Directorul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Botoșani, Eugen Mateciuc, a fost nevoit să își încheie activitatea în această lună, după ce o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție a stabilit că funcționarii care îndeplinesc condițiile de pensionare nu pot continua să lucreze fără emiterea unei noi decizii de angajare.
Mateciuc și-a depus dosarul de pensionare în septembrie 2023, dar a rămas în funcție pe baza unei prelungiri acordate de conducerea Agenției Naționale pentru Protecția Mediului. În total, el a activat timp de peste 41 de ani, dintre care 34 în cadrul agenției, unde lucra încă de la înființarea instituției în 1990. Până de curând, a cumulat atât pensia, cât și salariul, însă decizia instanței supreme a impus încetarea raporturilor de muncă odată cu emiterea deciziei de pensionare.
Prefectul confirmă plecările din sistem
Prefectul județului Botoșani, Dan Nechifor, a confirmat pentru „Monitorul de Botoșani” că această măsură nu îl vizează doar pe Eugen Mateciuc, ci și alți funcționari care cumulau pensia cu salariul vor fi nevoiți să părăsească posturile ocupate. „Sunt mult mai multe persoane în această ipostază. Am solicitat date de la toate instituțiile, iar o situație exactă va fi cunoscută, cel mai probabil, săptămâna viitoare”, a declarat Nechifor.
Anul trecut, Guvernul a aprobat reorganizarea Agenției pentru Protecția Mediului. Astfel, prin fuziunea cu Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, ar urma să se nască o altă instituție – Agenția Națională pentru Mediu și Arii Protejate. Agenția va prelua personalul, atribuțiile și activitățile acestor entități.
Subiect sensibil
Problema cumulului pensiei cu salariul din sectorul public este un subiect sensibil în societatea românească, stârnind nemulțumiri în rândul opiniei publice, mai ales în cazul pensionarilor care beneficiază de pensii mari și sunt reangajați pe posturi bine remunerate în instituțiile statului. Până în prezent, legiuitorii nu au reușit să găsească o soluție echilibrată care să satisfacă atât cerințele sociale, cât și constrângerile constituționale. Singura măsură similară adoptată a fost reglementată temporar prin Legea nr. 329/2009, care viza reorganizarea instituțiilor publice și raționalizarea cheltuielilor bugetare, în acord cu obligațiile asumate față de Comisia Europeană și Fondul Monetar Internațional.