Elevii botoşăneni pasionaţi de robotică au repurtat un nou succes răsunător la nivel naţional. În perioada 15-17 iunie, echipa de robotică de la Palatul Copiilor Botoşani, coordonată de profesorul Grigore Luisian, a reprezentant judeţul la Campionatul Naţional de Robotică „Cupa Chindiei” de la Târgovişte. La acest concurs au participat mai multe echipaje din licee, palate şi cluburi ale copiilor, precum şi echipe universitare.
Roboţii realizaţi de elevi şi studenţi s-au întrecut în probe de viteză, forţă şi inteligenţă pe trei categorii de vârstă. Au participat la o categorie specială (A) roboţi construiţi în totalitate, inclusiv senzorii, exceptând doar bateriile şi motoarele. În categoria B au intrat roboţi ce conţineau kituri comerciale, create industrial.
„La fiecare probă, un echipaj a participat cu un singur robot, fiind premiaţi primii trei clasaţi. Înaintea competiţiei echipajele şi-au calibrat roboţii pentru noile condiţii de traseu pentru a putea obţine performanţa maximă”, a declarat profesorul Luisian Grigore.
Potrivit acestuia, roboţii realizaţi de elevii botoşăneni s-au impus şi în această competiţie. Astfel, la finalul concursului, echipa din Botoşani a obţinut cele mai multe premii: opt premii I, două premii II şi premiul I pe echipe.
Echipa ce a făcut posibilă această performanţă a fost formată din elevii: Tudor Anisie, Sebastian Andrei Coroliuc, Alexandru Grigoruţă, Alexandru Lupu, Tamara Sauciuc, George Sauciuc, George Ursu, Eduard Grigore, Darian Clodnischi şi Dorin Grigoruţă.
Graţie acestui rezultat de excepţie, echipa botoşăneană a fost invitată să participe la Concursul Internaţional „ROBOTOR”.
„Pentru a putea face faţă evoluţiei exponenţiale în acest domeniu, echipa PACO din Botoşani construieşte an de an noi roboţi, mai rapizi, mai puternici, mai inteligenţi, aproape dublând performanţele roboţilor din anul precedent. Roboţii construiţi la Palatul Copiilor şi-au demonstrat performanţa la numeroase concursuri, inclusiv la cele universitare”, a mai precizat Luisian Grigore.
De-a lungul anilor, elevii coordonaţi de Luisian Grigore au obţinut premii importante în competiţii naţionale, pasiunea pentru fizica aplicată (electronică, automatizări, robotică) aducându-le multora nu numai premii, dar şi motivaţia pentru a-şi construi o carieră de succes în aceste domenii. Municipalitatea botoşăneană i-a recunoscut munca profesorului Luisian Grigore, şlefuitorul de genii, şi i-a acordat anul trecut titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Botoşani.
– Virginia CONSTANTINIU