi care a obţinut la limba şi literatura română 6,95, iar după reevaluare nota 9, deci cu 2,05 puncte mai mult? Sau cum ar trebui să reacţioneze elevul care de la 5,85 a obţinut 7,2, sau cel care de la 7,4 a sărit la 8,9 şi exemplele pot continua cu sutele. Pe fondul notele cu mult mai mari obţinute după contestaţii, unor candidaţi le pare rău că nu au contestat şi ei rezultatele. Unii părinţi îi acuză pe profesorii evaluatori că s-au jucat cu viitorul copiilor lor.
Nemulţumiţi nu sunt doar unii candidaţi şi părinţi, ci şi unii profesori botoşăneni. „Nu pot să nu afirm că unii dintre colegii din Vaslui, care au dat notele inițiale, au fost cel puțin iresponsabili. Iată ce diferențe mari sunt între prima notă și nota finală, după contestații, și asta doar la câțiva dintre elevii mei. Prima notă e cea inițială, a doua e după contestații. Așadar, la Istorie: 8,20-9,60 !!, 7,55-8,40, 7,75-8,55, 9,35-9,80, 8,15-8,80, 7,65-8,55. La Română: 8,40-9,40, 6,40-7,90 !!, 7,80-8,60, 7-8,20, 6,80-8,10 !!, 6,45-7,90 !!”, a scris profesorul Daniel Botezatu pe o reţea de socializare. Potrivit acestuia, IŞJ Botoșani ar trebui să sesizeze ISJ Vaslui, iar profesorii vinovați să fie opriți a mai corecta la câteva sesiuni de bac de acum înainte. „E vorba de niște destine ale unor tineri nevinovați cu care s-au jucat niște profesori neprofesioniști!”, a concluzionat fostul inspector şcolar general adjunct.
După afişarea rezultatelor iniţiale, Comisia judeţeană Botoşani a centralizat 980 de contestaţii. După reevaluarea lucrărilor, 610 note au crescut, 321 au scăzut şi 49 note au rămas neschimbate.
Gabriel Hârtie, inspector şcolar general, a explicat că toate aceste diferenţe mari de notare sunt analizate de Comisia naţională de organizare a Bacalaureatului. Oficialul a arătat că IŞJ Botoşani nu poate lua măsuri cu profesorii din Vaslui. „Noi răspundem de lucrările care au fost evaluate la Botoşani. Avem şi noi câteva situaţii cu diferenţe mari de notare şi vom analiza dacă se impun sancţiuni în cazul a patru profesori evaluatori”, a explicat Gabriel Hârtie.
Oficialul a arătat că unele erori de corectare pot apărea din cauză că profesorii au avut de corectat multe lucrări. Spre exemplu, numai la Botoşani au fost corectate 14.325 de lucrări.
„Profesorii sunt suverani în evaluare şi îşi asumă notele respective. Diferenţele mai mari de un punct jumătate sunt analizate la nivelul fiecărei comisii judeţene, iar, în conformitate cu metodologia, profesorii evaluatori pot suporta anumite consecinţe. Comisia judeţeană propune sancţiuni, care pot fi de neparticipare la următoarele sesiuni de Bacalaureat sau Evaluare Naţională”, a mai spus Gabriel Hârtie.