spot_img
duminică, aprilie 20, 2025
AcasăCaleidoscopMii de soldați, milioane de obuze. Cum ajută Coreea de Nord Rusia...

Mii de soldați, milioane de obuze. Cum ajută Coreea de Nord Rusia împotriva Ucrainei

O investigația Reuters arată cât de mult se bazează Rusia pe obuzele nord-coreene pe câmpul de luptă, ceea ce i-a permis să ducă un război de uzură pe care Ucraina a avut dificultăți în a-l egala.

O analiză a transporturilor maritime și terestre realizată de Open Source Centre în colaborare cu Reuters a fost confirmată de rapoarte de artilerie rusești interceptate de Kiev, imagini din satelit și videoclipuri verificate de pe rețelele sociale, precum și de trei surse de rang înalt din guvernul și armata ucraineană.

Coreea de Nord a trimis, de asemenea, rachete balistice, artilerie cu rază lungă de acțiune și sisteme de lansare multiplă de rachete. Livrările sale reprezintă cel mai semnificativ ajutor militar direct oferit efortului de război al Rusiei, care a beneficiat și de tehnologie iraniană pentru drone cu rază lungă de acțiune și de un sprijin economic strâns din partea Chinei.

Open Source Centre (OSC), o organizație de cercetare independentă cu sediul în Marea Britanie, axată pe probleme de securitate, a urmărit 64 de transporturi pe parcursul a 20 de luni, care au inclus aproape 16.000 de containere și milioane de proiectile de artilerie.

Transporturi masive de muniție, urmărite timp de 20 de luni

Parteneriatul militar dintre Coreea de Nord și Rusia a ieșit la iveală în 2023. Acesta a căpătat o nouă importanță în ultimele săptămâni, când trupele, sistemele de armament și muniția nord-coreeană au sporit puterea de foc a Rusiei, contribuind la respingerea resturilor incursiunii ucrainene în regiunea rusă Kursk – chiar în momentul în care administrația Trump își retrăgea sprijinul pentru Ucraina.

Oficiali ucraineni, inclusiv șeful serviciului de informații militare, au declarat că Coreea de Nord furnizează jumătate din muniția de care Rusia are nevoie pe front — o cantitate care corespunde cu concluziile OSC și Reuters. Uneori unitățile de artilerie rusești erau aproape complet dependente de muniția provenită din Coreea de Nord.

„Contribuția Coreei de Nord a fost strategic vitală”, a declarat Hugh Griffiths, care a fost coordonatorul grupului de experți ai ONU ce monitoriza sancțiunile impuse Coreei de Nord între 2014 și 2019. „Fără sprijinul președintelui Kim Jong Un, Vladimir Putin nu ar putea, de fapt, să își ducă războiul din Ucraina.”

Niciun aliat al Ucrainei nu a oferit, în vreun moment, propriii soldați pentru a lupta.

4.000 de soldați nord-coreeni pierduți pe front

Până în ianuarie, aproximativ 4.000 de soldați nord-coreeni au fost uciși sau răniți în luptele împotriva forțelor ucrainene, de când au ajuns pentru prima dată în Kursk, la sfârșitul toamnei, potrivit unei surse din domeniul securității din Coreea de Sud.

Coreea de Nord a trimis alți 3.000 de oameni până la mijlocul lunii februarie – iar întăririle au fost mai bine pregătite, a declarat Oleh Shyriaiev, comandantul Regimentului 225 de Asalt Separat al Ucrainei, care luptă în Kursk.

„S-au adaptat la condițiile moderne de luptă,” și-a amintit Shyriaiev.

Șeful serviciilor de informații militare ucrainene, Kirilo Budanov, a declarat la sfârșitul lunii februarie că, începând cu sfârșitul anului 2024, Coreea de Nord a furnizat Rusiei și 120 de sisteme de artilerie autopropulsată cu rază lungă de acțiune și 120 de lansatoare multiple de rachete, unele dintre ele fiind filmate de drone ucrainene în Kursk.

Muniție, sisteme de lansare și artilerie autopropulsată

Victoriile recente ale Rusiei în Kursk vin într-un moment crucial. Președintele american Donald Trump afirmă că dorește o încheiere rapidă a războiului, iar Ucraina spera că menținerea teritoriului rusesc sub controlul său i-ar întări poziția în eventuale negocieri.

Dar acum, doar un mic buzunar din Kursk mai rămâne sub control ucrainean.

Graniță comună, istorie comună

Rusia și Coreea de Nord împart o scurtă graniță și o istorie comună.

Kim Il Sung, care a luptat în Armata Roșie sovietică în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a devenit primul lider al Coreei de Nord și a beneficiat de sprijin sovietic în timpul Războiului din Coreea și după aceea. A condus țara până la moartea sa, în 1994, punând bazele dinastiei care rămâne la putere și astăzi.

