spot_img
duminică, aprilie 20, 2025
AcasăPrima PaginăMii de botoşăneni, în pragurile bisericilor, să ducă acasă Lumina Sfântă (video)

Mii de botoşăneni, în pragurile bisericilor, să ducă acasă Lumina Sfântă (video)

Astăzi celebrăm Trecerea Mântuitorului Iisus Hristos, prin Jertfă şi Credinţă, către Viaţa Veşnică. De Paşti, ne bucurăm de triumful Luminii asupra Întunericului, de victoria vieţii eterne, cea a sufletului, asupra morţii trupului vremelnic.

În noaptea de Înviere, mii de botoşăneni au umplut bisericile din oraş pentru a lua Lumina adusă de la Ierusalim. Oamenii s-au adunat, cu mic cu mare, în curţile lăcaşurilor de cult, cu lumânări în mâini, înainte de miezul nopţii.

Peste 1.000 de credincioşi adunaţi să ia Lumina Sfântă de la Catedrală

La Catedrala “Sfinţii Petru şi Pavel” din Botoşani au participat la slujba din noapte de Înviere peste 1.000 de credincioşi, veniţi să se bucure împreună cu cei dragi de minunata veste a Învierii Mântuitorului nostru al tuturor. Ei şi-au dat unii altora Lumina Sfântă, în ritualicul schimb de replici care va fi folosit în loc de salut până la Înălţare. Şi, fiindcă tot vorbim despre această mare sărbătoare, trebuie spus că, la Biserica “Înălţarea Domnului” din Botoşani, câteva zeci de credincioşi din zonă au ales să întâmpine Învierea printre schelele bisericii încă în construcţie, un semn clar că dragostea de Dumnezeu învinge adversităţile, iar împreună, oamenii se simt mai puternici.

Slujba de Înviere la Cimitirul Pacea: mulțime numeroasă, dar atmosferă lipsită de reculegere

Cimitirul Pacea a fost, și în acest an, unul dintre cele mai frecventate locuri de către credincioșii care au dorit să ia lumină de Înviere și să o ducă la mormintele celor dragi. Aproximativ o mie de persoane au fost prezente la slujba oficiată în incinta cimitirului, o participare ușor mai redusă față de anii anteriori.

Deși momentul religios are o încărcătură aparte, desfășurarea slujbei a fost afectată de atitudinea multora dintre participanți. În afara zonei apropiate de biserică, atmosfera a fost dominată de discuții continue și de un comportament lipsit de solemnitate, ceea ce a diminuat atât audibilitatea slujbei, cât și caracterul ei religios.

Organizarea a permis accesul facil, însă lipsa unui minim control asupra desfășurării evenimentului a făcut ca, în multe zone ale cimitirului, slujba să se transforme mai degrabă într-o întâlnire socială decât într-un moment de reculegere.

Oamenii care nu au mai încăput în biserică au ascultat slujba din curte

La Biserica “Sf. Cuv. Ioan Iacob Hozevitul”, din municipiul Botoșani, zeci de oameni s-au adunat înainte de miezul nopţii în curtea lăcaşului de cult pentru a se alătura celor care se aflau deja în rugăciune, în biserică, de mai multe ore. Oamenii au aşteptat, în linişte, ca sunetul clopotelor să vestească pentru tot poporul că Iisus Hristos a Înviat din morţi, cu moartea pe moarte călcând. Iar când preoţii au ieşit cu lumânările aprinse, Lumina Învierii s-a transmis repede, din om în om, împreună cu şoptitul ritualicelor “Hristos a Înviat!”, “Adevărat a Înviat!”.

La Tulbureni, o creştină a făcut live pe TikTok de la slujbă

La Biserica “Sfântul Mina” din Tulbureni creștinii au participat în număr mare la slujba de înviere, cu lumânări. Foarte puține persoane au venit cu coșurile cu mâncare încă din prima parte a slujbei.

Curtea lăcașului sfânt părea inițial mai goală, dar până la ora 00,00 aceasta s-a umplut de credincioşi veniţi să se bucure de Lumina Sfântă a Învierii. ,,Încerc să vin în fiecare an. Vin mai mult pentru că eu cred că Hristos a murit și a înviat pentru noi. Măcar atât putem face și noi pentru El, să venim și să celebrăm această zi”, a spus Ionela Bojincă.

Nu au lipsit nici elementele moderne, deşi momentul cerea a anumită solemnitate. O creștină prezentă la slujbă a făcut live pe TikTok. De asemenea, în apropierea bisericii s-a format și o coadă considerabilă de mașini, semn că au fost persoane și din oraș care au participat la slujba din cartierul Tulbureni.

Creştini la Biserica Sf. Mina din Tulbureni

Creştini la Biserica “Sf. Cuv. Ioan Iacob Hozevitul”

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
20.6 ° C
20.6 °
20 °
45 %
0.6kmh
90 %
D
23 °
lun
24 °
mar
24 °
mie
25 °
J
24 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Numai ce am dat la ziar și s-a și rezolvat avaria. Probabil s-au luat cu sărbătorile și au uitat.

EDITORIAL

Ne-am aștepta ca, având în vedere vremurile și tehnica, cei de la butoane să fie mai prudenți atunci când vine vorba despre manipulare și...

EPIGRAMA ZILEI

Problema ucraineană Se va rezolva la țar Numai printr-un emisar Ales pe ... Sprânceană!

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...