Încă un pas spre realizarea Autostrăzii Moldovei (A7). Întregul tronson Pașcani – Suceava, cu o lungime de 62 km, are acum constructori desemnați. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că cei de la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au atribuit contractul pentru Lotul 2 al autostrăzii, între Roșcani și municipiul Suceava, cu o lungime de 29 km, firmei UMB Spedition, antreprenor român cu experiență în proiecte de infrastructură majoră.
„Este un nou pas important pentru Autostrada Moldovei! Lotul 2 din tronsonul Pașcani – Suceava are constructor desemnat! Este vorba despre același constructor român serios, UMB Spedition, care lucrează pe tronsoane importante din A7 și alte proiecte rutiere mari!”, a transmis Sorin Grindeanu.
Detalii tehnice – 29 km de autostradă, 44 de structuri, legături strategice
Contractul, finanțat prin Programul Transport 2021–2027, are o valoare de 2,86 miliarde de lei (fără TVA) și un termen de execuție de 30 de luni, din care 6 luni sunt dedicate proiectării, iar 24 execuției lucrărilor. Pe traseul Lotului 2 vor fi construite 44 de structuri – poduri, pasaje și viaducte – dintre care două se remarcă prin complexitate. Este vorba despre un pod peste râul Siret și DJ208C, cu o lungime de 845,10 metri și un pasaj peste linia de cale ferată CF511, cu o lungime de 625,10 metri
Două noduri rutiere pentru legătura cu municipiul Botoșani
Tronsonul va lega Nodul Rutier Roșcani de estul municipiului Suceava, unde se va realiza conexiunea cu segmentul Suceava – Siret al autostrăzii A7. În această zonă va fi construit și un nod rutier de acces către Aeroportul Internațional Suceava și DN29, printr-un drum de legătură de aproximativ 6 km. Botoșănenii care vor circula pe această autostradă vor avea două noduri la dispoziție – cel de la Roșcani, care va face legătura cu Drumul Județean 208C Vorona – Botoșani și cel de la Dumbrăveni, care va face legătura cu vechiul drum național DN 29 Suceava – Botoșani.
Facilități moderne – stații de încărcare pentru mașini electrice și spații de servicii
Proiectul mai prevede realizarea a două parcări de scurtă durată și două spații de servicii
Fiecare dintre aceste zone va fi dotată cu infrastructura necesară pentru minimum 8 stații de încărcare pentru autoturisme electrice, contribuind astfel la modernizarea și sustenabilitatea infrastructurii rutiere.
Cinci noduri rutiere majore acces facil pentru comunități și trafic eficient
Între Pașcani și Suceava vor fi construite cinci noduri rutiere, astfel:
-
Nod rutier Heci (Lespezi, Iași) – la intersecția cu DJ208F, cu sensuri giratorii și bretele proiectate pentru o viteză de 60 km/h
-
Nod rutier Dolhasca (Suceava) – de tip „trompetă”, cu acces spre DJ208I
-
Nod rutier Roșcani (Suceava) – la conexiunea cu DJ208C, în sudul localităților Roșcani și Vercicani
-
Nod rutier Dumbrăveni (Suceava) – la intersecția cu DJ208B, cu drum județean denivelat și sensuri giratorii
-
Nod rutier Aeroport Suceava – conexiune cu Aeroportul și DN29, printr-un drum de legătură nou, inclusiv bretele de descărcare a traficului
Traseul autostrăzii – 62 km prin trei județe și 13 localități
Autostrada Pașcani – Suceava va traversa:
-
Iași – 12,3 km
-
Botoșani – 6,5 km
-
Suceava – 43,2 km
Localitățile traversate: Pașcani, Valea Seacă, Lespezi, Tătăruși, Tudora, Dolhasca, Liteni, Fântânele, Udești, Verești, Salcea, Dumbrăveni și Suceava.
Viaductul Gâștești, cea mai amplă structură
Pe întregul traseu al autostrăzii vor fi construite 72 de poduri, viaducte și pasaje, dintre care 16 vor depăși 100 de metri lungime. Cel mai lung va fi un viaduct de 1.050 metri, amplasat la începutul autostrăzii, în zona Gâștești – Pașcani, construit pentru a depăși o vale, DJ208 și o cale ferată.
Lucrări pregătitoare – demolări și relocări
Pentru implementarea proiectului vor fi necesare și demolări:
-
2 anexe ale unei ferme din Pașcani (Iași)
-
6 anexe ale unei stâne în Lespezi (Iași)
-
11 construcții de depozitare în Salcea (Suceava)
De asemenea, se vor efectua relocări ale rețelelor de utilități – apă, canalizare, gaz, electricitate și telefonie – în special în zonele Dolhasca, Liteni, Verești, Tătăruși și Lespezi.
Ce urmează
Contractul va fi semnat în termen de 10 zile, dacă nu vor fi înregistrate contestații. În urma atribuirii acestui contract, întreaga autostradă Pașcani – Suceava este acoperită din punct de vedere al execuției, o etapă esențială în completarea Autostrăzii Moldovei (A7) – o infrastructură rutieră vitală pentru conectarea județului la rețeaua națională și europeană de transport.