marți, aprilie 1, 2025
AcasăLocalFaţa nevăzută a veniturilor municipalităţii şi a cheltuielilor din banii botoşănenilor

Faţa nevăzută a veniturilor municipalităţii şi a cheltuielilor din banii botoşănenilor

Miercuri, 26 martie 2025, a fost aprobat bugetul municipiului Botoşani pe anul 2025. Ca în fiecare an, „Monitorul de Botoşani” vă explică partea mai puţin vizibilă a veniturilor şi cheltuielilor.

Proiectul a fost votat fără discuții, cu 21 de voturi pentru, singura abținere venind din partea consilierului liberal Relu Chiriac. Consilierii Adrian Valentin și Lupu Miluță Timofet au solicitat învoire, însă acesta din urmă s-a conectat online pentru a vota.

Cifrele seci trecute în bugetul oraşului pe 2025, al căror înţeles complet este inaccesibil unei bune părţi a populaţiei, se vor transforma în zeci de milioane de lei provenite din contribuţiile populaţiei.

Care este bugetul pentru 2025

Anul acesta, municipiul Botoșani are un buget total de aproximativ 454,60 milioane lei, cu 142,73 milioane de lei mai mare decât anul trecut, când a avut o valoare de 311,87 milioane de lei. În 2025, veniturile bugetului local sunt de 429,62 milioane lei, iar cheltuielile 454,60 de milioane de lei. Un rol important în echilibrarea bugetului îl are excedentul bugetar de 24,98 milioane de lei din anul precedent, utilizat pentru acoperirea deficitului rezultat din diferența dintre venituri și cheltuieli.

Din totalul cheltuielilor de 454,60 milioane de lei, 281,86 milioane de lei sunt alocate pentru funcționare, iar 172,74 milioane de lei pentru dezvoltare, ceea ce înseamnă că secțiunea pentru funcționare reprezintă 61,99% din buget, cu 109,12 milioane de lei mai mult decât pentru dezvoltare.

Numai cheltuielile de personal (aici intrând salariile funcţionarilor din primărie, Serviciul de Evidenţă a Persoanelor, Direcţia de Asistenţă Socială, cabinete medicale şcolare, Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică, Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă) sunt de aproximativ 62,97 milioane de lei, iar subvențiile acordate societăților subordonate în valoare de 13,03 milioane de lei.

11 milioane de lei pentru Poliția Locală

Poliţia Locală va primi, în completarea veniturilor proprii ale instituției, un buget de 11 milioane de lei, din care 10,99 pentru funcţionare, respectiv pentru salarii, bunuri şi servicii, inclusiv norma de hrană, iar 12,5 mii de lei merg pentru dezvoltare. Mulţi botoşăneni consideră că efortul financiar făcut de câţiva ani de municipalitate pentru această structură responsabilă cu menţinerea ordinii şi liniştii publice nu are corespondent în eficienţa activităţii poliţiştilor locali. Poliţiştilor li se reproşează că nu reuşesc să facă ordine în Piaţa Centrală, dar nici pe străzi, cu şoferii care îşi fac propriile reguli de circulaţie.

Totodată, pe lângă cheltuielile de personal de 21,91 milioane de lei, în asistența socială se vor duce 40,66 milioane de lei. Din acești bani vor fi plătite ajutoare de încălzire, plata indemnizațiilor și a abonamentelor gratuite pentru transport local, ajutoare de înmormântare și indemnizații pentru persoanele cu handicap.

Pentru învățământ sunt alocați 161,04 milioane de lei. Cei mai mulți bani, adică 123,66 milioane de lei, reprezintă fondurile alocate unităților de învățământ preuniversitar de stat pentru acoperirea cheltuielilor de dezvoltare, iar restul de 37,90 de milioane de lei pentru funcționare. Alte 7,85 milioane de lei merg spre învățământul particular acreditat. Asociația Il Girotondo, cu care Consiliul Local este partener, primește 727 mii de lei.

Subvenţie uriaşă pentru Modern Calor, pe care o plătim cu toţii

Altă cheltuială consistentă de la bugetul local, dar foarte rar adusă în discuţia publică din calcule electorale, este subvenţia plătită de primărie către Modern Calor.

