Zeci de poliţişti botoşăneni au fost avansaţi în grad la termen, cu ocazia Zilei Poliţiei Române. Ceremonia a avut loc ieri, în cadrul unei festivităţi organizată la sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) şi la care au participat prefectul Dan Şlincu, preşedintele Consiliului Judeţean, Costică Macaleţi, dar şi ceilalţi şefi ai structurilor de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.
Printre cei avansaţi în grad s-au aflat Cătălin Ilaşcu, adjunctul şefului IJP, Adrian Doloi, şeful Poliţiei Municipiului Botoşani, Dinel Scripcariu, şeful Poliţiei Municipiului Dorohoi, Dorin Popa, şeful Secţiei de Poliţie Rurală Ştefăneşti, Iulian Buciuleac, şeful Secţiei de Poliţie Rurală Hlipiceni, dar şi Ionel Bădăluţă, şeful Secţiei de Poliţie Rurală Vlăsineşti. Totodată, au fost acordate diplome de merit poliţiştilor, în semn de apreciere deosebită pentru devotamentul pus în slujba cetăţenilor şi pentru contribuţia personală în dezvoltarea capacităţii operaţionale şi a prestigiului Inspectoratului Judeţean de Poliţie.
Tot cu acelaşi prilej, reprezentanţii Clubului Sportiv „Dinamo” au ţinut să-i premieze pe poliţiştii care s-au clasat pe podium la competiţiile sportive organizate. Însă, anul acesta, cei de la Dinamo au vrut să fie mai pragmatici şi au renunţat la clasicele cupe, oferindu-se sume de bani premianţilor, în funcţie de locul ocupat pe podium.
Surpriza a fost ţinută pentru final, şeful IJP Botoşani, comisarul şef Viorel Şerbănoiu, oferindu-le diplome de excelenţă şefilor structurilor cu care colaborează instituţia, inclusiv şefilor de la Informaţii şi Protecţie Internă sau Serviciul Judeţean Anticorupţie.
Instituţie vizitată de zeci de copii
Cei care s-au bucurat cel mai mult de Ziua Poliţiei Române au fost însă zeci de copii care au ţinut să participe la Ziua porţilor deschise. Micuţii s-au întâlnit cu luptătorii Serviciului Acţiuni Speciale, care au venit echipaţi ca pentru intervenţie, prezentându-le prichindeilor întreg arsenalul lor de luptă – de la pistoale, aruncătoare de grenade, până la scuturi, căşti, cătuşe şi berbecul cu care sunt sparte uşile. Cei mai cu tupeu au vrut să vadă cum funcţionează armele şi cum le stă cu echipamentul de intervenţie.
Cei mici au fost atraşi şi de căţeluşa Mara, prima căţeluşă ciobănesc german din istoria inspectoratului pentru prelucrare urme miros. Scena a fost una incredibilă, zeci de mâini de copilaşi mângâind concomitent patrupedul. Alţi prichindei au năvălit în maşina Poliţiei Rutiere şi au umplut-o până la refuz, dornici să vadă radarul şi cum se aude sirena.
La final, copilaşii au făcut şi un tur prin birourile Serviciului criminalistic, unde au văzut detectorul de minciuni, dar şi modalitatea de recoltare a amprentelor.
– Sebastian GHEORGHIU