Anunţul preşedintelui Klaus Iohannis că demisionează, începând din 12 februarie, din funcţia de preşedinte al statului a determinat reacţii atât de la actorii politici din ţară, cât şi în media internaţionale.
Crin Antonescu a declarat, luni, că decizia preşedintelui a fost una înţeleaptă şi vor proceda în consecinţă, el arătând că este o situaţie preferabilă declanşării unui proces de suspendare, care ar fi adus o temă falsă, practic, pe agendă, mergând până la un referendum, potrivit News.ro.
Lidera USR, Elena Lasconi, a declarat că demisia lui Klaus Iohannis vine foarte târziu, mult prea târziu ca să mai poată fi socotită de onoare, şi nici nu ne aduce răspunsuri la întrebările care macină ţara asta de două luni de zile: de ce au anulat alegerile, cum ne protejăm de jocurile ruşilor, cine ne apără de manipulare.
Preşedintele AUR, George Simion, a transmis un mesaj, după anunțul demisiei lui Klaus Iohannis: ”E victoria voastră! Acum e timpul pentru TURUL 2 ÎNAPOI”.
Iohannis pleacă, nemulţumirile rămân
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, care şi-a anunţat intenţia de a candida la alegerile prezidenţiale din 4 mai, afirmă, după anunţul demisiei preşedintelui Klaus Iohannis, că acesta a plecat, dar nemulţumirile oamenilor faţă de clasa politică rămân, scrie News.ro.
Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat luni că nu a știut de decizia lui Klaus Iohannis de a demisiona din funcția de șef al statului și a dat asigurări Crin Antonescu va rămâne candidatul coaliției la alegerile prezidențiale, notează romania.europalibera.org.
La rândul lui, prim-vicepreședintele PNL, Emil Boc, a subliniat că nu a existat și nu există în PNL o discuție privind o altă candidatură la președinție în locul lui Crin Antonescu, menționând că noul președinte al PNL va păstra aceeași direcție.
Ce spun media internaţionale
Reuters relatează că președintele centrist al României, Klaus Iohannis, a demisionat în timp ce partidele parlamentare de extremă-dreapta din opoziție intenționau să îl pună sub acuzare. „Statul membru al Uniunii Europene și al NATO, care se învecinează cu Ucraina, a fost aruncat în haos instituțional anul trecut, când Călin Georgescu, un critic al NATO de extremă dreapta, puțin cunoscut, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale”, potrivit sursei citate.
Bloomberg transmite că decizia lui Klaus Iohannis, care trebuia să părăsească funcția de șef de stat la sfârșitul anului trecut, nu afectează imediat planurile de repetare a scrutinului prezidențial din mai, dar ar putea reduce presiunea politică, deoarece furia publică provocată de anii de corupție se îndreaptă împotriva partidelor tradiționale și alimentează extrema dreaptă.
„Președintele României, Klaus Iohannis, și-a anunțat luni, 10 februarie, demisia, recunoscând criticile privind menținerea sa în funcție după anularea alegerilor prezidențiale din decembrie”, scrie AFP.
Associated Press informează, de asemenea, că Iohannis a demisionat ca urmare a presiunii din partea populiștilor.