miercuri, februarie 5, 2025
AcasăLocalProtecția Civilă, o prioritate ignorată. Prefectul Nechifor insistă asupra necesității unor investiții...

Protecția Civilă, o prioritate ignorată. Prefectul Nechifor insistă asupra necesității unor investiții urgente

În cadrul unei întâlniri care a avut loc miercuri pe linia pregătirii administrațiilor publice locale în fața unor eventuale crize, prefectul județului, Dan Nechifor a subliniat importanța formării continue a autorităților locale în gestionarea situațiilor de urgență.

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

În fața primarilor și a altor reprezentanți ai administrației locale, prefectul a subliniat importanța unui răspuns rapid și bine coordonat la urgențele locale, iar pentru aceasta, cunoașterea procedurilor specifice și formarea continuă a personalului sunt esențiale.
Unul dintre punctele centrale discutate a fost starea precară a infrastructurii de protecție civilă, cu accent pe lipsa adăposturilor destinate refugierii cetățenilor în situații de urgență. În ciuda importanței capitale a acestei teme, administrațiile locale se confruntă cu dificultăți majore în alocarea fondurilor necesare pentru modernizarea și amenajarea acestora.

Autorităţi încurajate să se implice activ 

„Siguranța cetățenilor trebuie să fie o prioritate„, a spus Nechifor, încurajând autoritățile locale să se implice activ în identificarea de soluții pentru îmbunătățirea infrastructurii de protecție civilă. De asemenea, a subliniat necesitatea includerii acestor investiții în planurile de dezvoltare pe termen mediu și lung ale comunităților.

Prefectul a abordat și un alt subiect important – campania națională de împădurire, un proiect derulat prin PNRR, care pune la dispoziție fonduri considerabile pentru crearea de păduri urbane și împăduriri. „Această inițiativă reprezintă o oportunitate reală pentru autoritățile locale de a contribui activ la protecția mediului și la îmbunătățirea calității vieții”, a adăugat Nechifor.

Puţini primari au participat la întâlnire

Cu toate acestea, prezența redusă a primarilor la întâlnirea dedicată acestui subiect a ridicat semne de întrebare cu privire la gradul de implicare al administrațiilor locale în accesarea acestor fonduri. Absenteismul a fost interpretat ca un semnal îngrijorător, care ar putea sugera o lipsă de interes sau o insuficientă mobilizare a liderilor locali în fața oportunităților de dezvoltare sustenabilă.

În acest context, Inspectoratul pentru Situații de Urgență a atras atenția asupra deficiențelor infrastructurii de protecție civilă, evidențiind riscurile la care este expusă populația din cauza lipsei unor adăposturi corespunzătoare și a unui sistem de protecție adecvat. Prefectul Nechifor a menționat, de asemenea, o soluție legislativă posibilă, prevăzută în Legea 481/2004 privind protecția civilă.

Potrivit acestei legi, autoritățile locale pot introduce o taxă specială pentru finanțarea infrastructurii de protecție civilă. Articolul 25, litera d) din lege stipulează astfel – „Consiliile județene, Consiliul General al Municipiului București, consiliile locale ale municipiilor, orașelor și comunelor și consiliile locale ale sectoarelor municipiului București stabilesc, în condițiile legii, taxe speciale pe linia protecției civile”. Acesta ar putea reprezenta o sursă sustenabilă de finanțare, care ar contribui la modernizarea și extinderea rețelei de adăposturi de protecție civilă, un aspect crucial pentru siguranța populației.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
câțiva nori
-0 ° C
0.6 °
-0 °
94 %
2.5kmh
19 %
mie
-0 °
joi
2 °
vin
1 °
sâm
2 °
Dum
1 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Trebuie că vine o iarnă grea, dacă e să ne luăm după pregătirile localnicilor.

EDITORIAL

O bulibășeală guvernamentală a făcut ca opinia publică din România să sară de fund în sus atunci când a constatat că în codul CAEN...

EPIGRAMA ZILEI

Are, fir-ar ea să fie, Materie cenușie : Căpușoru-i de păpușă Pare-a fi plin cu ... cenușă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...