Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” a găzduit astăzi cea de a XXI-a ediție a Simpozionului Internaţional „Eminescu – Carte, Cultura, Civilizație”. Această manifestare tradiţională se bucură de un interes major în rândul oamenilor de cultură, dar şi al botoşănenilor îndrăgostiţi de opera eminesciană.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Simpozionul a fost moderat de Cornelia Viziteu, directorul bibliotecii. Prezent la deschidere, Dorin Birta, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, a dat asigurări că, în condiţiile în care va avea pârghiile necesare, va sprijini această manifestare, dar şi toate evenimentele prin care judeţul este promovat.
Cei prezenţi au vizionat apoi un colaj cu fotografii realizate la precedentele ediţii ale simpozionului, ultimele imagini fiind cu cele 20 de ediţii ale publicaţiei anuale „Studii Eminescologice”, realizat de Biblioteca Judeţeană, în colaborare cu Catedra de Literatură Comparată de la Facultatea de Litere a Universităţii „Al I Cuza”. Lucrarea a devenit de-a lungul anilor, grație conținutului științific de profundă cercetare eminescologică, un reper important pentru toți cei ce doresc să cunoască cu adevărat opera eminesciană.
„La ora actuală nu mai există o instituţie care să editeze o serie de studii eminescologice şi să se ocupe în mod constant, aşa cum o facem noi, aici la Botoşani, sigur, graţie Facultăţii de Litere Iaşi, colectivului excepţional coordonat de profesorii Viorica Constantinescu şi Lucia Cifor, doi oameni extraordinari care an de an aduc alţi şi alţi colaboratori”, a spus, printre altele, Cornelia Viziteu.
Oficialul a acordat apoi diplome de excelenţă unor elevi care sunt prietenii bibliotecii şi care „ştiu să-şi croiască un drum în viaţă”. Au primit diplome Darius Alexandru Iacob, Amalia şi Denisia Aferăriţei şi Alesia Georgiana Cornaci.
Comunicările din cadrul Simpozionului au fost susținute de renumiți eminescologi, dar și tineri cercetători din lumea academică din țară și străinătate. Printre cei care au susţinut comunicări s-au numărat profesorii Viorica S. Constantinescu, Lucia Cifor, Gisèle Vanhese, Rodica Marian, Antonio Patraş, Roxana Patraş şi Doru Scărlătescu.
În cadrul Simpozionului au fost prezentate şi două expoziții deosebite dedicate marelui poet: ”Eminescu-etern” (filatelie și numismatică), autor Mihai Cornaci și ”Mihai Eminescu la Botoșani” (cartofilie), autor Nicolae Iosub.