vineri, februarie 7, 2025
AcasăPrima PaginăBotoșani, județul care îmbătrânește. De trei ori mai multe înmormântări decât nașteri...

Botoșani, județul care îmbătrânește. De trei ori mai multe înmormântări decât nașteri (VIDEO)

În județul Botoșani, un fenomen alarmant devine tot mai evident: satele, odinioară pline de viață, sunt din ce în ce mai pustii. Ulițele animate de joaca micuţilor de-o șchioapă au fost înlocuite de un peisaj tăcut, iar numărul de înmormântări depășește cu mult botezurile. Din loc în loc, câte un localnic îmbătrânit mai trece agale. Tinerii au migrat în marile orașe sau peste hotare, în speranța unei vieți mai bune, iar preoții abia dacă mai oficiază o slujbă de botez într-un an.

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

În acest ritm, unele localități riscă să dispară în următorii ani.

„Tot mai mulți bătrâni în satul acesta. Bătrâni și aceia foarte puțini. Rămâne satul, e un sat foarte bătrân. Mai multe înmormântări decât botezuri. Botezuri foarte rare, la ani de zile”, spune tanti Maria, o bătrână din satul Bătrâneşti, comuna Gorbăneşti.

„Tineretul a plecat, bătrânii au murit, am rămas numai noi mai în vârstă, care nu mai putem face treabă nimic. Nimic, niciun botez. De înmormântări… au fost înmormântări multe, dar de născut nu am auzit. Nu, nu se nasc. Zice că «la ce-i faci? »”, o completează nenea Grigore pe vecina lui.

„Nu mai sunt speranțe”

Asta este realitatea crudă cu care se confruntă în ultimii ani majoritatea localităților din județul Botoșani. Odinioară, glasurile copiilor și murmurul gospodăriilor se amestecau cu sunetul clopotelor din biserica satului, iar ulițele erau pline de viață. Tinerii au ales să migreze fie în orașele mari, fie peste hotare.

În comunele Gorbănești și Blândești, situația a devenit una îngrijorătoare, iar numărul deceselor este predominant în comparație cu numărul nașterilor.

„Nici nu s-au născut copii anul trecut, aici. Dacă școală nu mai există în sat, sunt 2 copii, îi duce la capăt în partea cealaltă și probabil că sunt vreo 5-6 la Gorbănești. Nu mai sunt speranțe să se mai întoarcă tinerii. Că n-au la ce. Tinerii se întorc, dar rar. Aici în țară la ce să stea?! Ce să câștige?! Copii mai sunt, dar puțini tare. Şcoala au închis-o, că nu sunt copii”, spune un sătean din Gorbăneşti.

„Mai multe înmormântări”

Multe dintre parohii raportează un singur botez în ultimii doi sau chiar trei ani. În același timp, numărul înmormântărilor este în continuă creștere.

Comuna Gorbăneşti, cândva prosperă, a ajuns în prezent să mai găzduiască, în cele opt sate, doar aproximativ 3.500 de oameni. În comună sunt două asistente medicale comunitare, iar de multe ori acestea ajung să fie singurele care le mai trec pragul celor care își duc traiul în satele uitate.

„Anul trecut s-au născut în comuna Gorbănești în localitățile Bătrânești, Gorbănești și George Coșbuc, în jur de 23 de copii, anul trecut, anul 2024. În satul Bătrânești s-a născut doar un singur copil, care acum are vârsta de 5 luni. Mai este localitatea Silișcani, unde este colega mea, acolo acum sunt două gravide. Anul trecut nu a fost nicio naștere. La Socrujeni la fel. Au fost cele mai multe nașteri cred că, să vă spun așa, cred așa în jur de 10 copii s-au născut”, a precizat Veronica Sauciuc, asistent medical comunitar la Primăria Gorbănești.

Potrivit reprezentanţilor primăriei Gorbăneşti anul trecut au fost 37 de decese în comună.

„Am avut în total 6 transcrieri, deci 6 copii născuți în străinătate pentru care s-a făcut transcrierea în România”, a spus o angajată a primăriei.

De trei ori mai multe decese decât naşteri

Situația nu este una singulară. La doar câțiva kilometri de Gorbănești, o altă comunitate se confruntă cu pericolul dispariției.

