luni, aprilie 7, 2025
AcasăPrima PaginăGrevă pentru mai mulţi bani în spital

Grevă pentru mai mulţi bani în spital

Modul în care se aplică măririle salariale promise de guvernanţi continuă să dezbine diferite categorii de bugetari. Ultimii nemulţumiţi sunt câteva specialităţi medicale din mediul sanitar, unde se prezentau măriri salariale pe linie. Astfel, o categorie de personal medical care poate părea nesemnificativă, dacă nu ca importanţă, cel puţin ca număr, ar putea paraliza complet actul medical din spitalele din judeţ.

Ieri dimineaţă, câteva zeci de angajaţi ai Spitalului Judeţean „Mavromati” au declanşat un protest spontan. Oamenii au ieşit pe treptele din faţa celei mai mari unităţi sanitare din judeţ, nemulţumiţi de discriminările aduse în sistem de Legea salarizării unitare. Este vorba de biologi, chimişti, biochimişti, infirmieri şi personal TESA, farmacişti şi psihologi care nu doar că au fost săriţi de la majorările salariale din sistemul sanitar, dar acum iau mai puţini bani. Potrivit protestatarilor, de când au trecut contribuţiile de la angajator la angajat, salariile le-au fost diminuate. Un chimist biolog principal cu ultima gradaţie şi 20 de ani vechime are un brut de 4.700 lei, iar în mână primeşte aproximativ 2.500 lei, atât cât a fost luna trecută.

Dacă până anul trecut salariile medicilor erau relativ apropiate cu cele ale chimiştilor şi biochimiştilor, potrivit acestora, în acest moment raportul este aproape 1 la patru în favoarea medicilor.

 

„Am fost lăsaţi pe dinafară”

 

Ieri greva a fost una de avertisment şi a durat două ore, timp în care au fost asigurate doar urgenţele la laboratoarele unităţii sanitare. „Am rămas singurii din sistem la care nu ni s-au mărit salariile. Aşa este legea făcută. Vom continua protestele până ne vom face auziţi. Li s-au mărit salariile la medici, dar medicii nu pot face actul medical până nu primesc rezultatele analizelor care sunt efectuate de noi. Activitatea este blocată şi se asigură doar urgenţele. La ora actuală, vom avea salarii mai mici decât asistenţii pe care îi coordonăm. Avem mii de probe de făcut pe zi. Ieşim şi la ora 17-18 din laborator, după ce dăm diagnosticele la medici, dar am fost lăsaţi pe dinafară”, a declarat Geta Agavriloaie, biochimist.

 

Apel la unitate

 

O infirmieră a făcut apel atât la asistenţi, cât şi la medici să susţină protestul lor, pentru că un caz medical este rezolvat de o echipă, nu de un individ. „Suntem o categorie importantă în actul medical şi nu poate funcţiona echipa fără infirmieră şi îngrijitoare. Doamna Olguţa Vasilescu a declarat că se vor mări salariile pentru toţi şi se va pleca în special către cei cu salarii mai mici. S-a aplecat probabil, dar cu dosul. Pe noi ne-au vitregit”, a spus infirmiera.

 

Angajaţii acuză că pierd sporurile

 

Salariaţii se plâng că, dacă până anul trecut se reţinea din salariu 36,5%, acum, de când au fost trecute cheltuielile de la angajator la salariat, se reţine din salariu 45%. „Vor cădea toate sporurile. Plus că această valoare de 45% este aplicată pe noul salariu, ceea ce înseamnă iar o diminuare. Noi plecăm acasă cu jumătate din salariul actual. Pentru ce venim la serviciu?”, a spus Antoaneta Rodica Roca, prim-vicepreşedinte Sindicat Sanitas.

Aceste categorii de salariaţi au depus un memoriu la conducerea spitalului şi la nivel naţional prin federaţie. Ei au spus că aşteaptă un răspuns la revendicări şi în funcţie de acesta vor decide dacă vor continua protestele, urmând a merge chiar până la întreruperea completă a activităţii, caz în care toate analizele necesare efectuării actului medical ar fi sistate, iar actul medical în sine, paralizat.

Ieri, aproximativ 30 de specialişti de laborator au participat la protest, astfel de laboratoare fiind în toate unităţile sanitare din judeţ.

 

 

– Tudor CHIRIAC

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer fragmentat
4.4 ° C
4.6 °
4.4 °
52 %
4kmh
73 %
lun
4 °
mar
8 °
mie
7 °
J
6 °
vin
9 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Se întoarce iar primăvara un pic, după aia vine vara direct.

EDITORIAL

Miliarde de pixeli sunt risipiți în toate mediile electronice pe ce spun și fac cei 11 candidați la președinție. Sunt întorși pe toate fețele,...

EPIGRAMA ZILEI

Bărbații sunt porci, mișei, Îmi spunea, justificat, Pentru că amanții ei O înșală nencetat... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...