sâmbătă, februarie 22, 2025
AcasăLocalInvestiție de peste 7 milioane de euro pentru extinderea producției de energie...

Investiție de peste 7 milioane de euro pentru extinderea producției de energie la Modern Calor

Primăria municipiului Botoșani a lansat o licitație publică în valoare de 35,59 milioane lei, echivalentul a peste 7 milioane de euro, pentru extinderea capacității de producție a energiei electrice și termice în cogenerare de înaltă eficiență la Modern Calor.

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Proiectul are ca obiectiv creșterea eficienței sistemului centralizat de termoficare al municipiului. Proiectul vizează producerea a peste 50% din energia termică utilizată în cogenerare de înaltă eficiență, ca parte a modernizării Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (SACET) Botoșani.

„Este un proiect de modernizare și extindere a sursei de energie termică, vizând în special integrarea celui de-al treilea modul de cogenerare, instalații și utilități. Proiectul este evaluat la 60 de milioane de lei cu tot cu TVA, iar fără TVA ajunge la aproximativ 50 de milioane. Finanțarea este asigurată integral, astfel că primăria nu trebuie să suporte costuri. 75% din sumă provine dintr-un proiect de finanțare semnat cu Ministerul Dezvoltării, iar 10 milioane de lei au fost alocate municipiului Botoșani prin Legea bugetului de stat pe 2024”, a declarat Bogdan Varasciuc, directorul Modern Calor.

„Toate aceste economii vor avea un impact pozitiv asupra prețului de facturare pentru consumatori”

În prezent, Modern Calor produce aproximativ 40% din energia termică necesară municipiului. Prin implementarea noului motor de cogenerare, această capacitate va crește la 60%. Cogenerarea presupune producerea simultană de energie electrică și termică, ceea ce duce la o ardere mai eficientă a gazului, reducerea costurilor de producție și scăderea emisiilor de CO2.

„Instalațiile noi au un consum mai mic, iar echipamentele moderne generează emisii reduse, ceea ce va conduce la o scădere a taxei pentru certificatele de CO2. Toate aceste economii vor avea un impact pozitiv asupra prețului de facturare pentru consumatori”, a adăugat Varasciuc.

În cât timp va fi gata

Proiectul trebuie finalizat în 18 luni, iar cea mai lungă perioadă fiind necesară pentru livrarea motorului de cogenerare.

„Cea mai mare perioadă de timp vizează comanda motorului propriu zis, a motorului de cogenerare, durează undeva la opt-nouă luni. Deci nu e lucrare atât de complexă cât este termenul de livrare. Motorul trebuie comandat pentru că nu este în general pe stoc. Bineînțeles, în perioada asta de timp se vor desfășura lucrări de construcție și de aducerea utilităților”, a declarat Bogdan Varasciuc.

Taxa pe ţevile Modern Calor a încins spiritele

În prezent, tot mai mulți botoșăneni, atât cei racordați la sistemul centralizat de termoficare, cât și cei debranșați, se plâng de creșterea nejustificată a facturilor la încălzire. Oamenii nu înțeleg motivele acestor majorări, având în vedere că au montate repartitoare, societatea Modern Calor primește subvenții, iar prețul gigacaloriei nu a suferit modificări substanțiale. În replică, reprezentanții societății de termoficare susțin că tarifele practicate sunt justificate și respectă reglementările în vigoare.

În municipiul Botoșani, proprietarii de apartamente care și-au instalat centrale termice proprii și s-au debranșat de la sistemul centralizat de încălzire administrat de Modern Calor se confruntă cu obligația de a plăti anumite sume către societate. Această situație apare din cauza costurilor asociate încălzirii spațiilor comune din blocuri, precum casa scării, subsolurile sau alte zone comune.

„Taxa pe țeavă”, noua reglementare ANRE

Nemulțumirile au fost amplificate de noile reglementări introduse de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) la începutul iernii 2024. Conform Ordinului ANRE nr. 7, în vigoare din august 2024, toți locatarii unui bloc, inclusiv cei care și-au instalat centrale proprii, sunt obligați să plătească o cotă de 50% din factura totală de energie termică aferentă întregii clădiri, cunoscută și ca „taxa pe țeavă”. Acest ordin înlocuiește o reglementare anterioară și reglementează modul în care este alocat consumul de energie termică între apartamente și spațiile comune.

Modificarea a generat un val de nemulțumiri printre locatarii debranșați, care consideră că această cotă mult prea mare, ajungând să plătească sume semnificativ mai ridicate. „De la 30 de lei, cam așa dădeam până acum, am ajuns să plătesc 80, enorm”, a spus un botoșănean.

Datele centralizate de conducerea Modern Calor arată că aproximativ 6.200 de clienți din Botoșani plătesc cote comune, iar valoarea medie a facturilor pentru aceștia se situează între 30 și 40 de lei.

„Concret, de la câțiva lei, au ajuns să plătească zeci de lei cei care sunt debranșați”

Această reglementare a stârnit un număr considerabil de reclamații, iar Protecția Consumatorilor a venit deja în control, fiind înregistrate plângeri și la autoritățile locale.

