spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeEditorialSă facem referendum. Pentru unguri - Cătălin MORARU redactor şef

Să facem referendum. Pentru unguri – Cătălin MORARU redactor şef

Fostul premier Tudose spunea că ar spânzura nişte secui. După aia s-a sucit şi a zis că a fost înţeles greşit. Lucrurile s-au inflamat după ce udemeriştii au cerut autonomie teritorială şi altele. Au cerut, să fim bine înţeleşi, că trebuia cineva să mai abată atenţia de la scandalul din PSD.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Cam astea sunt în mare faptele care l-au determinat pe deputatul PSD de Botoşani Răzvan Rotaru să anunţe patriotic că a trimis preşedintelui Iohannis o solicitare pentru un referendum „pe tema autonomiei locale”. Nu ştiu ce va rezolva referendumul ăsta, în afară de creşterea capitalului politic al deputatului, pentru că totul e prevăzut clar şi limpede în Constituţia României.

ARTICOLUL 1
(1) România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil.

ARTICOLUL 3
(1) Teritoriul României este inalienabil.

ARTICOLUL 6
(2) Măsurile de protecţie luate de stat pentru păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale trebuie să fie conforme cu principiile de egalitate şi de nediscriminare în raport cu ceilalţi cetăţeni români.

Nu văd ce ar mai statua un referendum, că maghiarii din România nu au voie să ceară autonomie teritorială?

Dar deputatul Rotaru trebuie să îşi găsească un război, ca să aibă ce posta pe Facebook. Era probabil prea tânăr în 1990, pe 20 martie, în perioada conflictului interetnic de la Târgu Mureş. Atunci un român a fost bătut cu bestialitate de etnicii maghiari. Şi românii şi ungurii au fost manipulaţi în acele zile de Iliescu şi ai lui, iar România a trecut la câţiva centimetri de a deveni o altă Iugoslavie. Din fericire nu a fost aşa.

E bine că deputatul nostru militează pentru ceva. Ar fi trebuit să facă asta şi pe durata ultimului an, în care PSD şi UDMR s-au avut ca fraţii, iar Dragnea era gata să le dea orice udemeriştilor dacă îl ajutau să îl arunce pe Grindeanu din guvern. A protestat şi atunci, e drept, dar abia după ce a anunţat Dragnea că înţelegerea cu UDMR a căzut.

Capitolul anterior în care se implicase Răzvan Rotaru era programul Start-up Nation. Care cam scârţâie acum, banii nu au venit decât la o zecime din cei care s-au calificat. Sunt cam strânşi cu uşa de bănci, unii se gândesc să îşi închidă afacerile abia deschise. Nu l-am auzit de deputatul PSD să facă o interpelare propriului guvern şi nici să îi liniştească pe aplicanţi că vor primi banii şi când anume.

Înţeleg schimbarea direcţiei, zâzania dintre români şi unguri e mult mai profitabilă politic. Dacă, repet, nu te gândeşti la implicaţiile unei posibile escaladări a conflictului mocnit din zonele respective. Pentru că actorii politici din partea maghiară sunt identici cu ai noştri. UDMR este pentru maghiari tot un soi de PSD. Non stop la guvernare, nu au reuşit mare lucru pentru alegătorii lor, s-au specializat în tăiat păduri şi unii au făcut bani frumoşi. Zonele respective nu au primit multe finanţări de la guvern, dimpotrivă chiar, iar realizările udemeriste sunt minore, dar toate primite cu mare reticenţă de majoritatea română, de unde şi senzaţia de mari succese obţinute de partidul respectiv.

Ce a sesizat corect deputatul PSD Rotaru este că UDMR nu prea ar trebui să existe. Vrea să reglementeze şi asta, deşi e deja reglementat. Un partid trebuie să aibă filiale, liste de semnături pentru candidaţi şi altele asemenea în toate judeţele ţării. Cumva, UDMR reuşeşte să facă asta la fiecare tur de alegeri, dar nimeni nu ştie cum. Pentru că UDMR e un posibil ajutor la formarea unei majorităţi după alegeri, de aia nu ştie nimeni. Nu poate fi vorba de faptul că etnicii maghiari nu ar fi reprezentaţi în parlament dacă nu ar exista UDMR, pentru că şi asta e precizat prin lege, toate minorităţile au asigurate locuri în Parlament. Dar propunerea de înăsprire a legii electorale s-ar putea să îl intereseze pe şeful PSD, Liviu Dragnea. Sub acest pretext legat de UDMR, s-ar putea bloca complet intrarea în parlament a partidelor mici, gen USR, care îi cam încurcă pe pesedişti.

Scriu toate astea pentru că apăsarea pedalei naţionalismului prost înţeles nu a dus niciodată la ceva bun. Am mulţi prieteni etnici maghiari şi se plâng de exact acelaşi lucru din partea maghiară. Aşa că părerea mea este că deputatul Rotaru de la PSD nu îşi ştie binele. Nu dau eu sfaturi aici, doar constat că un conflict interetnic în România sau un conflict diplomatic cu Ungaria nu e programul Start-up nation, despre care ne prefacem că îl uităm.

Mai bine şi-ar canaliza energia spre autostrada Iaşi – Târgu Mureş, de exemplu. Că tot sărbătorim anul marii uniri. A fost la Iaşi o întâlnire pe tema asta de care habar nu a avut. E drept că pesediştii consideră că votanţii lor nu prea merg pe autostradă. Dar îi urăsc pe unguri, deşi nu au ajuns vreodată în Ardeal. Sau în altă parte, în general. Asta nu înseamnă că nu ar trebui unită şi Moldova cu Ardealul. Din nou. Deoarece, în ritmul ăsta, nu mai durează mult şi vor cere şi românii din Transilvania autonomie, nu numai ungurii. Grozav ar fi şi dacă ar pune un pic umărul deputatul nostru la efortul de a pune la loc Botoşani pe harta ţării. Mai lucrativ, mai apropiat de meandrele concretului. Dă bine să fim patrioţi, să ne batem cu ungurii, e drept. Dar nu ajută la nimic.

 

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
0.6 ° C
1.6 °
0.6 °
75 %
1.6kmh
100 %
vin
2 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
3 °
mar
2 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...