La cimitir sau la Protecţia Copilului. Acolo va trebui să muncească un sucevean pentru a scăpa de puşcărie, după ce a fost condamnat pentru acces ilegal la un sistem informatic şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos. Povestea lui Alexandru Dobârceanu, în vârstă de 33 de ani, din comuna Hânţeşti, este oarecum tragi-comică, însă ea dovedeşte, dacă mai era nevoie, inventivitatea românului mai ales când este vorba de o răzbunare.
Angajat în perioada 2009-2016 ca sudor la o firmă italiană, Alexandru Dobârceanu a muncit în străinătate, dar a revenit în primăvara lui 2016 în ţară, societatea lui câştigând o licitaţie privind executarea unor lucrări de instalaţii de apă şi canalizare în Flămânzi şi Frumuşica. În martie 2016, suceveanul a fost cazat la o vilă închiriată de firmă, undeva în municipiul Botoşani, cât şi la domiciliul surorii sale. Nemulţumit de condiţiile grele de muncă, suceveanul s-a supărat şi mai mult când a văzut că nu primeşte unele drepturi salariale restante şi nu i se decontează cheltuielile cu plata chiriei, a hranei şi a navetei.
Atunci a decis să se răzbune. S-a hotărât să folosească datele unui card bancar, şi anume cel folosit de asociatul Cappadonna Mauro, ale cărui detalii le cunoştea, intenţia lui fiind de fapt să-şi recupereze pe această cale sumele restante. Profitând că acel card fusese lăsat nesupravegheat pe un birou, suceveanul l-a fotografiat cu telefonul mobil pe ambele feţe, după care a intrat pe internet şi a cumpărat online un Samsung S7 Edge, în valoare de 3.649 lei, pe care l-a achitat folosindu-se de datele de pe card.
Şi pentru ca lucrurile să nu fie prea „la lumină”, el a solicitat ca telefonul să îi fie livrat prin serviciul de curierat pe numele nepotului său din Botoşani, aparatul fiind vândut mai apoi cu 500 de euro.
Suspectul a achitat prejudiciul
Ulterior, în iunie 2016, suceveanul a părăsit firma şi a plecat la muncă tot în Italia, dar la o altă societate. Când au realizat că le-au dispărut banii din cont, italienii au făcut plângere penală, cazul fiind preluat de procurorii Biroului teritorial Botoşani din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).
Identificat de anchetatori, suceveanul nu a recunoscut la început că el a făcut această plată pe internet, însă ulterior el s-a întâlnit cu foştii patroni în Italia, iar în februarie 2017 el a achitat din contul său bancar de la banca din Italia în contul firmei contravaloarea telefonului, mai exact 830 de euro, astfel încât italienii au renunţat la toate pretenţiile.
Trimis în judecată de procurorii DIICOT, Alexandru Dobârceanu a recunoscut faptele în totalitate şi a cerut să fie judecat în formulă simplificată, doar pe baza probelor de la dosar, sperând la o pedeapsă mai blândă.
În urma procesului, care s-a derulat la Tribunalul Botoşani şi Curtea de Apel Suceava, „răzbunătorul” a fost condamnat la o pedeapsă de un an, două luni şi şase zile de închisoare, magistraţii dispunând suspendarea executării sub supraveghere. Sentinţa definitivă a fost pronunţată luni, Alexandru Dobârceanu urmând să fie supus unui termen de încercare de doi ani, timp în care va trebui să respecte mai multe obligaţii, inclusiv cea de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 90 zile la salubrizarea cimitirului Pacea din Suceava sau în cadrul DGASPC Suceava – Servicii multifuncţionale de tip rezidenţial Suceava.
– Sebastian GHEORGHIU