Înşelăciunile cu maşinile de cusut „Singer” au revenit în actualitate. Din acest motiv, poliţiştii botoşăneni atrag atenţia populaţiei să nu dea curs unor oferte de acest gen aparent avantajoase, în spatele acestora fiind ascunşi escroci care încearcă să obţină bani de la oamenii de bună credinţă. „Aceştia se folosesc de anunţurile de mică publicitate, lipite pe stâlpii de electricitate, în staţiile mijloacelor de transport în comun sau în scările de bloc, în care se precizează că oferă sume foarte mari de bani, de ordinul zecilor de mii de euro, în schimbul unor maşini de cusut vechi, de fabricaţie germană sau al altor obiecte de artă, de asemenea vechi”, atrag atenţia poliţiştii.
Cei care cad în plasă riscă să piardă însă sume mari de bani. Astfel, la mijloc ar fi vorba de două scenarii. Atunci când cineva sună la numărul de telefon indicat în anunţ, oamenii află de la un presupus „colecţionar” că suma uriaşă promisă o vor primi doar dacă mai cumpără o maşină asemănătoare, care are inscripţionată seria „pereche”, iar din întâmplare acesta are numărul de telefon al celui care o vinde.
Victima sună iar celălalt vânzător spune că vinde maşina doar cu câteva mii de euro. După efectuarea vânzării, victima nu va mai fi sunată niciodată de „colecţionarul” iniţial şi abia atunci realizează că a cumpărat o vechitură cu mii de euro.
Un al doilea scenariu este legal de un presupus „certificatul de autentificare” şi presupune ca victima să plătească într-un anumit cont care i se comunică de către „colecţionar” o sumă de bani ce reprezintă eliberarea unui certificat care să dovedească faptul că maşina este autentică. Doar că după achiziţia aşa-zisului certificat victima nu mai este căutată de „colecţionar” şi realizează că a plătit un sac de bani pe o simplă bucată de hârtie.
Din acest motiv, poliţiştii botoşăneni îi sfătuiesc pe oameni să nu mai dea curs unor false chilipiruri, iar în situaţia în care cineva a fost victima unei înşelăciuni de acest tip este bine să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie.
– Sebastian GHEORGHIU
Dser,anuntul are un caracter preventiv, scopul acestuia fiind cel de a informa cetățenii cu privire la riscul pe care și-l asumă atunci când dau curs unor astfel de oferte.
Daca dumneavoastră cunoașteți mai bine situația atunci va rog sa va vindeți tablourile si dupa aia sa întrebați poliția de ce ati fost fraieri.
Iar cu privire la autosesizarea de care ati menționat, studiați legea ca nu v-ati strica.
Citiți broșură publicată de politia romana: „Cum sa furați fără sa ne deranjati”.
Citiți și brosura publicată de politia romana: „Cum sa furați fără sa ne deranjati”
Am văzut și eun pe stâlpi. Politia de ce nu se autosesizeaza pentru infracțiunea de înșelăciune? Salarii mari indiferent de ce (nu) faci.