luni, februarie 3, 2025
AcasăLocalDecizie DRASTICĂ luată de autorități! Pod între două sate ÎNCHIS circulației (VIDEO)

Decizie DRASTICĂ luată de autorități! Pod între două sate ÎNCHIS circulației (VIDEO)

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Botoșani a decis astăzi închiderea circulației pe podul de peste râul Jijia, care leagă satul Mateieni (comuna Dimăcheni) de drumul județean 292 și de localitățile Corlăteni și Vlădeni. Măsura a fost luată în urma unei expertize tehnice care a evidențiat riscuri majore pentru siguranța traficului.

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Un pod vetust, fără finanțare

Podul, construit din lemn în urmă cu aproximativ 60 de ani, nu beneficiază de fonduri pentru reabilitare prin Programul Național de Dezvoltare Locală sau alte surse de finanțare. Șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani, colonelul Dan Decebal Muraru, a subliniat pericolele legate de utilizarea acestuia chiar în ședința CJSU. „Structura de rezistență este degradată, iar siguranța traficului nu mai poate fi garantată. Ca atare, se impune interzicerea utilizării podului de către autovehicule și stabilirea unei rute alternative pentru locuitorii din Mateieni”, a arătat colonelul Dan Decebal Muraru, care a mai arătat că singura soluție este constuirea unui pod nou.

Autoritățile județene caută soluții

Situația critică a atras și atenția președintelui Consiliului Județean Botoșani, Valeriu Iftime, care a vizitat zona și a promis că va întreprinde demersuri pentru obținerea finanțării prin Compania Națională de Investiții (CNI). „Aici avem de-a face cu un adevărat joc de noroc. Oamenii traversează podul cu teama că se poate prăbuși în orice moment. Am așteptat trei ani să se găsească o soluție, dar nu s-a făcut nimic concret. Trebuie urgent să vedem ce putem obține prin CNI, pentru că această problemă este una de interes național”, a spus Iftime. Estimările preliminare indică faptul că un nou pod ar necesita o investiție de aproximativ 3 milioane de lei.

O problemă veche, un pericol iminent

Problemele podului au fost semnalate încă din toamna anului 2020, când o comisie de specialiști a concluzionat că acesta nu mai prezintă siguranță în exploatare, iar singura soluție ar fi construcția unui pod nou. Documentația tehnică a fost înaintată Primăriei Dimăcheni și Instituției Prefectului, însă până în prezent nu s-a luat nicio măsură concretă pentru remedierea situației. Ba mai mult, microbuzele școlare care duceau elevii zilnic la unitățile de învățământ și îi aduceau apoi acasă traversau podul de fiecare dată cu emoții.

Pod șubrezit de ape și intemperii

Din cauza eroziunii solului, dar și pe fondul creșterii nivelului râului Jijia după ploile torențiale din ultimii ani, malurile de pământ care susțin capetele podului nu mai sunt stabile și ar trebui consolidate cu structură de rezistență. Grinzile de lemn păreau să reziste, dar scândurile care formează planșeul podului sunt nesigure, cu porțiuni prăbușite sau găuri prin care se vede fundul amenințător al râpei adânci de aproape cinci metri. Doar chingile de metal fac ca podul să nu se dezintegreze. Acesta scârțâie și efectiv se clatină de fiecare dată când trece un autoturism.

Lipsa unei alternative viabile pentru localnicii din Mateieni

Inițial, în urmă cu circa patru ani, primarul comunei Dimăcheni, Marinel Moruz, s-a opus închiderii podului, invocând lipsa unei alternative viabile pentru locuitori și agenții economici din zonă, satul Mateieni având o populație de circa 800 de locuitori. Acesta a propus restricționarea traficului pentru vehiculele grele, însă soluția nu a fost considerată suficientă de către specialiști, având în vedere starea avansată de degradare a structurii. „Am încercat să consolidăm capetele podului prin adăugarea de pământ compactat și turnarea de beton, dar problema de fond rămâne. Orice barieră am pune, oamenii o vor îndepărta, pentru că nu au altă variantă de acces”, spunea edilul în noiembrie 2020.

Ce urmează

În prezent, situația s-a schimbat radical, din cauza pericolelor. Primarul comunei, Marinel Moruz, a precizat că a fost identificată ruta alternativă pentru transportul public, doar că localnicii trebuie să facă un ocol de câțiva kilometri. „Săptămâna trecută am avut comisie de la Prefectură. Am dat comandă de indicatoare, le vom monta. Eu deja am făcut rută alternativă, microbuzele școlare – atât al nostru, cât și cel de la Corlăteni – circulă pe un drum de piatră de aproximativ 3 kilometri. Situația este oricum dificilă. Sunt oameni care duc lapte de la Mateieni la Vlădeni, iar dacă pe podul vechi sunt doar 500 de metri, pe ruta alternativă trebuie să parcurgă șapte kilometri. Vom pune semne de circulație interzisă și pericol de prăbușire, iar cine va trece o va face pe propria răspundere”, a mai spus primarul Marinel Moruz.

Edilul a mai precizat că procesul verbal încheiat astăzi în cadrul ședinței CJSU era necesar pentru Compania Națională de Investiții. „Aveam nevoie de acest document pentru CNI, este o situație de urgență. Acum podul este pe lista de sinteză și, în mod normal, ar trebui să fie prioritar. Podul are toate actele necesare, inclusiv studiul de fezabilitate și devizul, dar lipsește finanțarea. Costul estimat pentru un pod nou este de aproximativ 3 milioane de lei. Cert este că podul din lemn se degradează pe zi ce trece”, a explicat primarul Moruz.

Cert este că, pentru locuitorii din Mateieni, problema rămâne una stringentă, iar fiecare zi de întârziere crește riscul unui dezastru. Pentru ei, singura variantă de acces este acel drum de pietruit amintit și de primarul Moruz, care pleacă din sat către centrul comunei Dimăcheni și trece prin câmp. Însă, în cazul unor ploi torențiale acesta devine aproape impracticabil.

imagini CJSU 3 februarie 2025

imagini noiembrie 2020

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer senin
0.5 ° C
0.6 °
0.5 °
65 %
4.5kmh
5 %
lun
0 °
mar
3 °
mie
1 °
joi
1 °
vin
1 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

S-a făcut controale și la shaorma. S-a găsit cu de toate.

EDITORIAL

Au făcut bugetul țării, în sfârșit. Cu mare întârziere, dar asta a devenit regulă. Nu-mi aduc aminte să-l fi avut vreodată la timp, adică...

EPIGRAMA ZILEI

Pe o străduță madrilenă, O faptă mult prea nefirească : Aproape fără nicio jenă, Un basc a pus mâna la ... bască!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...