Consiliul Județean Botoșani a aprobat, niercuri, un proiect privind gestionarea deșeurilor menajere în zona Ștefănești. Aleșii județeni au votat în unanimitate acordarea unui mandat special pentru ADI Eco Proces pentru semnarea contractului de colectare a deșeurilor, în valoare de 5,4 milioane de lei fără TVA, valabil pe o perioadă de patru ani. Suma reprezintă în fapt peste un milion de euro, bani ce vor fi achitați în următorii ani.
Singura firmă participantă la licitație a fost Diasil Service SRL din Suceava, care a fost declarata câștigătoare. „Au fost singurii participanți și au fost declarați câștigători. Prețul este mai mare, am introdus niște investiții noi și pe orașul Ștefănești se trece de la colectarea din poartă în poartă”, a declarat Ovidiu Aparaschivei, directorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Ecoproces”.
Președintele Consiliului Județean, Valeriu Iftime, a atras atenția asupra importanței unei gestionări riguroase a deșeurilor. „Trebuie să fim mult, mult mai atenți cu toată această parte de gestionare a deșeurilor menajere”, a subliniat acesta.
Dispută prelungită cu Diasil Service
Anul trecut, compania a refuzat să accepte condițiile impuse pentru zona 3 Ștefănești și au refuzat să prelungească contractul ce urma să expire. Divergențele au pornit de la solicitarea Primăriei Ștefănești de a introduce sistemul de colectare a deșeurilor din poartă în poartă, despre care Diasil a susținut că nu este acoperit de tariful existent. Operatorul a cerut triplarea tarifului, de la 170 de lei la 530 de lei, cerere care a generat tensiuni. Procedurile pentru organizarea unei noi licitații au fost întârziate de solicitarea UAT Truşești de a amâna procesul până la instalarea noului primar, Mihai Puruhniuc, ales în vara anului trecut.
Contract refăcut, în ciuda controverselor
Discuții aprinse pe marginea contractului au fost și în ședința Consiliului Județean din 28 noiembrie 2024. Deși Diasil Service a fost obligată să opereze la vechile tarife până la finalizarea noii licitații, dar compania a câștigat din nou contractul, de această dată la un tarif mai mare.
Afacere „la cheie”
Diasil Service SRL administrează și depozitul ecologic de la Stăuceni, realizat cu fonduri europene și inaugurat în 2015, după investiții de aproape 10 milioane de euro. De-a lungul timpului, compania a fost sancționată de Garda de Mediu pentru diverse neconformități. Cu toate acestea, fosta conducere a Consiliului Județean a decis în vara lui 2023 să prelungească contractul cu Diasil cu încă patru ani, invocând riscurile asociate întârzierii unei noi proceduri de achiziție publică. „Considerăm că cel mai dificil de gestionat sunt riscurile legate de derularea unei noi proceduri de achiziție publică, deoarece orice întârziere poate bloca operarea sistemului sau poate necesita încheierea unui contract de delegare de gestiune în regim de urgență”, au motivat atunci reprezentanții CJ.
Depozitul ecologic de la Stăuceni include trei celule de depozitare. Până acum a fost amenajată doar prima celulă, cu o capacitate de 913.308 tone, care ar urma să fie închisă până în 2028. Conform contractului, Diasil Service va gestiona această celulă inclusiv în perioada de monitorizare post-închidere, care, potrivit normelor legale, trebuie să dureze minimum 30 de ani.
Probleme majore în gestionarea deșeurilor din Botoșani
Autoritățile județene analizează acum și situația stațiilor de tratare și a gestionării deșeurilor din județ, în contextul unor probleme grave privind depozitarea și tratarea acestora.
„Este o temă complexă pe care o vom analiza în detaliu. Acum avem multe elemente, inclusiv un studiu de fezabilitate pentru stația de tratare mecanobiologică. Luptăm să obținem un spațiu adecvat pentru o astfel de stație, însă este extrem de dificil să găsim un teren potrivit”, a declarat președintele CJ, Valeriu Iftime.
O soluție analizată este construirea unei stații moderne de tratare a deșeurilor în zona Răchiți, bazată pe principiile economiei circulare, care ar reduce cantitatea de deșeuri depozitate la doar 10% din total.
În prezent, județul Botoșani are cea mai scăzută rată de reciclare din țară, cu aproximativ 90% din deșeuri ajungând la groapa de gunoi. Din acest motiv, și celula 1 de la depozitul de deșeuri de la Stăuceni este posibil să se umple mult mai repede decât s-a estimat.