spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeCaleidoscopNatura, vedeta JO de iarnă

Natura, vedeta JO de iarnă

Vreme glacială, vânt puternic, un seism şi un virus gastrointestinal, ce a fost caracterizat drept „patogenul perfect”, ţin capul de afiş al Olimpiadei albe.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

 

Frigul este marea problemă a Jocurilor Olimpice de Iarnă 2018, organizate de Coreea de Sud, iar previziunile meteorologice pentru următoarele zile, care vorbesc despre valori ale temperaturilor de -25°C, vânt puternic, dar şi seismul cu magnitudinea de 4,6 grade produs ieri dimineaţă, în regiunea Pohang şi care a fost simţit pe întregul teritoriu sud-coreean, demonstrează că natura încă are un cuvânt de spus şi ar putea deveni vedeta fără voie a acestei Olimpiade, conform AFP.

 

Săritorii, cei mai afectaţi

 

Condiţiile meteorologice severe au ridicat numeroase probleme sâmbătă, în timpul probei de sărituri cu schiurile. Săritorii au fost nevoiţi să-şi aştepte multă vreme rândul la start, pentru a coborî pe trambulina olimpică, în frig, ajutaţi de personalul tehnic care i-a acoperit cu pături.

„Sincer, a fost destul de rău pentru mine, dar ce puteam face”, a declarat săritorul polonez Dawid Kubacki, care s-a plasat pe locul 35 din 50 de competitori şi s-a confruntat cu schimbări ale direcţiei şi puterii vântului. „A fost o loterie”, a adăugat el.

Alţii, printre care şi majoritatea spectatorilor probei, au fost cuprinşi de frigul intens.

„Am îngheţat bocnă”, a exclamat săritorul austriac Michael Hayboeck, care s-a plasat pe locul 21. Proba s-a încheiat până la urmă cu o întârziere de peste o oră faţă de programul anunţat.

Organizatorii s-au adresat şi spectatorilor care doresc să asiste la probele olimpice. „Spectatorii sunt invitaţi să se îmbrace cât mai gros şi să nu uite de căciuli şi mănuşi”, conform Comitetului local de organizare al JO (POCOG).

 

Probe anulate de vânt

 

Ieri dimineaţă a fost favorizată prudenţa. Vântul puternic, ce bătea în rafale cu 50 până la 72 de kilometri pe oră, a provocat anularea probei de coborâre bărbaţi, una dintre marile atracţii sportive ale JO. Proba de coborâre a fost reprogramată pentru joi.

Securitatea atleţilor este prioritatea noastră. Toate locaţiile, unde se desfăşoară probe olimpice, sunt bine organizate şi în contact direct cu federaţiile internaţionale. Suntem încrezători că federaţiile şi sportivii ştiu ce pot să facă şi ce să nu facă”, a subliniat ier dimineaţă Mark Adams, purtător de cuvânt al Comitetului Olimpic Internaţional (CIO).

 

Scuturaţi de Pământ

 

Ieri dimineaţă s-a produs şi un seism de magnitudine 4,6 în zona în care se desfăşoară activităţile olimpice din estul Coreii de Sud. „Toate construcţiile şi amenajările din locaţiile prevăzute pentru probe olimpice sunt concepute să reziste la seisme cu magnitudinea de peste 7,0. Astfel, pot să vă promit că nu este niciun motiv de nelinişte cu privire la aceste facilităţi”, a subliniat Sung Baik-you, preşedintele POCOG.

Chiar şi aşa, seismul a declanşat o alertă automată pentru toţi cei care asistă sau participă la marele eveniment sportiv. JO de Iarnă 2018 par însă predestinate să „tremure” în toate sensurile posibile, conchide AFP.

 

Caseta 1

„Patogenul perfect” se răspândeşte în locaţiile olimpice

 

Un virus gastrointestinal ce a fost caracterizat drept „patogenul perfect”, se răspândeşte la Jocurile Olimpice de Iarnă organizate de Coreea de Sud, conform „Live Science”.

Până joi, 8 februarie, au fost semnalate 128 de cazuri de îmbolnăvire cu acest norovirus în locaţii olimpice, un virus foarte infecţios care produce simptome gastrointestinale puternice, printre care vomă şi diaree, conform Centrului coreean pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor.

În SUA se înregistrează, în medie, între 19 milioane şi 21 de milioane de îmbolnăviri cu norovirus în fiecare an, conform Centrului american pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC).

Particulele foarte infecţioase de norovirus pot supravieţui mai multe zile în afara organismului. Aceasta dar şi alte caracteristici ale norovirusului i-au determinat pe oamenii de ştiinţă să-l considere „patogenul perfect”.„Aceşti viruşi dispun de toate atributele unui agent infecţios perfect: foarte contagios, răspândit rapid şi evoluează constant, profitând de deficienţele imunitare ale gazdelor şi este moderat virulent, permiţând însănătoşirea completă a gazdelor, dar menţinând astfel şi un bazin mare de gazde susceptibile (de îmbolnăvire)”, a explicat dr. Aron Hall, epidemiolog din cadrul echipei specializate în gastroenterite virale din CDC, într-un material publicat în 2012 de revista „The Journal of Infectious Diseases”.

Cu alte cuvinte, virusurile din această familie se răspândesc uşor şi cu rapiditate. Ele evoluează constant pentru a fi greu detectate de sistemul imunitar al gazdei. În plus, infecţia cu norovirus nu este mortală. Gazda se îmbolnăveşte suficient de puternic pentru a răspândi virusul şi mai departe, iar virusul suferă rapid mutaţii şi nu mai este recunoscut ulterior de sistemul imunitar, aşa că un om se poate îmbolnăvi de mai multe ori în urma infectării cu norovirus.

În editorialul său, Aron Hall a atras atenţia asupra câtorva caracteristici care fac virusurile din această familie atât de formidabile. „În primul rând, este nevoie de doar 18 particule virale pentru îmbolnăvirea unei persoane – un număr foarte mic, ţinând cont de faptul că într-un singur gram de materii fecale ale unei persoane contaminate se află până la cinci miliarde de particule virale”, scria Hall.

În plus, pe lângă faptul că rezistă mai multe zile în afara organismului gazdă, particulele de norovirus pot îndura cele mai vitrege condiţii de mediu – rezistând atât la îngheţ cât şi la temperaturi caniculare, dar şi în faţa acţiunii multor dezinfectanţi chimici. Această familie de virusuri se răspândeşte prin multe modalităţi, inclusiv ingestia de alimente sau apă contaminată, atingerea unor obiecte infectate sau direct din aer.

 

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
-2.8 ° C
-2.3 °
-2.8 °
77 %
2.8kmh
5 %
vin
4 °
sâm
1 °
Dum
2 °
lun
4 °
mar
-0 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și patrioți care-s pro europeni și nu așteaptă casele de la Simion, ceea ce e bine.

EDITORIAL

Deși mai sunt puține zile până când vom merge la urne, interesul românilor pentru dezbaterile electorale tinde spre zero, iar asta ar trebui să...

EPIGRAMA ZILEI

A dat neaua peste vii Peste dealuri și câmpii, Peste crângul cel pustiu Peste-al meu păr castaniu... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...