„Anul trecut, deci fiind vorba de 2024, avem 3 nașteri pe total pe comună și 27 de mortalități, 27 de înmormântări la nivel de comuna Blândești. Tineretul nu se căsătorește și necăsătorindu-se nu au cum sa aibă copii. Aș vedea o rezolvare la nivel național prin niște măsuri. Eu mă gândesc la niște sporuri. În primul rând, lipsa locurilor de muncă ne duce la scăderea natalități. Parohia Talpa – niciun botez în 2024, Parohia Blândești niciun botez, deci vă dați seama că aceste 3 botezuri ar fi în Cerchejeni și la Șoldănești. Dar dacă se continuă în acest ritm, dispărem ca şi comună în câțiva ani de zile”, a spus Stelian Maxim, primarul comunei Blândeşti.

Datele statisticile centralizate de Protopopiatul Botoșani în baza informațiilor transmise de parohii, inclusiv cele din municipiul Botoșani, arată că în 2024 au fost oficiate în total 931 de botezuri, 502 cununii și 1.690 de înmormântări. Dacă în 2021, în Botoşani veneau pe lume peste 4.000 de copii, în 2023 numărul naşterilor a scăzut cu o mie.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, judeţul Botoşani are cu peste 2.000 de persoane mai puţin doar în anul 2024.

Îmbătrânire confirmată de recensământ

Rezultatele definitive ale recensământului populaţiei, organizat în 2022, arată o serie de mutaţii demografice care au survenit în judeţ în ultimul deceniu.

Cifrele arată că populaţia din judeţ scade, cel mai mult din cauza migraţiei tinerilor, care pleacă la studii şi apoi nu mai revin în judeţ.

La fel, alte date arată că oamenii nu mai sunt interesaţi să se căsătorească. Populaţia activă este reprezentată de numai 134.003 persoane ocupate, iar cea inactivă cuprinde 241.232 de persoane, la care se adaugă şi vreo 17.586 de şomeri.

Pensionarii reprezintă mai bine de o treime din populaţie.

Populaţia rezidentă a judeţului Botoşani era de 392.824 persoane, în scădere cu 19.805 locuitori faţă de recensământul precedent (octombrie 2011). Majoritatea populaţiei rezidente este de sex feminin (197.437, reprezentând 50,3%) şi trăieşte în mediul rural (241.759, reprezentând 61,5%).

Fenomenul de îmbătrânire s-a accentuat, vârsta medie a populaţiei rezidente pentru judeţul Botoşani crescând de la 39,6 ani, cât se înregistra în urmă cu un deceniu, la 41,3 ani.

Când se face raportul dintre vârstnici (peste 65 de ani) şi tineri (sub 15 ani), rezultă o medie de 110 persoane vârstnice la 100 de tineri.

Localităţile care au cele mai mari scăderi în valori relative înregistrate în decursul ultimului deceniu sunt Mileanca (619 locuitori, -22,7% faţă de populaţia din 2011) şi comuna Răuseni (2.191 locuitori, -22,2% faţă de populaţia din 2011). Comuna cea mai mică este, însă, Adăşeni cu numai 1.328 locuitori (în scădere faţă de RPL2011 când s-au recenzat 1.388 locuitori).

În schimb, oraşul Bucecea este cel mai mic din cadrul judeţului (4.171 locuitori faţă de 4.274 locuitori în 2011).

Municipiul Botoşani are o populaţie rezidentă de 90.010 persoane, mai mică decât în urmă cu zece ani cu 16.837 persoane (-15,8%).

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer senin
-2.8 ° C
-0.4 °
-2.8 °
76 %
1kmh
10 %
vin
-2 °
sâm
2 °
Dum
2 °
lun
2 °
mar
2 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Momentul acela în care o iei cu camionul pe un drum care pare liber și ajungi în fața poliției.

EDITORIAL

O bună bucată de timp am fost adeptul ideii că pensionarii, sau buneii cum îi mai numesc unii politicieni pentru a-i sensibiliza, constituie principala...

EPIGRAMA ZILEI

Dacă stau și mă gândesc, Ținuta lor este justă Pentru că este firesc Bărbații să umble-n ... fustă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...