Tânăra este, în prezent, în clasa a XII-a și se pregătește și pentru concursul de admitere la Facultatea de Drept de la București. „Am un program foarte bine pus la punct pe care încerc să îl respect, căci altfel nu aș putea să țin pasul. Este greu, însă performanța necesită timp și muncă”, a spus Teodora.
Drept de vot pentru a apăra drepturile elevilor
În prezent, Teodora este reprezentantul elevilor în Consiliul de Administrație din cadrul liceului „Regina Maria” din Dorohoi, unde are drept de vot și unde poate apăra drepturile elevilor. Aceasta a mai făcut parte din cei 10 Changemakers din cadrul GEYC, pentru că a adus o schimbare în comunitatea sa. A fost membru activ al Clubului Interact Botoșani și a făcut parte din Clubul de Jurnalism al liceului la care învață. Totodată a participat la inițiativa „Parlamentul pentru TINEri”, dar și la un proiect din cadrul Station Europe.
„Consiliul Elevilor a reprezentat pentru mine highlight-ul anilor de liceu și este experiența care m-a schimbat și care m-a format cel mai mult. Va rămâne cea mai importantă structură din care am făcut parte și aștept să ajung la facultate și să mă implic”, a declarat Teodora Furtună.
“Sunt acolo și pentru noua echipă”
Teodora a ocupat funcția de președinte al Consiliului Școlar al Elevilor la Liceul „Regina Maria” Dorohoi, finalizându-și mandatul de doi ani în clasa a XI-a. Anul trecut a ocupat și funcția de președinte al Consiliului Județean al Elevilor Botoșani. Ea a ales să nu-și prelungească mandatul de activitate la doi ani, din cauza timpului.
„În mandatul 2023-2024 am reușit alături de echipa mea să aduc structura la cel mai înalt nivel. Acum sunt alumn al Consiliului Județean al Elevilor Botoșani și sunt acolo și pentru noua echipă, dacă au nevoie. Am rămas să mă ocup de grafica paginilor de Instagram și de Facebook, întrucât încă de anul trecut eu am fost cea care s-a ocupat de PR”, a mai adăugat Teodora.
Performanțe în cadrul a două olimpiade școlare
De-a lungul timpului, Teodora a participat la etapele județene ale celor două olimpiade, calificându-se la șapte naționale: patru etape naționale la Olimpiada „Cultură și Spiritualitate Românească” (calificare în fiecare an) și trei etape naționale la Olimpiada de Limba și Literatura Română (ultimii trei ani).
Cel mai greu nu a fost să mă pregătesc pentru aceste olimpiade, ci să mă mențin la aceleași așteptări. Atunci când te califici, an de an, la mai multe olimpiade, așteptările cresc pe zi ce trece. Este o presiune foarte mare care se pune pe umerii mei, însă nu din partea celorlalți, ci din partea mea. Totodată, se instalează și sentimentul de burnout și uneori simți că nu mai poți”, a spus Teodora.
După părerea Teodorei, la Olimpiada de Limba și Literatura Română este mai dificil decât la cealaltă la care va participa in luna mai. „Mă simt mândră să îmi reprezint județul și că am pentru ultima dată oportunitatea de a concura alături de cei mai buni. Anul trecut, am fost a patra pe țară la Olimpiada de Limba Română, obținând prima mențiune. Aș spera, anul acesta, la un premiu”, a declarat tânăra.
Tot mai puțin interes din partea elevilor pentru olimpiade
Alături de Teodora în pregătirea pentru olimpiadă au fost profesoarele Alina Foca (profesoară de limba română) și Gabriela Bolohan ( directoare a liceului „Regina Maria” din Dorohoi).
„Am participat în fiecare an la toate edițiile acestor olimpiade și consider că se simte o diferență în ceea ce privește modul meu de abordare a subiectelor, cât și în interesul elevilor față de aceste competiții. Am remarcat că din ce în ce mai puțini elevi participă la olimpiadă și nu mai există același interes resimțit în clasele anterioare”, a mai spus Teodora.
– Mădălina Mihai, reporter în cadrul redacţiei BUZZ