Un apel mai puțin obișnuit a fost înregistrat în cursul zilei de marţi la serviciul de urgență 112, din partea unui bărbat din localitatea Fundu Herții. În vârstă de 48 de ani, bărbatul a sunat panicat la salvatori, spunând că „nevasta îl bate” și cerând intervenția urgentă a autorităților.
Cu toate acestea, când operatorii au început să îi pună mai multe întrebări, lucrurile s-au clarificat într-un mod neașteptat. Bărbatul a explicat că se afla într-un episod de sevraj sever din cauza consumului de alcool. Din acest motiv, în momentul apelului, se simțea extrem de vulnerabil și confuz.
„Cer ajutorul că nevasta mă bate, dar, nu mai știu exact ce s-a întâmplat. Mă simțeam rău, aveam tremurături, iar capul îmi era greu, iar ea mă lovea în continuu. Mi-a luat şi telefonul”, a declarat bărbatul operatorilor, deşi suna de pe un telefon mobil.
În cele din urmă, bărbatul a spus că nu a fost rănit, iar incidentul a fost tratat ca un sevraj etanolic. Soția acestuia, care a confirmat situația, a declarat că, deși nu l-a lovit, îi era foarte greu să-l suporte atunci când se afla în sevraj. Ulterior, bărbatul a spus că „agresiunea” era o reacție a soției față de comportamentul său iritabil din cauza absenței alcoolului.
Unde pot cere ajutor cei ce se confruntă cu dependenţa de alcool
Autoritățile recomandă celor aflați în situații similare să solicite ajutor pentru gestionarea dependenței de alcool într-un mod mai puțin dramatic și să evite astfel de apeluri care pot perturba intervențiile de urgență. În final, bărbatul a fost transportat la spital pentru tratament și recuperare.
Lucrătorii de la 112 au lansat cu această ocazie un apel pentru mai multă educație în privința abuzului de alcool și a impactului acestuia asupra relațiilor.
Care sunt semnele dependenţei de alcool
O persoană are semnele unei dependențe de alcool dacă:
– neglijează în mod regulat responsabilitățile de acasă, de la serviciu sau de la școală, deoarece este în stare de ebrietate sau mahmureală;
– consumă alcool des sau mai mult decât intenționa;
– minte sau încearcă să ascundă cât consumă;
– a leșinat sau nu-și amintește ce a spus sau a făcut atunci când consuma alcool;
– continuă să bea chiar și atunci când provoacă probleme în relațiile lor cu ceilalți;
– utilizează alcool pentru auto-vindecarea unei probleme de sănătate mintală cum ar fi anxietatea, depresia sau tulburarea bipolară.
Mai multe informaţii utile cu privire la lupta împotriva dependenţei de alcool puteţi afla aici: