La începutul anului, prin presa prea puțin iubită de stat – adică acea parte a presei care supraviețuiește fără subvenții de la partide – a apărut o știre care a cam fost ignorată. O știre care semnala existența grupului „AI de noi” de pe Facebook. Un grup care lupta contra dezinformărilor care circulă pe pomenita rețea socială, demontând fake-urile de care s-a umplut internetul. Adică acele conturi și „știri” asociate cu imagini create cu Inteligența Artificială (AI), numai bune să-i manipuleze pe românașii cu inteligență asimptomatică.
Un grup cât se poate de util, cu peste două mii de membri activi, printre care se regăseau informaticieni, juriști și alte persoane bine intenționate și cu competență în domeniul identificării falsurilor. Membrii grupului elaboraseră chiar și un ghid de raportare în masă a paginilor suspecte, cu intenția de a face curățenie. Ei bine, acel grup lupta cu dezinformarea. Lupta, pentru că nu mai luptă. Sătui să tot fie luminați, românașii pricepuți, care știu ei mai bine și nu au nevoie să citească pentru că educația e la un clic distanță, au raportat masiv grupul, astfel încât acesta a dispărut din peisaj. O atitudine românească, deoarece când vine de raportat pagini nu prea mai putem da vina pe chatboți, algoritmi și alte asemenea. Omul, cu mânuța lui, dă clicul de raport.
„AI de noi” era un grup cât se poate de util, care făcea treaba celor ce administrează Facebook, dar și a celor care pierd vremea în instituțiile de forță ale statului român – foarte multe dintre falsurile demontate de „AI de noi” erau legate de amenințări la siguranța națională, rasism și fascism, asta ca să nu mai pomenim de propaganda politică. De neînțeles atitudinea angajaților lui Zuckerberg, pe care grupul îi ajuta să mențină rețeaua curată, dar atitudinea românașilor este cât se poate de explicabilă. Pentru românul cu educație precară, adică acel român căruia i se adresau mesajele demontate de „AI de noi”, prostia și infracțiunea nu există decât dacă sunt raportate. Vinovat nu e cel care aruncă gunoaiele pe marginea drumului, ci cel care „dă în gât” la poliție. E plin internetul de clipuri cu bizoni români care, după ce că încalcă flagrant regulile de circulație, fac scandal cu „ce treabă ai tu cu mine”. Românul se știe deștept, nu e cazul să-i atragi atenția că nu e chiar așa pentru că se supără și te ține minte toată viața. „M-a făcut prost” în loc de „mi-a spus că sunt prost”; asta ar cam trebui să ne spună ceva.
De ce să admiți că ești prost când e mai simplu să trăiești în bula aia a ta în care ești deștept chiar și după ce ai dat inimioare și ai distribuit postări cu țărani care vând pătrunjel să-și cumpere tort de ziua lor și pe care nimeni nu-i apreciază? Nu mai bine elimini sursa tuturor neplăcerilor care, în cazul de față, nu e lipsa de educație, ci răuvoitorul care te trage de mânecă într-un mod destul de discret. Adică nu-ți spune pe față că ești bătut în cap, ci demonstrează că fătuca aia la care i-ai dat tu like și share masiv pentru că de ziua ei a fiert barabule în loc să-și cumpere tort, nu există în realitate, ci e vorba de o imagine și un mesaj cu intenții vădit manipulatoare. Nici calul acela din aluat împletit și frumos copt nu există, dar tu, care ai trecut prin școală ca rața prin baltă, te superi pe cel care ți-a demonstrat asta, nu pe cel care te-a prostit. Așa că, în loc să raportezi manipulatorul, îl raportezi pe cel care a încercat să-ți deschidă ochii. Să te educi presupune efort, să fii ignorant e chiar comod și convenabil, mai ales pentru că poți fi deștept fără să demonstrezi asta. E suficient să fii deștept în capul tău, e și mai comod și dă o stare de confort mental. Da, domnule, sunt deștept, ce dacă am studii la academia TikTok? Ce nevoie avem de educație, gândire critică sau de verificarea surselor, cât timp avem la îndemână butonul de raportare și convingerea de nezdruncinat că prostia noastră e mai deșteaptă decât adevărul altora?