Accidentele de muncă din Botoșani arată o combinație periculoasă de nepăsare a angajatorilor, lipsă de pregătire a muncitorilor și ignorarea regulilor de siguranță, transformând locul de muncă într-un teren de risc constant, iar 2024 a fost anul cu cele mai multe decese la locul de muncă din istoria recentă a județului.
Anul trecut, 65 de angajați botoșăneni au fost răniți în accidente de muncă, majoritatea cu incapacitate temporară de muncă, iar în aceeași perioadă 15 și-au pierdut viața.
„Dacă fac o retrospectivă, cel puțin în ultimii 12 ani de când activez în inspectorat, nu am avut niciun an atât de prolific din acest punct de vedere. Din toate acele evenimente care au avut loc în 2024, foarte multe decese au intervenit din cauze naturale. Lucrurile astea se întâmplă în toate țara, poate că anul trecut a fost un an fatidic pentru Botoșani”, a declarat Daniela Lozneanu, șefa ITM Botoșani. Aceasta a explicat că, din totalul de 15 decese, doar două au fost recunoscute oficial ca accidente de muncă – unul în exploatarea forestieră și altul în drum spre serviciu.
Cine este de vină pentru cel mai negru bilanț al accidentelor de muncă din ultimul deceniu
Situația pare să fie o combinație între lipsa de investiții din partea angajatorilor și refuzul muncitorilor de a respecta regulile de siguranță, potrivit conducerii ITM Botoșani.
„Dacă s-ar respecta toate prevederile specifice securității și sănătății în muncă, cu certitudine lucrurile ar sta altfel. Din punctul meu de vedere, vina este împărțită și, când spun acest lucru, mă refer atât la angajatori, care nu investesc atât cât ar trebui în echipamente, cât și la modul în care recrutează acești muncitori, care, de cele mai multe ori, sunt necalificați. Nu poți să îi iei de pe ulița satului și să îi urci pe schele fără să investești absolut nimic în pregătirea lor și fără să le aloci echipamente.
În altă ordine de idei, ne-am întâlnit și cu o altă situație: angajatorul a oferit tot echipamentul necesar, dar angajații refuzau să îl poarte în timp ce lucrau. Așadar, vina poate fi comună”, a declarat Daniela Lozneanu.
Drum lung de la inspectorat la instanță
În cazul accidentelor mortale, drumul este lung. După ce este întocmit și avizat, dosarul trece de Inspectoratul Muncii și ajunge ulterior în instanță, unde angajatorii și familiile victimelor duc o luptă juridică pentru stabilirea responsabilității.
„Inspectoratul efectuează cercetări, aici mă refer strict la accidentele mortale. Dosarul de cercetare este transmis pentru avizare la Inspecția Muncii. Dacă îndeplinește toate criteriile, acel accident este clasificat drept accident de muncă. În acest punct, situația depășește competențele noastre, deoarece, de obicei, se ajunge în instanță. Sunt dosare penale pe care nu le mai gestionăm noi. Acolo, disputa are loc între cele două părți, respectiv angajatorul și familia victimei”, a explicat șefa ITM Botoșani.
„Sunt chestii de bucătărie internă, fiecare are siguranță după cum își organizează activitatea”
În timp ce inspectoratul se ocupă de investigarea accidentelor mortale, responsabilitatea pentru accidentele soldate cu incapacitate temporară de muncă revine angajatorilor, care trebuie să ia măsurile necesare pentru prevenirea unor situații similare.
„De celelalte accidente și mă refer la cele cu incapacitate temporară de muncă se ocupă angajatorii. (…) De obicei, colegii inspectori dispun măsuri și angajatorul ia măsurile care se impun. Până la urmă tot ei trebuie să își educe angajații pentru că e interesul lor și există regulamente care trebuie respectate. Sunt chestii de bucătărie internă, fiecare are siguranță după cum își organizează activitatea”, spune Daniela Lozneanu.
Ce pot face muncitorii pentru a-și apăra drepturile
Pentru angajații care se confruntă cu probleme legate de siguranța la locul de muncă, lipsa echipamentelor de protecție sau alte nereguli, soluția este să depună o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă, la fel cum o fac în cazul drepturilor salariale sau al programului de lucru.
„Trebuie să se adreseze Inspectoratului Teritorial de Muncă, formulând o sesizare în aceste sens. Exact cum fac sesizări în ceea ce privește programul de lucru, lipsa unui contract individual de muncă, drepturi salariale, același lucru poate fi făcut și dacă nu beneficiază de echipamente, de siguranța locului de muncă”, a conchis Daniela Lozneanu, șefa Inspectoratului Teritorial de Muncă Botoșani.