De fiecare dată când consideră că le-au văzut pe toate, cadrele medicale de la Urgenţe tind să fie contrazise de pacienţii care ajung la spital. A fost cazul şi sâmbătă, când cadrele medicale au fost nevoite să asigure îngrijiri medicale unui bărbat care prezenta o plagă muşcată. Deşi nimic nu părea anormal în acest lucru, au aflat că muşcătura nu a fost cauzată de un animal, aşa cum se întâmplă de obicei la pacienţii de acest fel, ci de un alt om. „A fost vorba de un pacient în vârstă de 36 de ani, din Botoşani, care prezenta o plagă muşcată de om a nivelul antebraţului drept. Nu punea probleme de funcţionalitate, dar a fost toaletată, iar pacientul fusese deja vaccinat antitetanic, după care a plecat la domiciliu”, a precizat un asistent din cadrul UPU-SMURD.
Bărbatul le-a povestit cadrelor medicale că s-a ales cu rana după o altercaţie pe care a avut-o cu un alt bărbat, iar în vâltoarea luptei, acesta l-a muşcat de antebraţ. Victima nu a depus plângere până ieri, însă poliţiştii spun că are la dispoziţie 60 de zile pentru a face acest lucru, dacă are certificat medico-legal.
Deşi par rare, în literatura de specialitate muşcăturile umane se află pe locul trei ca frecvenţă şi gravitate, după muşcăturile de câini şi pisici. Specialiştii consideră, însă, că majoritatea cazurilor nu sunt raportate, pacientul preferând să se autoîngrijească la domiciliu şi să apeleze la ajutorul de specialitate doar în momentul în care au apărut infecţiile bacteriene.
– Tudor CHIRIAC
Betivul care canta nu musca zice un vechi proverb romanesc.