În 1959, cele două țări au inaugurat un „Pod al prieteniei” pentru trenuri, care traversează râul Tumen — granița comună, aflată la o aruncătură de băț de frontiera chineză. Relațiile s-au răcit după prăbușirea Uniunii Sovietice.

Legăturile dintre cele două țări s-au încălzit din nou pe măsură ce Rusia s-a trezit tot mai izolată politic și economic din cauza războiului din Ucraina.

Prima contraofensivă a Ucrainei, la sfârșitul lui 2022, a forțat Rusia să se retragă de pe întinse teritorii ucrainene. Timp de șase luni, Rusia a săpat tranșee, a montat mine și a ridicat structuri defensive. Această combinație a blocat a doua contraofensivă a Ucrainei, din vara lui 2023, iar războiul a devenit unul de uzură.

Putin nu a renunțat la obiectivele sale

De la începutul războiului, Rusia a dispus de mai mulți soldați și mai multă putere de foc decât Ucraina, pe lângă o capacitate uriașă de producție militară. Putin nu a renunțat la obiectivele sale, susținând că o mare parte din teritoriul recunoscut internațional ca fiind al Ucrainei aparține, de fapt, Rusiei.

Însă, până în 2023, într-o revenire la războiul de tranșee din Primul Război Mondial, focul de artilerie și mortiere a devenit esențial pentru menținerea pozițiilor și alungarea inamicului din punctele defensive. Cine avea cele mai multe obuze de artilerie de partea sa avea un avantaj decisiv.

În acel moment, experții militari estimau că atât Rusia, cât și Ucraina trăgeau, uneori, câte 10.000 de obuze de artilerie pe zi.

Aliații Ucrainei din Europa, Statele Unite și Asia au continuat să caute obuze în întreaga lume și în propriile stocuri, ajutând astfel o armată mult mai mică să concureze cu Rusia.

Ministrul Apărării al Rusiei, Serghei Șoigu, a călătorit la Phenian în iulie 2023 pentru a sărbători 70 de ani de la armistițiul Războiului din Coreea. El și Kim Jong Un au discutat despre o cooperare militară mai strânsă.

Din septembrie 2023, containere nord-coreene au ajuns în porturile ruseşti

Încă din septembrie 2023, nave au început să transporte sute de containere din portul nord-coreean Rajin către porturile rusești din est, Dunai și Vostochny, potrivit OSC, care monitorizează zilnic imaginile satelitare ale navelor.

Statele Unite au declarat că aceste containere conțineau armament care era încărcat ulterior pe trenuri pentru a fi transportat mii de kilometri către depozite de arme din vestul Rusiei.

Muniția nord-coreeană a fost introdusă în mod metodic. Armata rusă întocmește „tabele de tragere” pentru unitățile de artilerie, pe baza testelor efectuate la Poligonul de Artilerie Luzhsky, a declarat pentru Reuters un expert din armata ucraineană.

După finalizarea testelor și a specificațiilor tehnice, obuzele nord-coreene au început să bombardeze liniile frontului ucrainean. „Fără ajutorul lor, bombardamentele armatei ruse asupra pozițiilor defensive ucrainene s-ar fi redus la jumătate”, a scris Direcția de Informații Militare a Ucrainei (GUR), în răspunsul oferit Reuters.

În toamna anului 2023, Ucraina a început să observe o scădere accentuată a propriilor stocuri de obuze, ceea ce a forțat bateriile de artilerie de pe front să limiteze focul.

La sfârşitul lui 2023, SUA a suspendat un ajutor militar pentru Ucraina

În SUA, Partidul Republican a suspendat, la sfârșitul lui 2023, un pachet de ajutor militar de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Efectele s-au resimțit rapid, în ciuda eforturilor Europei de a compensa lipsurile. În aprilie 2024, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu pentru PBS că, pentru fiecare obuz tras de Ucraina, Rusia trăgea zece înapoi.

Și o parte tot mai mare dintre acestea erau nord-coreene.

În total, OSC a descoperit că aceleași patru nave — toate aflate sub sancțiuni internaționale — au efectuat 64 de călătorii din Coreea de Nord în Rusia, încărcând containere în portul Rajin și descărcându-le în cele două porturi rusești.

Deși nu este posibilă verificarea conținutului fiecărui container, OSC a estimat, într-o evaluare considerată conservatoare, un total de 4–6 milioane de obuze de artilerie, doar pe baza frecvenței raportate de Ucraina și a modelelor probabile de ambalare. Oricum ar fi, livrările nord-coreene reprezintă o completare semnificativă la producția internă a Rusiei, estimată de oficiali ucraineni și occidentali la 2–2,3 milioane de obuze de artilerie în 2024.

