spot_img
luni, aprilie 21, 2025
AcasăInternațional„Cum se răspândește ‘manosfera’ prin jocurile online, influenceri și algoritmi”

„Cum se răspândește ‘manosfera’ prin jocurile online, influenceri și algoritmi”

Serialul Netflix Adolescence a generat discuții despre masculinitate, violența masculină și efectul conținutului din „manosferă” asupra băieților, spun jurnaliștii de la The Conversation.

Manosfera este o colecție de grupuri pentru drepturile bărbaților și grupuri misogine, interconectate prin site-uri, bloguri și forumuri care promovează masculinitatea, misoginia și opoziția față de feminism.

Interesul pentru acest program a dus chiar la dezbateri în parlamentul Marii Britanii. Ceea ce lipsește din aceste discuții, însă, este o analiză a modului în care jocurile online și influencerii asociați acestora contribuie, de asemenea, la răspândirea ideologiilor misogine și, în cele din urmă, la radicalizarea băieților tineri.

În general, lumea asociază jocurile video cu tinerii bărbați, dar cercetările au arătat că numărul femeilor care se joacă a crescut treptat în ultimii ani. Cu toate acestea, aceleași cercetări susțin că băieții tineri petrec mai mult timp jucându-se.

Există un volum considerabil de cercetări care analizează modul în care genul, sexualitatea și identitățile interconectate sunt reprezentate în jocurile video. Multe dintre aceste studii evidențiază modul problematic (dar complex) în care sunt portretizate aceste identități. Multe jocuri video se bazează pe reprezentări stereotipice ale genului, în care bărbații „de succes” sunt prezentați ca fiind puternici, bogați, agresivi și heterosexuali. Între timp, femeile sunt reprezentate ca fiind puternic sexualizate sau în roluri de suport.

Acest tip de discriminare se regăsește în filosofiile de bază ale manosferei – însă misoginia și supremația masculină sunt factorii centrali.

Ce sunt incelii

Incelii, menționați în mod special în Adolescence, sunt doar unul dintre grupurile din manosferă, dar sunt de departe cei mai notorii, având în vedere asocierea incelilor misogini cu violența.

Incelii (termen provenit de la „celibatari involuntari”) se percep ca fiind nereușiți în a obține sex și relații romantice cu persoanele pe care le doresc. Important este faptul că ei consideră lipsa partenerelor sexuale sau romantice ca fiind în afara controlului lor.

Ideologiile lor implică perceperea femeilor ca fiind inferioare genetic, manipulative și proaste. Femeile sunt în același timp rușinate pentru că fac sex și considerate datoare să ofere sex bărbaților, iar bărbații sunt evaluați în funcție de cât de mult își afișează „virilitatea”.

Există o obsesie pentru rolurile de gen rigide, precum și pentru ierarhii percepute în funcție de rasă și gen. În spațiile online ale incelilor, orice abatere de la dihotomia strictă de gen este demonizată, țesând împreună misoginia, transfobia și homofobia – alături de multe alte prejudecăți.

Multe dintre aceste prejudecăți rezonează cu aceleași ideologii susținute de așa-numita „dreaptă alternativă” (alt-right), iar unele cercetări anterioare au identificat o legătură între manosferă și alt-right.

Cum sunt recrutaţi băieţii uşor influenţabili

Mecanismele exacte prin care băieții ușor de influențat sunt „recrutați” în comunitățile incel sunt în mare parte necunoscute. Modul în care oamenii ajung să facă parte din aceste comunități este mai complex decât simpla invitație venită din partea cuiva de pe rețelele sociale sau promisiunea de a le rezolva toate problemele. Cu toate acestea, cercetările au analizat modul în care expunerea repetată a bărbaților și băieților la rețele sociale care perpetuează ideologia incel poate duce la normalizarea acestor perspective asupra lumii.

