joi, aprilie 24, 2025
AcasăLocalBărbat salvat în ultimul moment după un infarct în somn

Bărbat salvat în ultimul moment după un infarct în somn

Un bărbat din judeţul Botoşani a trecut prin clipe de groază după ce a fost trezit din somn de o durere intensă în piept, care s-a dovedit a fi un infarct. În vârstă de 47 de ani, din orașul Bucecea, bărbatul a resimţit o durere care „îl lăsa fără aer”.

Totul s-a întâmplat în propria locuință, în jurul orei 5 dimineața, când bărbatul a simțit o durere toracică puternică, însoțită de dificultăți de respirație. Alarmat de intensitatea simptomelor, și-a trezit soția, iar femeia a sunat de urgență la 112. Disperată, aceasta a oferit dispecerului toate detaliile legate de starea soțului său. Din fericire, operatorul din cadrul Serviciului de Urgență a recunoscut imediat semnele unui posibil infarct miocardic acut și a dirijat de urgență un echipaj cu medic din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani.

Cadrele medicale au ajuns în scurt timp la fața locului și i-au acordat bărbatului îngrijiri medicale de specialitate. După ce l-au stabilizat l-au transportat de urgență la spital. După evaluarea de către medicii cardiologi, suspiciunea de infarct s-a confirmat, iar pacientul a fost transferat imediat către o clinică de specialitate din Iași, unde urma să fie supus unei proceduri de cardiologie intervențională.

“Infarctul nu are vârstă. Nici program fix. Dar are semne”

Cazul bărbatului din Bucecea este un exemplu clar al importanței reacției rapide în fața unui infarct miocardic. Recunoașterea simptomelor — durere intensă în piept, dificultăți de respirație, transpirații reci, senzație de slăbiciune sau anxietate bruscă — poate face diferența între viață și moarte.

La fel de importantă este și comunicarea eficientă cu dispecerii de la 112. O descriere clară și detaliată a simptomelor permite acestora să identifice gravitatea cazului și să trimită cel mai potrivit echipaj medical. În acest caz reacţia rapidă a dispecerului a făcut ca bărbatul să aibă acces la serviciile medicale potrivite în cel mai scurt timp. În astfel de situații, fiecare secundă contează, iar decizia dispecerului poate salva vieți. “Infarctul nu are vârstă. Nici program fix. Dar are semne. Le recomandăm oamenilor să fie atenți la semnele transmise de propriul organism și să nu ezite să ceară ajutor specializat atunci când simt o durere puternică în piept, sau o senzaţie de sufocare. Mai bine o alarmă falsă decât o tragedie reală”, a precizat asistent principal Relu Chiriac, coordonator în cadrul Dispeceratului de Urgenţă SJA-SMURD.

Recomandările specialiștilor în caz de infarct

Medicii atrag atenția că infarctul miocardic poate apărea brusc, chiar și la persoane fără un istoric cardiac cunoscut. Stresul, fumatul, sedentarismul, colesterolul crescut și hipertensiunea sunt factori de risc majori.

Potrivit medicilor, nu ignoraţi durerea în piept. Dacă durează mai mult de câteva minute și nu trece la repaus, sunaţi imediat la 112.

Nu vă deplasaţi cu mijloace proprii la spital. Așteaptaţi ambulanța – echipajul medical poate interveni imediat dacă apar complicații.

Staţi liniștit. Orice efort poate agrava situația. “Anunțaţi dispecerul despre toate simptomele. Chiar și detaliile aparent nesemnificative pot ajuta la stabilirea diagnosticului”, a mai arătat asistentul Relu Chiriac.

Semne clasice ale infarctului miocardic

🫀 Durere intensă în piept, care poate iradia spre brațul stâng, spate, gât sau maxilar
😮💨 Senzație de sufocare sau lipsă de aer
😓 Transpirații reci, greață, amețeli
😰 Anxietate intensă, teamă bruscă de moarte
🕐 Simptomele durează mai mult de 5-10 minute și nu dispar la repaus

📞 Sunați imediat la 112 dacă aveți aceste simptome! Nu așteptați să treacă — timpul înseamnă viață.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer fragmentat
24.5 ° C
25.5 °
24.4 °
35 %
3.1kmh
76 %
J
27 °
vin
26 °
S
16 °
D
13 °
lun
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Unul din momentele în care îți poți lăsa liniștit copiii să se joace.

EDITORIAL

La începutul anului, prin presa prea puțin iubită de stat - adică acea parte a presei care supraviețuiește fără subvenții de la partide -...

EPIGRAMA ZILEI

Când i-a spus ce-a auzit Despre-a dumneaei ... virtute, Ea pe loc l-a lămurit : A fost doar cu trei… Trei sute!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

Primăvara vine cu o veste extraordinară pentru iubitorii de film! Între 22 aprilie și 31 mai, Happy Cinema îți oferă ocazia de a viziona...

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...