Generalul american Christopher Cavoli, comandantul suprem al forțelor SUA în Europa, a declarat în fața congresmenilor americani, pe 3 aprilie, că se așteaptă ca Rusia să producă anual 3 milioane de obuze de artilerie, fără a preciza când s-ar putea atinge acest prag.

Rusia domină cu sprijinul producției proprii și al importurilor nord-coreene

GUR a declarat pentru Reuters că, de la jumătatea anului 2023, Coreea de Nord a furnizat 4 milioane de obuze de artilerie, peste trei sferturi dintre ele fiind calibrele 122 mm și 152 mm — esențiale pentru arsenalul terestru al Rusiei. GUR a precizat că Coreea de Nord a furnizat și proiectile pentru mortiere, dar acestea nu sunt incluse în cifra menționată.

Una dintre principalele destinații ale armamentului nord-coreean a fost Tikhoretsk, un nod de aprovizionare pentru armata rusă care luptă în Ucraina, situat la aproximativ 100 de kilometri sud de Rostov-pe-Don.

Extinderea facilității a început la sfârșitul verii anului 2023, în momentul în care muniția nord-coreeană era pe cale să sosească în cantități mari, potrivit unei analize Reuters bazate pe imagini satelitare de înaltă rezoluție. Puțin peste un an mai târziu, pe 21 septembrie 2024, facilitarea a fost bombardată într-un atac revendicat de armata ucraineană.

OSC a estimat că lovitura a distrus aproximativ 90% din capacitatea facilității, inclusiv un transport major de muniție din Coreea de Nord care sosise cu doar câteva zile înainte.

Kursk

Cu un număr superior de trupe și muniție recent reînnoită, Rusia a obținut câștiguri teritoriale lente, dar constante, în vara anului 2024, concentrându-se pe estul Ucrainei.

Aceasta a lăsat o breșă pe care Ucraina a exploatat-o — spre surprinderea atât a propriilor aliați, cât și a Rusiei. În august 2024, forțele ucrainene au lansat o incursiune îndrăzneață în regiunea rusă Kursk, cucerind sute de kilometri pătrați.

Odată cu sosirea trupelor nord-coreene la începutul lunii noiembrie, ucrainenii au estimat o forță totală de cel puțin 60.000 de soldați desfășurați împotriva lor în Kursk. Reuters nu a putut verifica acest număr. Câteva săptămâni mai târziu, serviciul ucrainean de informații militare a interceptat două mesaje radio implicând trupe nord-coreene și le-a împărtășit cu Reuters.

Un soldat nord-coreean care a fugit în Coreea de Sud a ascultat înregistrările la cererea Reuters, pentru a înțelege mai bine contextul și jargonul militar prezent în conversații.

În cea mai lungă dintre cele două înregistrări, interceptată pe 9 decembrie, pare că un comandant și un subordonat discută despre cum pot colecta alimente în siguranță. Cheia era să evite detectarea.

„Asigură-te că nu se adună niciodată împreună,” spune comandantul, al cărui nume nu este menționat. Nu este clar unde anume în Kursk a avut loc conversația.

Cei doi vorbesc și despre un soldat rănit și identificarea sa militară, sugerând că barierele lingvistice făceau dificilă stabilirea dacă era rus sau ucrainean.

„În prezent, plutonul de UAV (drone) al rușilor îl va evacua și apoi îl va interoga. Terminat,” spune soldatul superiorului său.

Doi soldaţi nord-coreeni, capturaţi de ucraineni

Pe 4 ianuarie, președintele Zelenski a declarat că trupele ruse și nord-coreene au suferit pierderi grele în Kursk, iar o săptămână mai târziu a anunțat că doi soldați nord-coreeni au fost capturați.

Ambii prizonieri au prezentat inițial „tendințe suicidare” la momentul capturii, potrivit documentului. Armata ucraineană a relatat că cel puțin un soldat nord-coreean s-a aruncat în aer pentru a evita să fie luat prizonier.

Cei doi au declarat anchetatorilor că au plecat din Coreea de Nord spre Rusia împreună cu aproximativ 100 de soldați, sosind în Rusia în noiembrie 2024, unde au participat la exerciții în poligoane de instrucție.

Au spus că li s-a spus doar că vor merge în Rusia pentru exerciții și că și-au lăsat documentele militare de înregistrare în Coreea de Nord.

După sosirea în Rusia, li s-a înmânat o „carte militară” de tip rusesc, scrisă în alfabet chirilic rus, dar fără fotografie.

Soldatul superior avea o fractură la piciorul stâng, iar sergentul fusese împușcat în față, ceea ce a impus îndepărtarea maxilarului inferior. Interogatoriul său a fost realizat în scris. Cei doi au fost capturați pe 3 ianuarie, în timpul primei lor bătălii, conform documentului.

Sergentul a spus că soldații nord-coreeni îi disprețuiau pe ruși, pentru că aceștia refuzau să participe la operațiuni de asalt, așa cum făceau nord-coreenii.

