12 elevi din județul Botoșani au demonstrat că istoria nu este doar o materie de studiu, ci un mod de a înțelege lumea. Aceștia au participat, în perioada 14–18 aprilie, la cea de-a XLVIII-a ediție a Olimpiadei Naționale de Istorie, desfășurată la Piatra Neamț, unde au concurat alături de alți 350 de elevi din toată țara, din clasele a VIII-a până la a XII-a.
Dintre toți, Yasmina Cimpoi și Octavian Marciuc s-au remarcat prin rezultatele lor excepționale, obținând mențiuni naționale.
Octavian Marciuc, elev în clasa a XII-a, s-a clasat pe poziția a VI-a cu nota 9.00, obținând cea de a III-a mențiune. Pe parcursul liceului, acesta a participat la toate concursurile de istorie (Memoria Holocaustului – sesiunea de comunicări științifice pentru elevii de liceu și în fiecare an la Olimpiada de istorie).
Botoşănenii care au participat la olimpiadă sunt:
La clasa a VIII-a: Yasmina Cimpoi și Miruna Ștefănică (de la Școala Gimnazială ,,Leon Dănăilă” din Darabani sub coordonarea profesorului Clement Mirăuță), Codrin Berechea (de la Școala Gimnazială ,,Mihail Kogălniceanu” din Dorohoi sub îndrumarea profesorului Luca Cătălin), Alexandru Rîznic (de la Școala Gimnazială Nr. 7 Botoșani sub îndrumarea profesoarei Cristina Leșan) și Belinschi Emanuel (de la Colegiul Național ,,Mihai Eminescu” din Botoșani sub îndrumarea profesoarei Loredana Ciobanu).
- La clasa a IX-a: Felicanu Teodor (de la Colegiul Național ,,Mihai Eminescu” din Botoșani, coordonat de către profesorul Daniel Botezatu).
- La clasa a X-a: Denisa Cliveț (de la Liceul ,,Dimitrie Cantemir” din Darabani, pregătită de către profesorul Ștefan Dănilă).
- La clasa a XI-a: Mario Hrișcă (de la Colegiul Național ,,Grigore Ghica” îndrumat de profesorul Monica Ciobanu) și de către Rareș Mandache (coordonat de profesorul Ovidiu Iurieț).
- La clasa a XII-a: Octavian Marciuc (de la Colegiul Național ,,A. T. Laurian” coordonat de profesoara Tana Onofrei), Andreea Andrieș (de la Liceul de Artă ,,Ștefan Luchian” din Botoșani, coordonată de profesoara Irina Honcieru) și Adrian Clapon (de la Colegiul Național ,,A.T. Laurian”, coordonat de profesorul Sorin Nistorcă).
Coordonatorii lotului olimpic au fost Lucian Florea și Monica Ciobanu.
Ce subiecte au fost
La clasa a VIII-a, elevii au avut de redactat un eseu de trei–patru pagini despre constituirea și evoluția statului român modern în secolul al XIX-lea.
La clasa a IX-a, elevii au avut de elaborat o sinteză despre Europa în secolele al V-lea – al XIV-lea, în 3–4 pagini.
La clasa a X-a, elevii au trebuit să realizeze o analiză comparativă a statului și societății din Europa în secolul al XIX-lea și prima jumătate a secolului al XX-lea.
La clasa a XI-a, subiectul a cerut o sinteză de 4–5 pagini despre Europa în a doua jumătate a secolului al XX-lea.
La clasa a XII-a, elevii au avut de redactat un eseu de 4–5 pagini despre evoluția statului român în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și prima jumătate a secolului XX.
– Mădălina MIHAI, reporter în cadrul redacţiei BUZZ