„Este adevărat, concret, de la câțiva lei, au ajuns să plătească zeci de lei cei care sunt debranșați. Știu situația, vin o mulțime de reclamații și la noi. Protecția Consumatorului a venit și azi la noi în control. Nu sunt de acord cu modul de repartizare, dar este lege și trebuie să o aplicăm”, a declarat Bogdan Varasciuc, directorul Modern Calor.

În plus, repartizarea consumului de energie termică este realizată de operatorii locali care se ocupă cu repartizarea costurilor pe baza consumului de la gigacalorimetru. Acestea sunt trimise de operatori către Modern Calor, care emite facturile pentru toți locatarii din blocurile respective, respectând reglementările ANRE.

„Nu facem noi defalcarea, o fac operatorii care sunt pe zona respectivă. Sunt doi în Botoșani care fac repartizarea. Cei care au repartitoare și au contracte directe cu ei, tot în baza contractelor și a raporturilor din dintre ei se face și repartizarea pentru toți locatarii din blocul respectiv. Noi nu suntem autorizați să facem defalcarea, nouă ne trimit niște liste în baza cărora noi facem facturile, dar ei respectă Ordinul ANRE de defalcare a consumului de la gigacalorimetru”, a spus Bogdan Varasciuc.

„Unii ne spun că ne taie țevile, să venim să ni le luăm”

În ciuda contestațiilor, directorul Modern Calor a subliniat faptul că ordinul ANRE este în vigoare și trebuie aplicat până la viitoare modificări.

„Eu din câte știu, Ordinul este în curs de a fi modificat și domnul primar a sesizat lucrurile astea la ANRE, pentru că și la dumnealui au venit foarte mulți oameni să reclame asta. Probabil o să îl modifice, dar deocamdată este în vigoare și trebuie aplicat. Ne-am confruntat nu numai cu refuzul de a plăti, unii ne spun că ne taie țevile, să venim să ni le luăm, fiecare după cum apreciază. Nu toate prevederile legale ne încântă, dar trebuie să le aplicăm”, a precizat directorul.

Creșteri de până la 200 de lei la încălzirea centralizată

De facturi mai mari nu au scăpat nici botoşănenii cu încălzire centralizată. Aceștia spun că facturile le-au crescut cu sume cuprinse între 100 şi 200 de lei faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

„Luna asta factura la Modern Calor e super mare, cu 200 de lei în plus față de cea mai mare factură pe care am avut-o vreodată de la ei, deși afară nu a fost cine știe ce frig. Ba din contra, a fost chiar călduț”, a spus o botoșăneancă. O altă botoșăneancă susține că „am avut de plătit cu 130 de lei mai mult și pentru ce? Centrală proprie și nu mai stau la discuții de anul viitor”.

Datelor centralizate de conducerea Modern Calor arată că, în decembrie 2024, pentru o garsonieră s-a estimeat un consum de 0,9 gigacalorii, iar factura nu depășește 300 de lei, inclusiv TVA. Locatarii unui apartament cu două camere vor plăti aproximativ 500 de lei, în timp ce pentru un apartament cu trei camere, suma ajunge între 550 și 560 de lei. Facturile pentru apartamentele cu patru camere sunt estimative între 630 și 640 de lei, inclusiv TVA.

În comparație, datele din decembrie 2023 arată că valoarea medie a facturilor a fost de 190 de lei pentru o garsonieră, 310 lei pentru un apartament cu două camere, 390 de lei pentru unul cu trei camere și 420 de lei pentru unul cu patru camere, iar locatarii unui apartament cu cinci camere au plătit în medie 650 de lei.

„Se face regularizarea”

Pe lângă „taxa pe țeavă”, care se aplică atât pentru cei cu centrale proprii, cât și pentru cei care folosesc încălzirea centralizată, creșterea facturilor este explicată de conducerea Modern Calor și prin faptul că perioada de facturare a fost mai mare decât de obicei.

„Citirea s-a făcut după sărbătorile de iarnă, pe 13, 14, 15 ianuarie, iar citirea precedentă a fost undeva pe 28 noiembrie, deci vorbim de o lună jumătate de facturare, asta este explicația. Pe factura lui ianuarie care se emite în cursul februarie se face regularizarea. Dacă le adună pe ambele și fac media, o să fie cât trebuie”, a explicat Bogdan Varasciuc.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
câțiva nori
-4.5 ° C
-2.3 °
-4.5 °
61 %
0.5kmh
18 %
sâm
-4 °
Dum
2 °
lun
4 °
mar
4 °
mie
6 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Ar fi timpul să mai schimbăm niște pavele, au ținut aproape un an, deja e mult.

EDITORIAL

În urmă cu ceva vreme, președintele Consiliului Județean Botoșani, Valeriu Iftime, declara că nu va mai sprijini sub nicio formă, proiectele din mediul rural...

EPIGRAMA ZILEI

Deși-i mereu colorat În vopsele doctrinare, Lumea s-a edificat Că nu-i … de nicio culoare!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...