Vlad Oprea, primar PNL al orașului Sinaia la al șaselea mandat, a fost reținut joi de către procurorii DNA într-un dosar de corupție. Într-un comunicat oficial emis de DNA după reținere, procurorii susțin că au descoperit modul în care edilul ascundea proveniența banilor luați ca mită, prin interpuși, pentru a șterge urmele lor înainte de a-i întoarce în beneficiu personal.
Ancheta procurorilor anticorupție a început după investigația Recorder „Cartelul din Carpați”.
Mită cerută patronului de la Nordis
Potrivit acuzațiilor DNA, Vlad Oprea a pretins de la reprezentantul unei societăți comerciale și a primit indirect, în două tranșe, la datele de 22 decembrie 2021 și 1 februarie 2022, suma totală de 238.000 euro, prin interpunerea în tranzacție a altor firme din grup și a societății comerciale administrate de mama suspectului. Potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres, societatea comercială este Nordis, compania condusă de Vladimir Ciorbă, soțul fostei deputate PSD Laura Vicol.
Această sumă a fost solicitată de Oprea de la Ciorbă în schimbul aprobării PUZ-ului necesar pentru construirea unui hotel în orașul Sinaia, emiterea certificatului de urbanism și a autorizației de construire, precum și a celorlalte avize necesare realizării investiției.
Procurorii spun că o parte din mita de 238.000 euro încasată de societatea mamei suspectului, a fost ulterior folosită pentru achiziționarea de către Oprea a unei stații de betoane din Turcia, în valoare de 133.800 euro.
„Din cercetările efectuate în cauză s-a stabilit faptul că primarul orașului Sinaia ar fi implicat și în administrarea de facto a acestei societăți comerciale la care este asociat mama sa, iar administrator este sora suspectului, luând decizii legate de patrimoniul acesteia și dispunând efectuarea de plăți din conturile firmei, precum și efectuarea de achiziții și de vânzări”, se menționează în comunicatul DNA.
Veniturile obținute din activitățile de furnizare betoane de societatea mamei lui Oprea către diferiți parteneri comerciali și veniturile obținute din vânzarea stației de betoane, spun procurorii DNA, au fost utilizate inclusiv pentru construirea, amenajarea și mobilarea unei vile situate în Sinaia, imobil deținut în fapt de primarul orașului Sinaia, însă pe numele societății.
A permis funcționarea ilegală unui restaurant de la care primea bani
De asemenea, procurorii DNA mai spun că Vlad Oprea a permis desfășurarea activității neautorizate de prestare a serviciilor de alimentație publică, pentru un restaurant din Sinaia, pentru ca la schimb societatea mamei sale să primească foloase necuvenite care constau în prețul chiriei și al utilităților în baza contractului de chirie încheiat între această societate și o altă societate.
Potrivit DNA, societatea mamei lui Oprea a deținut, până în septembrie 2023, o stație de betoane în orașul Sinaia și deține, în prezent, o pensiune situată în Sinaia și un restaurant vizavi de pensiune, care a fost închiriat inițial unei firme din Sinaia. Aceasta este firma care funcționa fără avizele necesare prin permisiunea primarului.
În final, procurorii spun că Vlad Oprea a ascuns și a disimulat „adevărata proveniență, circulație sau proprietate a bunurilor ori a drepturilor asupra sumelor de bani încasate de un apropiat al suspectului prin firmele pe care le administra, cunoscând că acestea provin din săvârșirea de infracțiuni de corupție, sume de bani ce ar fi fost utilizate pentru achiziționarea, restaurarea, reabilitarea și amenajarea castelului Lapouble din Orthez, Franța în hotel și pensiune și a hambarului în restaurant”.
„În cauză, s-a mai reținut că, în calitate de primar al orașului Sinaia, suspectul Oprea Vlad Gheorghe, persoană obligată la depunerea declarațiilor de avere, ar fi atestat în cuprinsul acestora, aspecte necorespunzătoare adevărului”, conchide DNA.
Vlad Oprea este primar al orașului Sinaia din 2004.
Infracțiunile pentru care Vlad Oprea este urmărit penal
- luare de mită în formă continuată;
- efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale;
- fals în declarațiile de avere, în formă continuată;
- abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;
- folosirea influenței ori autorității de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite;
- executarea fără autorizație legală ori cu nerespectarea prevederilor autorizațiilor emise a lucrărilor de construire sau de desființare a unor imobile situate în orașul Sinaia.