Neatenţia la volan tinde să devină o regulă. Acest lucru este demonstrat de un accident produs la sfârşitul săptămânii trecute, pe Calea Naţională din Botoşani. Aflat la volanul unui Volkswagen Golf, un botoşănean a observat cu întârziere echipajul de Terapie Intensivă Mobilă, care se grăbea să ajungă la un caz grav. Pentru a oferi prioritate ambulanţei, acesta a frânat brusc. Şoferul unei Skoda aflate în spate nu a apucat să reacţioneze la timp, intrând în acesta. În urma accidentului, o femeie, pasageră în Skoda a suferit mai multe răni şi a ajuns la spital. Din fericire, femeia este în afara pericolului.
Ambii şoferi au fost testaţi cu aparatul etilotest, rezultatele arătând că nu se aflau sub influenţa băuturilor alcoolice.
Conducătorul auto responsabil de producerea accidentului a rămas fără permis pentru 60 de zile şi va trebui să achite o amendă în valoare de 1.160 de lei.
Semnal de alarmă tras de ambulanţieri
Şoferii de pe Ambulanţe şi autospecialele SMURD se plâng de faptul că sunt tot mai mulţi şoferii care nu respectă autospecialele aflate în misiune, astfel că atât ei, cât şi asistenţii sau medicii îşi riscă viaţa în goana lor spre a salva alte vieţi. Deşi cei mai mulţi şoferi trag pe dreapta, opresc dacă e cazul, şi fac tot posibilul să facă loc ambulanţelor, există şi cei care nu ştiu ce să facă în astfel de cazuri. Se pierd în momentul în care aud sirenele, mai ales în intersecţii foarte aglomerate sau în trafic aglomerat.
O altă categorie este cea a indolenţilor. Aceşti şoferi, chiar dacă aud sirenele ambulanţelor sau ale autospecialelor de pompieri, jandarmi, poliţie, nu se catadicsesc să tragă pe dreapta, să creeze drum autospecialelor aflate în misiune.
Personalul de pe Ambulanţă le cere şoferilor ca în momentul în care aud sirenele, fie că vorbim de ambulanţe, pompieri, jandarmi sau poliţişti, să se gândească că acele autospeciale se pot deplasa în viteză să salveze viaţa cuiva drag.
În ciuda apelurilor făcute de salvatori, a amenzilor date şi a campaniilor de informare, în ultimii ani s-au înregistrat mai multe accidente în care au fost implicate ambulanţe, iar cauza a fost nerespectarea regulilor de circulaţie de către şoferi.
Cel mai grav accident în care a fost implicată o ambulanţă a avut loc la sfârşitul lunii martie 2015. Atunci, ambulanţierul Constantin Brânzilă a murit, iar autosanitara cu care ducea la Iaşi un copil bolnav transformată într-un morman de fiare din cauza unui şofer neatent.
Maşinile cu girofar au prioritate
Poliţiştii botoşăneni le reamintesc cetăţenilor obligativitatea de a acorda prioritate ambulanţelor şi autospecialelor aparţinând poliţiei şi pompierilor atunci când acestea se află în misiune şi au semnalele acustice şi luminoase pornite. Astfel, la vederea unui girofar cu lumină roşie, şoferii sunt obligaţi să oprească în direcţia de mers, cât mai aproape de marginea drumului.
Lumina albastră nu îi obligă pe şoferi să oprească, dar îi obligă să acorde prioritate de trecere.
La vederea unui girofar cu lumină galbenă, şoferii sunt obligaţi să circule cu atenţie.
– Tudor CHIRIAC
Permise retrase pe jumatate de an sau pe viata in cazurile in care pacientul isi pierde viata din cauza unui astfel de sofer idiot!
Da,trebuie sa oprim!! Este si legal si uman! Insa ”ambulantierii” ar trebui sa fie si ei pregatiti,in sensul ca sa nu abuzeze de mersul cu semnalele luminoase aprinse(fara sirena) nefiind de fapt in misiune de urgenta!
Intel et ca ambulantele merg la o urgenta dar nu ca orbii in toata lumea masinile de urgenta cind intra intr-o intersectie incetinesc si se asigura nu merg ca boii ar trebui sa aiba un stagiu de conducere preventiv nu prioritar