vineri, aprilie 4, 2025
AcasăLocalScandal la Botoșani. O angajată din învățământ vizată de ancheta privind coruperea...

Scandal la Botoșani. O angajată din învățământ vizată de ancheta privind coruperea alegătorilor, acum în atenția CNA

O botoșăneancă, vizată recent de o anchetă privind coruperea alegătorilor, a ajuns din nou în atenția publică.

De această dată, Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a dispus eliminarea unei postări de pe pagina sa de socializare pentru dezinformare. Decizia face parte dintr-o acțiune mai amplă, prin care CNA a solicitat ștergerea a 37 de postări de pe diverse platforme social media.

Anchetă privind coruperea alegătorilor la Botoșani

Pe 20 martie 2025, procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, alături de polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din IGPR, au efectuat 17 percheziții în București și în județele Brașov, Botoșani, Călărași, Dolj, Galați, Giurgiu, Maramureș, Mureș și Timiș. Aceste descinderi au vizat persoane suspectate de implicare într-un dosar penal referitor la coruperea alegătorilor.

La Botoșani, anchetatorii au descins la locuința unei femei care activează în sistemul de învățământ. Perchezițiile au avut ca scop stabilirea legăturilor dintre persoanele investigate și alte rețele care ar putea fi implicate în posibile fraude electorale.

CNA, decizii controversate privind conținutul online

Săptămâna trecută, Consiliul Național al Audiovizualului a cerut eliminarea mai multor postări de pe rețelele sociale, printre care și cea a botoșănencei aflate în vizorul autorităților. CNA a dispus, de asemenea, ștergerea unei emisiuni YouTube a jurnalistului Marius Tucă, decizie care a generat critici din partea unor politicieni și organizații civice, care au acuzat instituția de cenzură.

Marius Tucă susținuse, în cadrul emisiunii sale, că Biroul Electoral Central și Curtea Constituțională ar fi dat “o lovitură de stat” prin respingerea candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. CNA a considerat că aceste declarații constituie dezinformare și a decis eliminarea conținutului, la fel cum s-a întâmplat și în cazul botoșănencei.

Opinii pro și contra deciziei CNA

Decizia CNA a stârnit reacții vehemente. Premierul Marcel Ciolacu a declarat că interzicerea opiniilor jurnaliștilor reprezintă “un derapaj de la democrație”. Cu toate acestea, există din ce în ce mai multe voci care spun că rețelele de socializare ar trebui să se supună tuturor regulilor care vizează spațiul public. Prin urmare, derapajele de la normele de drept ar trebui sancționate, din cauza efectelor nocive. Mai mult, sunt voci care avansează ideea că și accesul la internet ar trebui reglementat prin acte normative.

Impact în mediul online

Între 24 și 28 martie, Consiliul Național al Audiovizualului a interzis, în total, 37 de producții de pe social media – 15 de pe TikTok, 5 de pe YouTube și 17 de pe Facebook. Impactul acestora a fost semnificativ – 1.514.000 de urmăritori și 3.073.657 de like-uri.

Conținutul social media înlăturat de CNA între 24 și 28 martie

TikTok

Dezinformare – robert.ilie2, ciprianfabulosul15, stop.statului.paralel, bellavita802, robert.erban8, danagabriela8, newsromania0, marian.motocu opt olteni încăpățânați, Jessie Banes, Andrei Gușă, Universul Cuvintelor

Incitare la violență sau la acțiuni care au drept scop disoluția statului de drept – eugensndulescu6, dragonul.alb

Prezentarea apologetică a regimurilor totalitare – ellprotocipitoricescovic.

Facebook

Incitare la viol – George Casian, Pirnog Ion Gheraseni.

Dezinformare – Florina Vornicu, Camelia Ghila și Nicolae Băloiu, Carmen Croitoru, Robert Șerban, Alba Iulia și 5news.ro, Mihai Tîrnoveanu, Mihai Târnoveanu, Eugen Popescu, Calea Neamului, Mica Sache, ROC TV (România Civică TV), Areta Ildiko Gorbanescu Totoliciu (Botoşani), 60m. RO, Nicolae Băloiu.

Afirmații defăimătoare – Iancău Mihaela Mrk, Puica Vasile Ioan, Belgher Artur Leonida.

YouTube

Publicitate mascată – Canalul „Acasă La Maruta”.

Dezinformare – Canalul Eugen Tiberiu Popescu, Canalul Mariustucashow, Canal DIICOT, Canal ROC TV (România Civică TV).

Sursa – comunicat Consiliul Național al Audiovizualului

 

 

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
7.9 ° C
10.6 °
7.8 °
97 %
2.3kmh
100 %
J
10 °
vin
18 °
S
17 °
D
3 °
lun
5 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Încă un motiv pentru care drumul secundar spre Cornișa ar trebui să fie mai larg.

EDITORIAL

N-au mai rămas prea multe zile până când vom fi chemați (din nou) la urne. S-a mai întâmplat în noiembrie, dar nu s-a pus...

EPIGRAMA ZILEI

Joi

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...