În Transilvania există numeroase staţiuni termale, care au devenit obiective atrăgătoare pentru turişti.
Pe parcursul timpului sintagma de băi termale a căpătat conotaţii învechite, însă în România există unele dintre cele mai frumoase complexe cu apă termală din Europa. Aceste destinaţii sunt ideale atât pentru o escapadă de weekend, cât şi pentru vacanţe mai lungi petrecute alături de întreaga familie.
În Transilvania sunt numeroase locuri cu bazine care au apă ce tratează numeroase afecţiuni, iar printre acestea cu siguranţă veţi găsi destinaţii ideale pentru dumneavoastră.
Băile Felix şi Băile 1 mai
Ştrandul Felix din Băile Felix dispune de şase bazine cu apă termală naturală: două bazine pentru copii unde temperature apei este de 32-34°C, un bazin cu valuri, un bazin relaxare şi două bazine pentru toate categoriile, în acestea temperatura apei fiind între 34-36°C.
Ştrandul Apollo este singurul ştrand public din Băile Felix care este deschis tot anul, indiferent de anotimp sau sărbatori. Dispune de un bazin acoperit şi trei bazine exterioare cu apă termală. Ştrandul Padiş este unul dintre cele mai accesibile ştranduri publice din staţiune Băile Felix. Dispune de trei bazine cu apă termală naturală, iar tarifele mici practicate oferă posibilitatea tuturor de a se bucura de efectele benefice ale apei termale din Băile Felix.
Turiştii care doresc să aibă parte de mai multă distracţie pot opta pentru Aqua Parcul President din apropierea Băilor Felix. Au la dispoziţie 13 piscine interioare, cinci piscine exterioare, zonă de agreement pentru copii, tobogan interior şi exterior.
Localitatea Băile 1 Mai este situată la 8 km de Oradea, la 140 de metri altitudine în valea pârâului Peţa, la poalele Dealurilor Pădurii Craiului.
Nord Vest termal park
Ştrandul Nord Vest Termal Park din Satu Mare este cel mai pare parc termal din Nord-Vestul ţării. Punctul de atracţie îl reprezintă bazinele, iar ştrandul sătmărean dispune de şase bazine şi un râu curgător de 274 de metri îi atrag nu doar pe copii, ci şi pe adulţi. Pentru cei mici funcţionează două bazine speciale, unul fiind pentru cei micuţi, cu o adâncime de 30 cm, iar celălalt pentru prichindeii măricei, adâncimea acestuia fiind de 60 cm.
În timp ce copiii se bălăcesc în bazinele lor, adulţii pot să se relaxeze în bazinele pentru înot. Ştrandul Nord Vest Termal Park are două bazine pentru înot, unul cu adâncimea de 1,6 metri şi unul cu adâncimea de 1,8 metri, piscină semi-olimpică. Relaxarea e asigurată şi în bazinul de agrement, a cărui adâncime e de 1,4 metri.
Băile Figa
Situată la 80 de kilometri de Cluj-Napoca, în judeţul Bistriţa-Năsăud, staţiunea Băile Figa a devenit tentantă chiar şi pentru clujeni, care făceau vara trecută cozi imense la intrarea în modernul ştrand. Accesul la Băile Figa poate fi făcut de pe Drumul European 17 şi se află la o distanţă de doar un kilometru de oraşul Beclean şi 35 de Bistriţa. Cu o piscină interioară, cu două bazine exterioare cu apă sărată şi alte două cu apă dulce, cu tobogane, un râu leneş şi numeroase locuri de plajă, staţiunea balneară îşi aşteaptă vizitatorii.
Aquastar Satu Mare
Cu bazine de relaxare şi distracţie, dar şi cu apă termală pentru tratament aquapark-ul din Satu Mare poate fi o destinaţie perfectă atât pentru familiile cu copii, cât şi pentru tineri sau bătrâni. Biletul de intrare costă 30 de lei pentru adulţi şi 15 lei pentru copiii cu vârsta mai mare de trei ani.
Complexul dispune de o zonă acoperită cu mai multe bazine de hidromasaj, frumos lucrate, întreţinute, numeroase ţâşnitoare, perdea de apă şi jacuzzi. În incinta acoperită sunt amenajate mai multe tipuri de saune. Doritorii pot apela la şedinţe separate de hidromasaj, kinetoterapie şi masaj. AquaStar are cinci piscine exterioare: o piscină de relaxare şi distracţie, piscină semiolimpică, piscină pentru copii, iar pentru aventurieri o piscină cu tobogane, iar apa termală din belşug a permis şi construirea unui bazin perfect pentru tratament.
Ocna Şugatag
Staţiunea balneoclimaterică Ocna Şugatag se află în judeţul Maramureş, la 20 km de oraşul Sighetu Marmaţiei, la 490 m altitudine la poalele munţilor Ţibleş-Gutâi. Baza de tratamant din Ocna Şugatag permite efectuarea unor băi calde în cadă, electroterapie, hidroterapie, termoterapie, aerohelioterapie şi masaj medical. Apa sărată se se extrage dintr-o mină inundată de la 200 de metri adâncime, prin pompare şi este adusă pe conductă la staţiune. Apa sărată din staţiunea Ocna Şugatag poate face minuni, mai ales dacă curele de tratament se fac cu apă încălzită la 37°C.