Studiile asupra incelilor au arătat că petrecerea unor perioade lungi pe rețelele sociale și site-urile de gaming îi expune pe tinerii bărbați și băieți la conținut incel. Prea mult timp petrecut jucându-se, combinat cu lipsa unei vieți sociale și cu interacțiuni limitate cu femei și fete, au fost indicate de unii bărbați drept motive pentru care se identifică drept inceli.

Jocurile video pot fi un hobby sănătos, iar nu toți gamerii trebuie asociați cu incelii. De fapt, numeroase companii de jocuri video și comunități de gameri luptă activ împotriva prejudecăților. Interacțiunea cu jocurile video, ca și cu orice altă formă de media, nu înseamnă automat adoptarea ideologiilor transmise prin acea media.

Totuși, numărul mare de reprezentări problematice în astfel de media creează un punct de plecare de la care ideologiile manosferei pot începe să rezoneze și pot deveni o poartă de intrare către ideologii misogine mai severe. Mulți inceli găsesc alinare în evadarea oferită de jocurile video și de mediile online unde prejudecățile sunt mai puțin susceptibile de a fi contestate.

Radicalizare prin algoritm

Datorită platformelor precum TikTok, X și Instagram, care prioritizează implicarea și profitul în detrimentul calității conținutului sau al egalității, diversității și incluziunii, algoritmii contribuie și mai mult la răspândirea ideologiilor incel.

Conținutul misogin provoacă reacții puternice și discuții controversate, ceea ce tinde să atragă mai multe aprecieri, distribuiri, comentarii și vizualizări. Prin urmare, acest tip de conținut are șanse mai mari să fie recomandat și răspândit de algoritmi, indiferent de daunele pe care le poate provoca.

Streamerii de jocuri video care susțin vederi de dreapta folosesc frecvent platforme de streaming precum Rumble și rețele sociale precum X pentru a răspândi ură bazată pe gen. Deși unii nu se identifică explicit ca inceli și nu le spun urmăritorilor să se alăture comunităților incel, opiniile lor sunt în concordanță cu ideologiile incel.

Aceste platforme se laudă frecvent că sunt imune la „cancel culture”. Totuși, acest lucru înseamnă adesea că permit streamerilor de jocuri video (alături de alți influenceri) să răspândească viziuni misogine, teorii ale conspirației și ideologii asociate mai larg cu manosfera.

Creșterea comportamentelor asociate cu radicalizarea incel nu are loc în izolare. Atât mediile offline, cât și cele digitale (inclusiv jocurile online), care normalizează misoginia și prejudecățile interconectate, duc la validarea în societate a furiei băieților tineri ușor de influențat față de femei.

Misoginie validată prin tipare de reprezentare

Un mod în care această misoginie este validată este prin tipare repetate de reprezentare și prin discuții care poziționează femeile ca fiind inferioare bărbaților. Responsabilitatea revine nouă, ca societate, să combatem misoginia și prejudecățile intersecționale oriunde le observăm.

Trebuie să învățăm mai multe despre mecanismele specifice prin care tinerii ușor de influențat sunt determinați să adere la spațiile incel misogine, inclusiv ce streameri și influenceri urmăresc. Și avem nevoie, de asemenea, de politici guvernamentale specifice, informate explicit de cercetările privind violența de gen, pentru a combate radicalizarea incel ca problemă de gen.

 

Articolul original poate fi citit AICI.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer senin
25.6 ° C
25.6 °
25.5 °
35 %
3.3kmh
0 %
lun
26 °
mar
25 °
mie
24 °
J
24 °
vin
25 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Au mai prins curaj acuma, au văzut că chiar vine primăvara.

EDITORIAL

Trăim o lume fragmentată de conflicte care au tendința de a se globaliza și de polarizări culturale duse la extrem. Se simte însă o...

EPIGRAMA ZILEI

Problema ucraineană Se va rezolva la țar Numai printr-un emisar Ales pe ... Sprânceană!

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...