luni, februarie 3, 2025
AcasăEditorialUn buget mincinos - Virgil COSMA, jurnalist

Un buget mincinos – Virgil COSMA, jurnalist

Au făcut bugetul țării, în sfârșit. Cu mare întârziere, dar asta a devenit regulă. Nu-mi aduc aminte să-l fi avut vreodată la timp, adică înainte de sfârșitul unui an pentru anul viitor. Mereu pe fugă, mereu încropit pe viziuni nerealiste, cu estimări eronate ale dezvoltării ulterioare, cu necunoașterea piețelor și tendințelor internaționale de care suntem atât de dependenți. Făcut politic, cu cârpeli – tăiem de aici și lipim dincolo – și nicidecum cu profesionalism, de către economiști intransigenți. Nu-i avem în guvern sau nu sunt lăsați să intervină cei care se pricep? Cred că ambele.

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Însăilătura pe care au făcut-o habarniștii noștri se bazează pe o creştere economică de două ori și jumătate mai mare decât cea de anul trecut, deși Europa, de care economia noastră este dependentă aproape total, intră în recesiune. În stânga, adică la Vest, avem o Americă revizionistă în ceea ce privește regulile comerțului mondial, în dreapta un dictator sângeros, care șantajează cu resursele energetice, iar deasupra un Bruxelles înțepenit într-o ideologie falimentară economic, de care țările Uniunii nu știu cum să scape mai repede.

Dincolo de estimarea fantezistă a unei eventuale creșteri economice, așa-zisul buget se bazează masiv și pe fondurile europene. Asta în timp ce anul trecut nu am fost în stare să încasăm vreun cent din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Jaloanele şi ţintele prevăzute în PNRR nu au fost îndeplinite pentru că afectau pensiile speciale, conducerile companiilor și regiilor de stat și cam toate interesele clientelei partidelor din coaliția de guvernământ. Și acum, în mai puțin de un an, aceiași conducători cu aceleași interese, spun că le vom îndeplini. Cine poate să creadă o asemenea minciună?

Dar minciuna cu reducerea numărului de funcționari la stat? Bugetul trimis spre dezbatere în Parlament menţine aceleaşi costuri cu salariile personalului bugetar ca şi acelea de anul trecut. Atunci unde sunt reducerile de personal? Ca de obicei, sunt tăiate teoretic doar posturile și așa neocupate. Minciună și în privința deficitului. Guvernul afirmă pe toate canalele că este de 7% și că va rămâne la fel. Nici vorbă, este mult mai mare. Fiindcă statul nu și-a achitat nici până acum datoriile către furnizorii de energie, asumate prin plafonarea prețurilor.

Fanteziile impostorilor din guvern sunt complet rupte de realitățile economice ale zilei. Țara se confruntă cu un val de concedieri la multinaționalele din industrie cu activitate pe plan local, deci cu scăderi uriașe de venituri. Creșterea costurilor cu materia primă și scumpirea forței de muncă, coroborate cu scăderea consumului, precum și cu dezastruoasa ordonanță „trenuleț”, pun în mare dificultate industria prelucrătoare, industria auto, industria textilă, producția și comerțul cu bunuri de larg consum, sectorul IT.

Guvernanții știu că au mințit în privința deficitului bugetar. Îi dau de gol creșterea taxelor și valul de scumpiri pe care îl anunță începând cu luna aprilie a acestui an. Vor majora din nou accizele la carburanți, alcool și tutun, după cum arată o proiecție de pe site-ul Ministerului Finanțelor. Alcool și tutun – treacă, meargă. Dar scumpirea carburanților va aduce, ca de fiecare dată, scumpiri în lanț și un nou puseu inflaționist. Drept urmare, Consiliul Economic și Social (CES) a avizat negativ Legea bugetului pentru anul 2025, considerând-o un proiect „total nerealist”.

Veniturile sunt evident supraestimate, banii aceia nu au de unde să vină decât din împrumuturi. Minciunile guvernamentale, devoalate de acest proiect de buget, arată că decidenții știu clar în ce situație se află și mai știu că nu vor intra în incapacitate de plată doar fiindcă populația va plăti, din nou, toate costurile generate de erorile și nepriceperea lor. Și puțin le pasă de asta, atâta vreme cât pot păstra puterea.

 

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer fragmentat
2.2 ° C
2.7 °
2.2 °
81 %
3.1kmh
61 %
lun
3 °
mar
3 °
mie
1 °
joi
1 °
vin
2 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

S-a făcut controale și la shaorma. S-a găsit cu de toate.

EDITORIAL

Societatea românească este - sau ar trebui să fie - interesată de multe subiecte importante de pe agenda publică. De la contraselecția care a...

EPIGRAMA ZILEI

Pe o străduță madrilenă, O faptă mult prea nefirească : Aproape fără nicio jenă, Un basc a pus mâna la ... bască!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...