Printre alte proiecte deosebit de importante pentru Botoşani, cum ar fi contractarea de gaz metan şi curent electric de pe Bursa de energie la preţ scăzut şi realizarea unui ghid turistic al localităţilor componente, Zona Metropolitană Botoşani (ZMB) a semnat acorduri cadru cu studiourile Universal Pictures, NetFlix şi HBO, care prevăd că aceste case de producţie cinematografică pot folosi imagini surprinse de camerele de luat vederi amplasate de municipalitate în locuri publice, ca imagini generice. Spre exemplu, dacă într-un film de acţiune este nevoie de o scenă în care trec mai mulţi pietoni sau de vreuna cu o coadă în faţa unui magazin, producătorii filmului pur şi simplu inserează respectiva secvenţă.
”Cadrele generice sunt ceva obişnuit pentru orice producător de filme”, a afirmat Florin Egner, directorul Zonei Metropolitane, datorită căruia s-a finalizat şi acest proiect. „De fiecare dată când o secvenţă filmată în Botoşani este inserată într-un film, municipalitatea va primi o sumă de bani. Mai important însă este faptul că botoşănenii surprinşi făcând diferite gesturi, spre exemplu sărind fără motiv, oferind o floare, o îmbrăţişare sau un sărut unor necunoscuţi, cântând sau chiar înjurând în public, pot primi direct din partea caselor de producţie sume de până la zece mii de dolari dacă gestul lor impresionează regizorii caselor de producţie şi îl includ în film”.
Idee împrumutată din marile oraşe
Proiectul nu a fost scris în întregime la Botoşani, a recunoscut cu modestie directorul Egner. El face parte dintr-un proiect naţional, care se desfăşoară în şaisprezece Zone Metropolitane din ţară. Casele de producţie cinematografică vor prelucra înregistrările dintr-o singură zi, diferită pentru fiecare Zonă Metropolitană în parte. Ziua desemnată pentru Botoşani este duminică.
„S-a stabilit calendarul prin tragere la sorţi. Astăzi, sâmbătă, sunt la Timişoara. Mâine vor fi la noi, la Botoşani. Poimâine la Braşov şi tot aşa”, a mai declarat oficialul botoşănean. ”Important este ca oamenii să iasă în stradă duminică şi să facă gesturi neobişnuite. Este adevărat că regizorii preferă manifestaţii antiguvernamentale, cu lozinci şi pancarte, însă eu în nici un caz nu aş recomanda aşa ceva, chiar dacă bucureştenii, ieşenii şi nu numai au încasat bani frumoşi din asta”.
Trebuie precizat că secvenţele vor fi selectate în prezenţa specialiştilor din aparatul ZMB, care vor putea da imediat relaţii celor calificaţi. Cu toate acestea, directorul Egner roagă pe toţi cei care cred că au făcut ceva neobişnuit în faţa vreunei camere de luat vederi să telefoneze luni la 0231/516.129 (telefon ZMB), între 8 – 17, ca să anunţe prestaţia şi să lase datele de contact necesare pentru a încasa banii.
Amplasare camere de supraveghere video
– intrare în municipiul Botoşani dinspre Iaşi şi Suceava;
– Pietonalul Bancar, Pietonalul Unirii, Pietonalul Transilvaniei;
– Centrul Vechi;
– Parcul Mihai Eminescu, Parcul Tineretului, Parcul Sucevei;
– şcolile 11, 3, 8, Colegiul „Gheorghe Asachi”, Colegiul Laurian;
– intersecţia Bucovina – Mihail Kogălniceanu;
– Primăverii – capătul liniei 1;
– Primăverii – Nova Optik;
– Piaţa Revoluţiei;
– sens giratoriu bazar;
– Piaţa Mare – 48 de camere video administrate de Urban Serv;
– Viorel SURUGIU