miercuri, ianuarie 22, 2025
AcasăPrima PaginăDoi tineri botoșăneni au pus pe harta Moldovei singura fermă ecologică de...

Doi tineri botoșăneni au pus pe harta Moldovei singura fermă ecologică de găini ouătoare (video)

În comuna Ungureni din județul Botoșani, doi tineri antreprenori, Vladimir și Mara Bârdăuș, au reușit să aducă un concept inovator pe harta regiunii. Este vorba despre „Ferma 7 Dubina”, singura fermă ecologică de găini ouătoare din Moldova.

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

„Ferma 7 Dubina” nu este doar o afacere, ci un proiect de viață pentru cei doi tineri, care au pornit cu un vis mare și o determinare de a aduce produse ecologice de calitate în Regiunea de Nord-Est. În inima acestei ferme trăiesc aproximativ 8.000 de găini, crescute în cele mai bune condiții, alimentate cu furaje ecologice provenite din terenurile proprii.

„Într-o hală de găini ouătoare în sistem ecologic nu poți depăși o capacitate de 3.000 de capete atât era și efectivul nostru când am început. Producția este undeva la 84%, este o producție mai scăzută decât în sistem convențional, poate și decât alte ferme ecologice, ținând cont că suntem în primul an, învățăm. Nici eu și nici soția nu suntem specialiști în domeniu, am pornit pur și simplu dintr-o dorința de a oferi o mâncare mai sănătoasă către clienții noștri și în special către copii lor. De fapt, ideea de a face o fermă de găini ouătoare în sistem ecologic a pornit când s-au născut copii noștri”, a povestit Vladimir Bârdăuș.

„Mâncarea nu conține pesticide sau alte chimicale”

Găinile de la „Ferma 7 Dubina” trăiesc într-un mediu natural, unde fiecare găină beneficiază de patru metri pătrați de teren înierbat, iar halele de creștere, unde găinile dorm sau stau în perioadele de vreme rea, sunt concepute să ofere câte un metru pătrat pentru fiecare șase găini. Astfel, chiar și iarna, păsările beneficiază de un refugiu proteja, unde pot să se miște liber. Grădina de iarnă le oferă un adăpost confortabil, cu acces la aer proaspăt și soare.

„Toată mâncarea pentru păsări este produsă în sistem ecologic, provenită în cea mai mare parte din cultură proprie. Exploatăm în acest moment 120 de hectare de teren arabil certificat în sistem ecologic. Cultivăm grâu, porumb, floarea-soarelui, soia și le folosim în cea mai mare parte la hrana animalelor. Adăugăm ca și suplimente micro elemente pe care le aducem din Belgia, de la unul dintre cei mai mari producători de micro elemente pe sistem ecologic din Europa. Anual dăm probe pentru controlul sistemului ecologic, demonstrând că mâncarea nu conține pesticide sau alte chimicale, fiind complet interzise în aceste sistem”, a spus Vladimir.

„Ne-a surprins contribuția clienților la bucuria de a crea ceva frumos”

Cererea pentru produsele lor ecologice este deja foarte mare. Deși ouăle se găsesc la băcănii și magazine de producători din Botoșani, Iași, Piatra Neamț, Suceava și București, mulți dintre clienții lor bat direct la poarta fermei, unii fiind în tranzit prin zonă, iar alții venind special pentru a achiziționa ouăle recunoscute pentru calitatea lor.

„Vin mulți și ne spun că s-au obișnuit și le este comod să treacă pe aici. Suntem efectiv în mijlocul câmpului și, cu toate astea, în fiecare zi avem vânzări destul de consistente pe partea de magazin propriu. Mai facem și ceva livrări la domiciliu, dar din ce în ce mai puține în ultima perioadă datorită comenzilor. Chiar ne-a surprins contribuția clienților la bucuria de a crea ceva frumos”, a spus antreprenorul.

Cum pot fi deosebite ouăle ecologice de cele convenționale la raft

Cel mai simplu mod de a identifica ouăle ecologice este prin sigla specifică produselor ecologice. În Uniunea Europeană, ouăle ecologice trebuie să aibă simbolul ecologic european, un pătrat verde cu stele albe în interior. Acest simbol garantează că ouăle sunt certificate ecologic.

Pe lângă siglă, fiecare ou are un cod imprimat pe coajă, care poate fi folosit pentru a verifica modul în care a fost crescută pasărea. Acest cod include un număr, respectiv 0, 1, 2 sau 3, care indică tipul de creștere al găinii:

  • 0: Ecologic (găina este crescută în ferme ecologice, cu hrană și îngrijire fără substanțe chimice).
  • 1: În aer liber (găina trăiește în aer liber, dar nu este ecologic certificată).
  • 2: Conform standardelor convenționale (găina trăiește în ferme, dar nu are acces la aer liber).
  • 3: Găină crescută în baterii (găina este ținută în spații foarte mici). Dacă oul are numărul „0” pe coajă, înseamnă că provine de la o fermă ecologică.

 

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
2.2 ° C
2.7 °
2.2 °
96 %
0.5kmh
100 %
mie
5 °
joi
7 °
vin
7 °
sâm
7 °
Dum
6 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

De la UE nu sunt, steaguri de pirați nu sunt, că ar fi negre, probabil vrea cineva niște autonomie.

EDITORIAL

Din când în când, după ce editorialele subsemnatului devin accesibile, se mai găsește câte un român verde să-mi atragă atenția că nu fac ceea...

EPIGRAMA ZILEI

Îndreptând spre tâmplă arma, Ea i-a spus: „Asta ți-e karma! Dă-te Radule legat Ca să nu mori împușcat!” -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...