După mai multe dispute între autorități, în preajma alegerilor parlamentare din 2024, evacuarea chiriașilor din Centrul Vechi se conturează pentru această vară.
Primarul Cosmin Andrei are pârghiile necesare pentru a evacua chiriașii care încalcă repetat ordinea publică. Conform unei Hotărâri de Consiliu Local, persoanele care au mai mult de trei amenzi pentru încălcarea normelor de conviețuire socială sau pentru tulburarea liniștii publice pot fi evacuate.
„Nu are rost să deschidem acum o procedură de evacuare”
În trecut, vina era aruncată constant asupra societății Locativa, condusă anterior de fostul primar Cătălin Flutur, însă această societate a fost desființată în decembrie 2023, iar atribuțiile ei au fost preluate de primărie. Datele oficiale arată că unii dintre acești chiriași au acumulat zeci de amenzi pentru comportamente antisociale.
„O să aplicăm regulamentul, o să îi evacuăm. Cum? Cel mai probabil nu o să le prelungim contractele care expiră în luna iunie. Nu are rost să deschidem acum o procedură de evacuare care e posibil să ajungă în instanță, unde oricum durează o perioadă lungă de timp până avem o decizie finală. Putem aștepta expirarea acestor contracte și noi avem dreptul să nu le prelungim și majoritatea expiră în iunie 2025”, a declarat Cosmin Andrei.
„Îi modificăm statutul, nu va mai fi locuință socială”
Primăria are în plan oferirea unor alternative locative pentru chiriașii din Centrul Vechi care nu au amenzi, însă finalizarea locuințelor sociale din ANL Cișmea și mutarea acestora va dura cel puțin până în vară.
„Acum nu putem lucra la locuințele sociale din ANL Cișmea pentru a le putea finaliza, tot din cauza vremii. Așteptăm revenirea constructorului în șantier pentru a finaliza sistematizarea pe verticală și realizarea unui branșament electric, sunt ultimele lucrări pe care le fac. Recepționăm aceste blocuri și începem să facem repartiție pentru cei care au făcut solicitare prima dată. Avem 72 de apartamente la dispoziție în acest moment, o alternativă pentru cei de acolo. Bănuiesc că condițiile sunt în continuare acele care au fost la baza semnării contractelor, cu o situație financiară, număr de copii și așa mai departe. Se califică pentru a primi o locuință socială, doar că nu o mai primesc pe cea în care au stat, pentru că îi modificăm statutul, nu va mai fi locuință socială”, a precizat edilul șef.
Coadă pentru locuințe sociale
În timp ce evacuările bat pasul pe loc, lista de așteptare pentru locuințele sociale la Primăria municipiului Botoșani este din ce în ce mai lungă. Sute de botoșăneni au depus cereri pentru a primi un acoperiș deasupra capului, însă nu există locuințe disponibile.
În prezent, aproape 1.000 de persoane așteaptă o soluție locativă.
Cine poate beneficia de locuințe sociale
Pentru a fi eligibile, persoanele sau familiile care solicită o locuință socială trebuie să îndeplinească un criteriu esențial: venitul mediu net lunar pe persoană realizat în ultimele 12 luni trebuie să fie sub nivelul câștigului salarial mediu net lunar pe economie, așa cum este comunicat de Institutul Național de Statistică. Acest venit trebuie să fie sub acest prag atât în momentul analizării cererii, cât și în momentul repartizării efective a locuinței.
De asemenea, nu pot beneficia de locuințe sociale persoanele care:
- dețin o locuință în proprietate;
- au înstrăinat o locuință după 1 ianuarie 1990;
- au beneficiat de sprijinul statului pentru construcția unei locuințe;
- dețin o locuință de stat în calitate de chiriași.