spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeEditorialVânătoarea de ... Olivia Steer

Vânătoarea de … Olivia Steer

De vreo 10 zile ţara fierbe. Pe cei pe care nu-i interesează imunitatea „generalului izmană”, şi sunt mulţi, i-au înfierbântat în schimb noile postări şi apariţii ale Oliviei Steer, care a ajuns să fie acuzată de toate relele sistemului sanitar românesc.
De la început precizez că am doi copii, care au respectat strict schemele de vaccinare. Aşa că nu sunt în tabăra celor care se opun vaccinării. Cred însă că ceea ce se întâmplă acum în România este o fumigenă care să acopere ineficienţa unui sistem sanitar, care a devenit doar o vacă bună de muls pentru mulţi, de la politicieni şi potentaţi ai zilei din industriile furnizoare de medicamente şi materiale sanitare şi până la serviciile secrete. Olivia Steer, cu opiniile ei care contravin credinţelor majorităţii, este personajul perfect pentru a fi pus la zid şi acuzat de îmbolnăvirea şi chiar moartea unor copii nevaccinaţi.
În ziua în care fosta prezentatoare TV a fost invitată la un talk show al unei televiziuni de ştiri, Ministerul Sănătăţii a dat publicităţii o statistică prin care arată că în primele opt luni ale anului au fost înregistrate 675 de cazuri confirmate de rujeolă, în 23 de judeţe, fiind înregistrate trei decese, faţă de anul trecut când s-au înregistrat doar şapte cazuri de îmbolnăvire. Toate ar fi în colectivităţi în care copiii nu au fost vaccinaţi. Imediat s-a făcut legătura cu Olivia Steer care militează împotriva vaccinurilor, încercându-se scoaterea ei ţap ispăşitor, dar omiţându-se să se spună că în ultimii ani au fost mari, mari probleme cu vaccinurile. Ministerul Sănătăţii susţine însă că „în ultimii doi ani, nu au existat probleme majore la aprovizionarea cu vaccinul ROR”, dar nu mai departe de săptămâna trecută medicii de familie din Botoşani nu primiseră acest vaccin de la DSP, amânând sine die vaccinarea copiilor care au împlinit un an. Şi asta în plină epidemie de rujeolă. Exemplele pot continua şi cu celelalte tipuri de vaccinuri pe care trebuie să le facă bebeluşii în maternităţi sau cei mici şi care mai mult lipsesc. Situaţia nu e nouă şi nici nu va fi rezolvată prea curând, pentru că aşa e la noi, până nu se întâmplă o tragedie se continuă sub lozinca „lasă, că merge şi aşa!”.
Apoi majoritatea celor care nu-şi vaccinează copiii, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, provine fie din comunităţi religioase, care refuză anumite acte medicale, chiar cu riscul decesului, fie, şi ăştia sunt cei mai mulţi, din comunităţi defavorizate sărace sau de etnie rromă, care nu au acces la informaţii şi care trăiesc de pe o zi pe alta. Să nu-mi spună mie cineva că aceste persoane nu şi-au vaccinat copiii pentru că au citit afirmaţiile Oliviei Steer pe blog-ul ei, când mulţi dintre ei nici nu ştiu cum arată un calculator, o tabletă sau un smartphone, darămite s-o mai urmărească pe fosta prezentatoare TV, care a ieşit de mult din viaţa publică şi nu mai este un personaj. Da, poate a făcut ceva prozeliţi, dar ăştia sunt mult mai puţini decât se încearcă a se acredita acum şi sunt din cu totul şi cu totul alte medii sociale.
Adevărul stă în statisticile OMS, care arată că între anii 2012-2014, rata de vaccinare a crescut de la 91% la 94% în cazul DiTePer (împotriva difteriei, tetanosului şi tusei convulsive), de la 92% la 94% în cazul vaccinului antipolio şi a scăzut în cazul ROR (împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei). În ultimul caz, explicaţia ar putea fi aceea că ROR-ul se face abia la un an, iar mulţi dintre cei care nu şi-au vaccinat pruncii nu mai dau pe la medicul de familie decât atunci când aceştia sunt bolnavi, chiar când sunt grav bolnavi. Apoi nu trebuie neglijat nici faptul că, statistic, o dată la cinci ani, în România au apărut focare de boli contagioase în comunităţile sărace, unde rata imunizării este scăzută.
Aşa că, poate, înainte de a mai purcede la „vânătoarea de vrăjitoare”, ar trebui să ne gândim şi la dreptul la liberă exprimare şi cel la opinie al celuia de lângă noi, chiar dacă numele lui este Olivia Steer şi chiar dacă nu agreăm deloc ceea ce găseşte şi promovează ea.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

 

Marius ILINCARU
editor

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
0 ° C
1.6 °
-0 °
77 %
3.1kmh
58 %
sâm
0 °
Dum
1 °
lun
3 °
mar
3 °
mie
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...