Şapte milioane de lei este subvenţia alocată pe termoficare, în condiţiile în care conducerea societăţii a solicitat 11,15 milioane de lei. Practic, suma alocată reprezintă 62% din necesarul fundamentat de societate și acoperă primele nouă luni din an.

Pentru anul 2024, din bugetul local al municipiului Botoșani a fost alocată sumă de 8,15 milioane de lei pentru termoficare. Practic, banii pentru subvenţia la termoficare sunt colectaţi de la toţi botoşănenii, cei mai mulţi neavând nicio relaţie contractuală cu această societate. Din cele 42.820 de apartamente din municipiu, doar aproximativ 10.000 mai sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare. În schimb, posesorii de centrale primesc facturi pentru încălzirea spaţiilor comune. Mai mult, nu trebuie uitat faptul că statul asigură şi ajutoare la încălzire pentru familiile cu venituri scăzute.

DSA – peste 5,52 milioane de lei de la bugetul local

Direcţia pentru Sport şi Agrement este mare consumatoare de fonduri publice, dat fiind faptul că şi activităţile prestate de muncitorii direcţiei sunt diverse. DSA administrează şi Parcul Cornişa. Astfel, DSA va primi un buget total de 5,52 milioane de lei, din care 4 milioane de lei pentru întreţinere baze sportive şi zone de agrement, 1,52 milioane de lei pentru zona de agrement Cornişa.

Tot de la bugetul local se plătesc şi abonamentele gratuite eliberate pensionarilor de către societăţile Eltrans şi Microbuzul. Astfel, Eltrans va primi în acest an 4,53 milioane de lei, reprezentând doar 82,50% față de suma de 5,5 milioane de lei. Şi tot din raţiuni electorale, se continuă cu acest sprijin, în condiţiile în care mulţi pensionari ar avea bani pentru a-şi plăti biletele de călătorie.

Bani alocaţi pentru întreţinere şi reparaţii străzi

Întreţinerea, reparaţia străzilor va costa municipalitatea 24,13 milioane de lei, din care 23,90 milioane de lei pentru marcaje rutiere și reparații, respectiv 230 de mii de lei pentru semne de circulaţie.

Iluminatul stradal va înghiţi în acest an sume importante. Numai pentru facturi sunt 3,3 milioane de lei, iar pentru întreţinere şi iluminat ornamental sunt alocați 4,9 milioane de lei.

Fonduri importante pentru cultură

Brandul municipiului rămâne cultura, lucru evidenţiat şi de finanţările generoase acordate celor trei instituţii finanţate de la bugetul local. În acest an, s-au alocat fonduri cele trei instituţii pentru opt luni, ştiut fiind faptul că se alocă fonduri şi de la bugetul de stat. Teatrul „Eminescu” va primi 6,23 milioane de lei, Teatrul „Vasilache” – 1,71 milioane de lei, iar Filarmonica „George Enescu” – 6,08 milioane de lei.

În municipiul Botoşani există un Centru pentru Promovare Turistică ce va primi în acest an 432,25 mii de lei, deşi mai este mult până când Botoşaniul va deveni cu adevărat un oraş atractiv pentru turişti. De remarcat este însă faptul că funcţionarii de aici sunt prezenţi la toate manifestările culturale.

Sumele alocate pentru dobânzi și rate

Pentru dobânzi a fost alocată suma de 9,72 milioane de lei de lei, reprezentând dobânzi bancare și comisioane datorate în anul 2025 pentru împrumuturile contractate de la băncile comerciale.

Pentru rambursări de credite, respectiv pentru ratele de capital aferente împrumuturilor contractate pentru investiții și refinanțarea datoriei publice, a fost alocată suma de 14,20 milioane de lei.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer fragmentat
11.1 ° C
11.6 °
10 °
89 %
1.8kmh
65 %
mar
12 °
mie
11 °
J
8 °
vin
15 °
S
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Probabil vine primăvara și au scăpat de gripa aviară, altfel nu se explică.

EDITORIAL

E din ce în ce mai interesant de trăit în România, asta dacă ai ceva genă de masochist. Avem legi, dar aplicarea acestora depinde...

EPIGRAMA ZILEI

Vine, vine primăvara, Praful alb e dus de tot, Boii nu-și mai umflă nara Cu-atâta iarbă sub bot...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...