Autorităţile botoşănene caută măsuri împotriva blocajelor care apar frecvent din trafic, din cauza aglomeraţiei de maşini şi pietoni. Reuniţi ieri în şedinţă, membrii Comisiei de sistematizare a circulaţiei în municipiul Botoşani au decis ca, pe Bulevardul Eminescu, la trecerea de pietoni din zona Monumentului Răscoalei de la 1907, să fie montat un semafor pentru fluidizarea traficului. Potrivit viceprimarului Cosmin Andrei, va fi vorba de un semafor inteligent, care va permite temporizarea traversărilor, pentru a le face loc şoferilor şi a evita formarea de coloane interminabile de maşini.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
„Semaforul funcţionează la apăsarea unui buton, de către pietoni. În general, aceste semafoare se montează acolo unde există o fluenţă foarte mare de pietoni şi conducătorii auto nu reuşesc să îşi continue deplasarea, realizându-se nişte coloane foarte lungi pe acest tronson”, a declarat Cosmin Andrei. Astfel, când vor ajunge la trecere, pietonii vor apăsa pe un buton pentru a-i comanda semaforului să le dea culoarea verde, astfel încât şoferii să oprească. Acest lucru nu se va întâmpla, însă, instantaneu, ci va dura un timp prestabilit. În plus, apăsările succesive din partea pietonilor, într-un interval foarte scurt, nu vor fi luate în calcul.
Măsura este impusă de faptul că în acea zonă traficul auto se desfăşoară cu greutate, fiind frecvente situaţiile în care se formează coloane de maşini. Mai mult, se înregistrează nemulţumiri şi în rândul pietonilor, nevoiţi să aştepte minute în şir până când un şofer decide să oprească la trecerea de pietoni.
Semaforul va fi montat în următoarea perioadă, după ce compartimentele din primărie vor derula procedurile necesare pentru implementarea acestei măsuri.
Taximetriştii cer străzi închise maşinilor şcoală
O altă problemă este reprezentată de maşinile „şcoală”. Numeroşi şoferi, printre care şi taximetrişti, reclamă faptul că din cauza acestora apar blocaje, în zonele centrale ale oraşului, la ore de vârf. Aceştia au solicitat municipalităţii să ia măsuri, astfel încât maşinile „şcoală” să folosească doar anumite străzi, unde traficul auto nu este intens. „Străzile au rămas aceleaşi, însă numărul maşinilor a crescut foarte mult. Circulăm de multe ori bară la bară, de parcă am fi în Bucureşti, şi de aceea solicităm municipalităţii să ia o decizie în privinţa circulaţiei maşinilor şcoală”, a declarat un taximetrist.
Solicitarea a fost prezentată în şedinţa Comisiei de sistematizare a circulaţiei, însă nu s-a luat o decizie. „Discutăm de câteva artere pe care dorim să le restricţionăm pentru aceste autoturisme, pe anumite intervale orare, 7.30-8.30, respectiv 11.30-12.30. Este vorba despre străzile Marchian, Cuza Vodă şi Bulevardul Mihai Eminescu, tronsonul delimitat de străzile Pictor Nicolae Grigorescu şi Sucevei. În urma discuţiilor pe care le vom avea în următoarea şedinţă, vom lua cea mai bună decizie”, a declarat Cosmin Andrei, adăugând că la următoarea şedinţă vor fi invitaţi şi reprezentanţii şcolilor de şoferi.