spot_img
vineri, aprilie 18, 2025
AcasăLocalPregătiri de Paște fără pericole. Ce recomandă pompierii pentru a preveni incendiile

Pregătiri de Paște fără pericole. Ce recomandă pompierii pentru a preveni incendiile

Pe măsură ce ne apropiem de sărbătorile pascale, gospodăriile intră în febra pregătirilor – se face curățenie generală, se gătesc bucate tradiționale și totul trebuie să fie pregătit „ca la carte”. Însă, în toată această agitație, există un pericol real care nu trebuie ignorat – riscul de incendiu.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Botoșani atrage atenția cetățenilor asupra unor reguli simple, dar esențiale, pentru a evita tragediile în perioada sărbătorilor.

🔹 Atenție sporită în bucătărie

„Menţineţi permanent curăţenia şi ordinea în bucătării sau în spaţiile de preparare a hranei”, recomandă specialiștii ISU. De asemenea, este important ca plitele și aragazurile să fie supravegheate în timpul utilizării.

🔹 Grijă la alimentele inflamabile și electrocasnice

Uleiul, grăsimea sau alcoolul trebuie ținute la distanță de flăcări sau alte surse de aprindere. În plus, electrocasnicele precum friteuzele, cuptoarele electrice sau cele cu microunde trebuie folosite doar conform instrucțiunilor producătorilor. „Nu le lăsați în priză dacă nu sunt folosite”, avertizează reprezentanții ISU.

🔹 Curățenia nu trebuie să pună în pericol instalația electrică

Pe timpul curățeniei, evitați suprasolicitarea rețelei electrice. Nu folosiți simultan mai multe aparate puternice, mai ales în instalații vechi sau improvizate.

🔹 Focul deschis, cu grijă!

Dacă aprindeți focul în curte pentru arderea resturilor vegetale, asigurați-vă că sunteți departe de clădiri sau depozite de furaje. Cenușa rezultată din sobă sau alte mijloace de încălzire trebuie lăsată să se stingă complet înainte de a fi depozitată într-un loc sigur.

🔹 Pericolul lumânărilor și al copiilor curioși

„Păstraţi sursele de foc, cum sunt chibrituri, brichete, lumânări, lămpi cu gaz şi altele asemănătoare, în locuri în care nu au acces copiii”, este un alt sfat important. Lumânările aprinse nu trebuie lăsate nesupravegheate și nici plasate în apropierea perdelelor, ziarelor, mobilei sau altor obiecte care se pot aprinde ușor.

🔹 Copiii nu trebuie lăsați singuri

„Supravegheaţi copiii în permanenţă şi nu îi lăsaţi singuri în casă cu lumânări aprinse, sobe, plite şi/sau aparate electrice aflate în funcţiune”, transmit pompierii.

Un mic moment de neatenție poate duce la pierderi mari. De aceea, ISU Botoșani le reamintește tuturor sărbători fericite înseamnă în primul rând sărbători în siguranță.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer senin
18.9 ° C
19.6 °
17.8 °
47 %
4kmh
4 %
vin
19 °
S
18 °
D
22 °
lun
24 °
mar
24 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Avem de toate, suntem pregătiți, cum ar veni.

EDITORIAL

Știrea că Spitalul Județean este obligat să o despăgubească pe medicul ginecolog care a fost de gardă în noaptea decesului Alexandrei Ivanov ne demonstrează...

EPIGRAMA ZILEI

Problema ucraineană Se va rezolva la țar Numai printr-un emisar Ales pe ... Sprânceană!

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...