spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeCaleidoscopPremii Nobel pentru studii trăznite

Premii Nobel pentru studii trăznite

Laureaţi ai premiilor Nobel s-au reunit, săptămâna trecută, în Statele Unite la cea de-a 26-a ceremonie a premiilor „anti-Nobel”, pentru a răsplăti cele mai absurde, ciudate şi curioase cercetări ale anului. Este sexualitatea unui şobolan afectată de pantaloni? Poate un om trăi ca o capră? Au pietrele personalitate? În fiecare an, comitetul „Ig Nobel Prizes” acordă aceste premii pentru cercetări „care fac oamenii mai întâi să râdă, apoi să reflecteze”, conform formulei consacrate evenimentului, relatează AFP.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

La ceremonia desfăşurată la Cambridge (nord-estul Statelor Unite), în campusul prestigioasei universităţi Harvard, premiul la categoria reproducere a mers la un cercetător de la Universitatea din Cairo, Ahmed Shafik, pentru studiile sale privind sexualitatea şobolanilor care poartă pantaloni. Studiul, care a fost publicat în 1993, a concluzionat că un şobolan care poartă pantaloni ce conţin poliester este mai puţin activ sexual, decât cei care poartă pantaloni făcuţi doar din lână sau bumbac. Cercetătorul a murit în 2007.

 

Recompensaţi pentru trai în pielea animalelor

 

Printre cei zece laureaţi, a fost de asemenea recompensat, la categoria biologie, britanicul Thomas Thwaites, care a petrecut trei zile în pielea unei capre. El a fabricat proteze care i-au permis să meargă mult timp în patru labe, cu mişcări comparabile cu cele ale unei capre, inclusiv în pantă, deoarece şi-a realizat experienţa în Alpii elveţieni. De asemenea, el a mâncat iarbă, fiartă la oala sub presiune, în timpul experienţei sale de trei zile.

Thomas Thwaites a împărţit premiul cu un alt bărbat devenit animal, britanicul Charles Foster, care a încercat să imite stilul de viaţă al mai multor animale – viezure, vulpe, cerb, vidră şi pasăre.

 

Personalitatea pietrelor

 

La categoria economie, premiul anti-Nobel a fost atribuit unei echipe de trei cercetători – doi neozeelandezi şi un britanic, care s-au interesat de personalitatea pietrelor. Ei au încercat să aplice unor bucăţi de piatră conceptul din marketing numit personalitatea brandului, care constă în a atribui unor etichete trăsături ale personalităţii umane. Studiul a demonstrat că oameni aduşi în contact cu pietrele le-ar putea atribui acestora caracteristici ale personalităţii umane. Cercetătorii au ajuns la concluzia că noţiunea de personalitate de brand ar trebui să fie abordată cu multă precauţie.

 

Mitomani întrebaţi despre minciuni

 

Un grup ce cercetători din Statele Unite, Canada, Germania, Belgia şi Olanda a câştigat premiul pentru psihologie, pentru că au întrebat 1.000 de mitomani cât de des au minţit pe parcursul vieţii lor şi au evaluat cât de bine au minţit.

Premiul pentru medicină a fost acordat unor oameni de ştiinţă germani care au descoperit că o mâncărime pe partea stângă a corpului poate fi calmată prin scărpinare pe partea dreaptă în timp ce ne uităm în oglindă.

Premiul pentru fizică a fost acordat unor cercetători din Ungaria, Spania, Suedia şi Elveţia, care au constatat că tăunii sunt mai puţin atraşi de caii albi şi că libelulele sunt atrase în mod fatal de pietre funerare negre.

 

Trilogia muştelor

 

Premiul pentru literatură a mers la un autor suedez, Fredrik Sjoberg, care a scris o trilogie despre colectarea muştelor.

Premiul pentru pace a fost acordat cercetătorului canadian Gordon Pennycook şi colegilor acestuia pentru lucrarea intitulată „On the Reception and Detection of Pseudo-Profound Bullshit”.

Premiul de percepţie a revenit cercetătorilor japonezi Atsuki Higashiyama şi Kohei Adachi, pentru a fi investigat dacă lucrurile arată diferit atunci când te apleci şi le vizualizezi printre picioare.

 

Volkswagen, premiat pentru emisiile poluante

 

Cel mai surprinzător câştigător al premiilor anti-Nobel a fost la categoria chimie – compania Volkswagen. În absenţa unui reprezentant, constructorul german a fost răsplătit pentru că „a rezolvat problema emisiilor excesive auto care produc… mai puţine emisii de fiecare dată când maşinile sale sunt testate”.

Ig Nobels au fost inspirate de revista americană de ştiinţă şi umor „Annals of Improbable Research”. Ca în fiecare an, premiile au fost remise de laureaţi adevăraţi ai premiului Nobel. La ceremonie au participat patru dintre ei – chimistul Dudley Herschbach, economistul Eric Maskin, dr Rich Roberts şi fizicianul Roy Glauber. Câştigătorii premiilor anti-Nobel au primit un trofeu în forma unui ceas mare, precum şi o bancnotă de zece trilioane de dolari din Zimbabwe, care valorează mai puţin decât un eurocent.

Discursurile premianţilor sunt limitate la un minut. Dacă aceştia depăşesc timpul alocat, o tânără în vârstă de opt ani, care îndeplineşte rolul de maestru de ceremonii, se apropie de invitat şi-i şopteşte: „Opreşte-te, te rog, pentru că mă plictisesc”.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
-2.8 ° C
-2.3 °
-2.8 °
77 %
2.8kmh
5 %
vin
4 °
sâm
1 °
Dum
2 °
lun
4 °
mar
-0 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și patrioți care-s pro europeni și nu așteaptă casele de la Simion, ceea ce e bine.

EDITORIAL

Deși mai sunt puține zile până când vom merge la urne, interesul românilor pentru dezbaterile electorale tinde spre zero, iar asta ar trebui să...

EPIGRAMA ZILEI

A dat neaua peste vii Peste dealuri și câmpii, Peste crângul cel pustiu Peste-al meu păr castaniu... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...