Oleh Shyriaiev, ofițerul ucrainean care a luptat împotriva trupelor nord-coreene în Kursk, a fost de acord cu această evaluare:

„Ei continuă să fie folosiți ca unități de asalt care înaintează, atacă. Iar în spatele lor sunt unitățile Federației Ruse, care consolidează și mențin pozițiile. Adică, coreenii sunt folosiți ca trupe de șoc.”

Veterani de război

Implicarea Coreei de Nord în războiul din Ucraina a alarmat nu doar capitalele europene, ci și Coreea de Sud și aliații săi din Asia.

Generalul Cavoli, comandantul forțelor americane în Europa, le-a spus parlamentarilor americani că, în schimbul livrărilor de obuze, rachete și sisteme de armament, „Rusia transferă aproape sigur tehnologie pentru rachete către Phenian.”

Ambele țări neagă transferurile de arme și nu recunosc public desfășurarea trupelor nord-coreene în Kursk. Când sunt întrebați despre această desfășurare, oficialii ruși răspund retoric întrebând de ce aliații lor nu ar putea sprijini efortul de război, având în vedere că țările occidentale sprijină Ucraina.

Coreea de Nord are una dintre cele mai mari armate din lume și a acumulat, timp de decenii, cantități uriașe de muniție în pregătirea unui posibil conflict cu Coreea de Sud. Chiar dacă o parte din aceste muniții este de calitate discutabilă, multe dintre ele funcționează și au oferit Rusiei un avantaj crucial, a spus Yang Uk, expert militar la Institutul Asan pentru Studii Politice din Seul.

„Deoarece doctrina de război a Rusiei se bazează pe superioritatea în foc, e nevoie de tone de muniție. Iar singura țară, în afară de Rusia, care poate furniza un asemenea volum este Coreea de Nord,” a declarat el.

Rusia şi-a epuizat rezervele de muniţie

Între timp, Rusia și-a epuizat rezervele de muniție de la începutul războiului. Folosind obuzele nord-coreene, Rusia ar putea începe să stocheze noua producție de muniție de calitate superioară, a spus analistul militar Konrad Muzyka.

Dar Coreea de Nord a obținut și ea beneficii valoroase pentru orice comandant militar: unități de elită ale armatei au trecut direct de la exerciții interne la lupte reale. Acestea și-au dovedit capacitatea de adaptare.

La fel de importantă a fost, potrivit oficialilor ucraineni, abilitatea Coreei de Nord de a rezolva probleme legate de precizia și consistența muniției sale de artilerie și a rachetelor balistice în condiții reale de război.

Noile rachete nord-coreene au devenit semnificativ mai precise

La începutul anului 2025, Coreea de Nord furnizase Rusiei 148 de rachete balistice KN-23 și KN-24, a declarat GUR (Direcția de Informații Militare a Ucrainei) pentru Reuters.

În februarie, două surse ucrainene de rang înalt au declarat pentru Reuters că noile rachete nord-coreene au devenit semnificativ mai precise față de primele utilizate în Ucraina cu mai bine de un an înainte.

Pe parcursul anului 2024 și până în prezent, dronele au devenit mai dominante decât artileria pe câmpurile de luptă din Ucraina. Ghidate de la distanță de piloți care poartă viziere electronice, mii de astfel de aparate zboară zilnic deasupra liniei frontului, reprezentând un pericol mortal atât pentru soldați, cât și pentru echipamentele grele.

Totuși, soldații și munițiile nord-coreene continuă să joace un rol crucial, după cum demonstrează transporturile maritime recente. Iar în curând ar putea exista o modalitate mai ușoară de a deplasa oameni și echipamente între cele două țări.

Ambasadorul Rusiei la Phenian a anunțat recent construirea unui nou pod rutier peste râul Tumen, în apropierea Podului Prieteniei, construit cu zeci de ani în urmă. Acesta a declarat că nu există motive de îngrijorare privind reluarea contactelor dintre Rusia și Statele Unite, descriind alianța cu Phenianul ca fiind „o prietenie frățească între poporul coreean și cel rus, cimentată de sângele vărsat împreună.”

Articolul original poate fi citit AICI.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
10.6 ° C
11.1 °
10.6 °
89 %
1kmh
92 %
S
14 °
D
25 °
lun
24 °
mar
25 °
mie
25 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Numai ce am dat la ziar și s-a și rezolvat avaria. Probabil s-au luat cu sărbătorile și au uitat.

EDITORIAL

Ne-am aștepta ca, având în vedere vremurile și tehnica, cei de la butoane să fie mai prudenți atunci când vine vorba despre manipulare și...

EPIGRAMA ZILEI

Problema ucraineană Se va rezolva la țar Numai printr-un emisar Ales pe ... Sprânceană!

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...