Grupul de iniţiativă „Împreună pentru A8” organizează sâmbătă, pe 19 mai, un marş motorizat spre Bucureşti. Punctul de întâlnire va fi la intersecţia drumurilor E 85 şi E 581, în dreptul localităţii Tişiţa, la orele 12.00. Coloana de maşini îşi va continua marşul spre Bucureşti începând cu orele 13.00.
Scopul acestui marş este să oblige factorii responsabili de dezvoltarea infrastructurii rutiere din România să-şi asume măsuri concrete, transparente şi reale pentru demararea lucrărilor de construire a autostrăzilor din Moldova, a autostrăzii A8, Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş, precum şi a autostrăzii A7, Suceava-Bacău-Bucureşti.
„Nu mai vrem vorbe goale şi propagandă electorală, vrem FAPTE! Invităm societatea civilă, presa, mediul de afaceri, politicieni, organizaţii sindicale şi toţi factorii interesaţi din toate judeţele Moldovei, din Mureş, Harghita, Buzău şi Ilfov, să se alăture demersului nostru”, se arată într-un comunicat de presă al grupului de iniţiativă.
Grupul de iniţiativă consideră că „după 28 de ani de la schimbarea regimurilor şi după mai bine de 10 ani de când este promisă o autostradă care să lege Moldova de celelalte regiuni istorice ale ţării, respectiv Transilvania şi Muntenia, a venit scadenţa”.
„Moldova nu mai acceptă această situaţie! Trebuie să ne ridicăm şi să cerem demararea în regim de urgenţă a celor două autostrăzi. Nu mai acceptăm că nu sunt bani sau că nu se poate, când este evident că nu se vrea! Suntem în anul Centenarului Marii Uniri, dar Unirea nu poate fi considerată desăvârşită fără o cale rutieră rapidă şi modernă, care să conecteze Moldova la civilizaţia şi prosperitatea europeană!”, se mai arată în comunicat.
Confirmările de participare, precum şi orice alte detalii legate de eveniment se pot obţine la adresa de e-mail: autostradaa8@gmail.com şi pe pagina de facebook a grupului „Împreună pentru A8”.
Lucrările nu pot începe înainte de vara lui 2020
Comisarul pentru Politică Regională al Comisiei Europene, Corina Creţu, a tăiat speranţele la o autostradă care să taie munţii şi să lege provinciile istorice Moldova de Transilvania în viitorul apropiat, estimând că primele lucrări vor începe abia prin vara anului 2020. „Sper că autostrada «Montana», de-a lungul coridorului Târgu Mureş-Iaşi, va deveni o realitate în anii următori. Recent, serviciile mele au primit de la autorităţile române cererea de construcţie a autostrăzii Câmpia Turzii-Târgu Mureş, ceea ce demonstrează hotărârea autorităţilor române şi a Comisiei Europene de a construi această autostradă. Faptul că aceasta face legătură cu reţeaua transeuropeană de transport, subliniază importanţa europeană a proiectului”, a declarat Corina Creţu.
Costurile de pregătire a proiectelor pot fi deja cofinanţate în cadrul programului Infrastructură Mare. „Dacă totul merge bine, construcţia propriu-zisă ar trebui să înceapă imediat după finalizarea tuturor pregătirilor necesare: pentru Târgu Neamţ-Iaşi-Ungheni în iunie 2020 şi pentru Târgu Mureş-Ditrău-Târgu Neamţ în decembrie 2021”, a conchis Corina Creţu.
– Irina SIMINICEANU