sâmbătă, aprilie 26, 2025
AcasăInternaționalDonald Trump susține că Rusia și Ucraina sunt foarte aproape de o...

Donald Trump susține că Rusia și Ucraina sunt foarte aproape de o înțelegere

Donald Trump susține că Rusia și Ucraina sunt foarte aproape de o înțelegere și că acum “cele două părți ar trebui să se întâlnească”. Anterior, europenii au prezentat SUA o contrapropunere privind încheierea războiului, care prevede încetarea necondiționată și completă a focului, apoi declanșarea negocierilor privind teritoriile ocupate.

Președintele american susține că majoritatea punctelor principale au fost deja convenite. “A fost o zi bună de discuții și întâlniri cu Rusia și Ucraina. Sunt foarte aproape de un acord, iar cele două părți ar trebui să se întâlnească pentru a <<încheia>> discuțiile. Majoritatea punctelor majore sunt deja agreate. Opriți vărsarea de sânge, acum. Ne vom afla oriunde este necesar pentru a facilita încheierea acestui război crud și lipsit de sens!”, a transmis Donald Trump pe platforma sa de socializare, Truth Social.

Afirmațiile președintelui american au fost făcute la scurt timp după sosirea acestuia la Roma, unde va participa la funeraliile Papei Francisc.

Ucraina și țările europene au prezentat SUA o contrapropunere privind încheierea războiului dintre Ucraina și Rusia

Potrivit Reuters, Ucraina și țările europene au prezentat SUA o contrapropunere privind încheierea războiului dintre Ucraina și Rusia, în cadrul întâlnirii de la Londra. Prevede încetarea necondiționată și completă a focului, apoi declanșarea negocierilor privind teritoriile ocupate.

Documentele obținute de Reuters dezvăluie că oficialii ucraineni și europeni au respins, în această săptămână, la Londra, o parte dintre propunerile înaintate de SUA pentru încheierea războiului din Ucraina. În plus, aceștia au venit cu contrapropuneri clare, în special pe subiecte sensibile precum cedarea de teritorii, ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei și garanții de securitate pentru Ucraina.

Care sunt principalele puncte de dezacord între americani, ucraineni și europeni

Principalele puncte de dezacord între americani, pe de o parte, și ucraineni și europeni, de cealaltă parte, sunt legate de momentul în care se va discuta statutul teritoriilor ocupate. Textul elaborat de Casa Albă prevede recunoașterea anexării Crimeei la Rusia și acceptarea de facto a controlul Federației Ruse asupra unor regiuni din sudul și din estul Ucrainei, mai exact Herson, Zaporijie, Luhansk și Donețk. Potrivit surselor Reuters, acest prim document a fost prezentat de emisarul Steve Witkoff la Paris, iar ulterior el a fost trimis ucrainenilor.

De precizat este că Witkoff a fost primit de Vladimir Putin, la Moscova. Potrivit oficialilor de la Kremlin, au vorbit despre posibilitatea unei întâlniri directe între o delegație rusă și una ucraineană.

Al doilea document a apărut după runda de discuții de la Londra și a fost înaintat părții americane, potrivit informațiilor obținute de agenția de presă. În el, ucrainenii și europenii au propus amânarea oricărei discuții privind controlul teritoriilor ocupate, până după semnarea unui acord de încetare completă a focului, și NU menționează sub nicio formă că Rusia controlează teritorii ucrainene.

Ce garanţii de securitate promite SUA

În privința garanțiilor de securitate, propunerea americană promite “garanții robuste” pentru Ucraina, fără însă a menționa clar care sunt acestea, și exclude aderarea la NATO. Trump însuși a precizat, într-un interviu acordat revistei “Time”, că peninsula “Crimeea va rămâne la Rusia” și că nu consideră că Ucraina “va putea vreodată să facă parte din NATO”. De cealaltă parte, Ucraina și partenerii europeni cer garanții ferme, printr-un acord similar “Articolului 5 al NATO”, excluderea oricărei restricții privind dimensiunii Armatei Ucrainene și posibilitatea ca aliații occidentali să staționeze trupe și arme pe teritoriul Ucrainei.

O altă diferență majoră este legată de sancțiunile economice. Planul american prevede ridicarea graduală a sancțiunilor impuse Rusiei încă din 2014, odată cu semnarea unui acord de pace. În schimb, Ucraina și Europa vor ca sancțiunile americane să fie ridicate doar după atingerea unei păci durabile și să poată fi reimpuse automat (“snapback”), în caz că Putin va încălca înțelegerea. De asemenea, Kievul cere ca reconstrucția și compensațiile pentru daunele de război să fie finanțate inclusiv din activele rusești înghețate în străinătate.

Textul complet al documentului înaintat de partea europeană și cea ucraineană, publicat de Reuters, prevede o încetare completă și necondiționată a focului pe uscat, pe mare și în aer, cu participarea SUA și țărilor europene la negocierile privind punerea în aplicare, precum și monitorizarea încetării focului, printr-o misiune condusă de SUA și sprijinită de țări terțe. Mai departe, Rusia trebuie să aducă înapoi toți copiii deportați și, de asemenea, va avea loc un schimb total de prizonieri de război și prizonieri civili între cele două țări aflate în război.

Atât Ucraina, cât și Rusia, încearcă să demonstreze părții americane disponibilitatea de a negocia

Mai departe, documentul prevede ca Ucraina să recapete controlul asupra centralei nucleare Zaporijie, “cu implicarea SUA”, precum și asupra barajului Kakhovka, dar și să pună în aplicare un acord de cooperare economică (în privința mineralelor rare) cu SUA.

În timp ce atât Ucraina, cât și Rusia, încearcă să demonstreze părții americane disponibilitatea de a negocia, mai mulți diplomați europeni și-au exprimat îngrijorarea că presiunea pentru a obține un acord rapid ar putea forța Ucraina și Europa să accepte concesii majore, sub amenințarea retragerii sprijinului SUA.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
nori împrăștiați
12.8 ° C
13.8 °
12.2 °
41 %
4.7kmh
50 %
S
13 °
D
14 °
lun
17 °
mar
21 °
mie
22 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Adevărul iese la iveală, cablurile alea de bicicletă sunt mult prea fragile.

EDITORIAL

Poate că cea mai mare realizare a vremurilor pe care le trăim nu este informația ca atare, ci accesibilitatea acesteia. Informație a existat de...

EPIGRAMA ZILEI

Până la nuntă, ia seama, Fetele gătesc ca mama ; După ce nunta e gata, Sunt neveste, beau ca ... tata! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...