Sâmbătă, 5 aprilie, la Botoșani, a avut loc festivitatea de premiere a Olimpiadei Naționale de Matematică, competiție de prestigiu care adună an de an cei mai buni elevi din liceele din întreaga țară.
După câteva zile intense de concurs, desfășurat la Botoșani, tinerii au avut ocazia să își împărtășească realizările și să fie recompensați pentru eforturile depuse.
„Cu toții sunteți învingători”
Evenimentul, care a avut loc într-o atmosferă încărcată de emoție și entuziasm, a marcat încheierea unui maraton intelectual ce a pus la încercare cunoștințele și abilitățile matematice ale participanților. Sute de elevi din diverse colțuri ale României s-au luptat pentru a demonstra nu doar priceperea în rezolvarea problemelor complexe, dar și perseverența și pasiunea pentru matematică.
„Am ajuns și la festivitatea de premiere. Tragem linie. Am ajuns să vorbim despre voi, dragi elevi, care sunteți, practic, subiectul nostru de astăzi. Dragi elevi, la Botoșani ați spus prezent într-un stil care va păstra pentru totdeauna parfumul adolescenți voastre. (…) Prezentul de acum se întoarce cu reverență și nostalgie în trecutul pe care îl lăsați senin în urmă. Priviți încrezători spre un mâine, care trebuie să vă aparțină. Aceasta este atitudinea de învingător, cu toții sunteți învingători”, a declarat profesorul Bogdan Suruciuc, inspector școlar general al ISJ Botoșani.
„Faptul că participați e mult mai important decât să câștigați”
De asemenea, profesorul universitar doctor Radu Gologan a subliniat importanța acestei competiții și legătura sa cu tradiția matematicii românești.
„Cred că e bine să ne amintim că anul acesta, chiar pe 15 septembrie, se vor împlini 130 de ani de la apariția primului număr al Gazetei Matematicii, acel monument al culturii românești în general și al matematicii românești, care a făcut ca un secol și ceva matematica românească să fie un brand de țară. Să ne gândim că Gazeta Matematica a apărut în fiecare an, chiar și în timpul războaielor, să ne gândim că cei mai importanți matematicieni români au început matematica prin Gazeta Matematica și prin primul concurs național de matematică, care a fost înființat tot de către întemeietorii Gazetei Matematicii în 1902″, a spus Radu Gologan, profesorul universitar doctor la Universitatea Politehnică București și președinte al Societății de Științe Matematice.
Acesta a mai adăugat că „așa cum se spune în sport, faptul că participați e mult mai important decât să câștigați. De ce? În primul rând, pentru că venind aici vă întâlniți cu alți copii talentați la matematică, care poate au o pregătire mai bună și asta vă va influența pozitiv”.
Rezultatele olimpiadei
Rezultatele olimpiadei pot fi consultate accesând:
- Rezultate finale clasa a IX-a
- Rezultate finale clasa a X-a
- Rezultate finale clasa a XI-a
- Rezultate finale clasa a XII-a