joi, ianuarie 16, 2025
AcasăNaționalCălin Georgescu, între discursul „antisistem” și sprijinul sistemului. Cine sunt foștii ofițeri...

Călin Georgescu, între discursul „antisistem” și sprijinul sistemului. Cine sunt foștii ofițeri care-l susțin

Călin Georgescu se autodefinește frecvent ca un candidat „antisistem”. Site-ul PublicRecord.ro a descoperit însă că acesta are o rețea de sprijin formată din foști ofițeri ai serviciilor de informații, poliției și armatei. Vezi mai jos lista foștilor militari care îl sprijină pe candidatul acuzat de serviciile secrete că a fost ajutat și de Rusia în campania electorală.

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Ioan Tarnu, fostul șef SRI Alba, condamnat penal, în cercul lui Călin Georgescu. În 2022 Călin Georgescu vizita mănăstirea Tăuni din Alba, împreună cu mai mulți membri ai mișcării Pământ Strămoșesc, o asociație înființată de candidatul la prezidențiale. Cel care a aranjat întâlnirea de la Tăuni este Ioan Tarnu și a fost şeful Direcției Județene de Informații Alba, o structură locală a Serviciului Român de Informații.

În 2016, Tarnu a primit o condamnare cu suspendare într-un dosar penal, după ce un prieten de-ai lui furase niște utilaje agricole. Procurorii au descoperit că locotenentul îl sfătuia cum să se fofileze și să mintă organele judiciare. Tot Tarnu urma să convingă ofițerii de poliție să nu facă percheziții la locuința amicului.

La mănăstirea Tăuni din Alba, a fost împreună cu Georgescu și Sorin Chirigiu, colonel în rezervă și fost consilier juridic în Ministerul Apărării ( MApN). Relațiile lor sunt însă de lungă durată. În 2021, cu un an înainte de vizita din Alba, apar împreună la evenimente organizate de partidul AUR, împreună cu George Simion.

În 15 octombrie 2024, Chirigiu participă la o ședință a Parlamentului României ca reprezentant al candidatului Georgescu la prezidențiale. De altfel, numele lui apare într-un document de campanie drept coordonator al evenimentelor organizate pentru susținerea lui Georgescu. Contactat telefonic, Chirigiu a negat că ar fi deținut un rol oficial în echipa candidatului la prezidențiale: „sunt susținător și voluntar de foarte mult timp”. În 30 noiembrie 2024, după primul tur al alegerilor prezidențiale, Chirigiu apărea în spatele lui Georgescu în timp ce acesta susținea un discurs public.

Sabin Truță, pensionar MApN, a fost coordonator de strângere a semnăturilor pentru Georgescu în județul Alba, conform unui video care a fost trecut în privat în cursul acestei investigații. Fostul militar a candidat în 2024 la Camera Deputaților din partea Alianței Național Creștine (ANC).

Victor Voicu apare și el la lansarea asociației Pământul Strămoșesc din 2021 unde a și ținut un discurs. Fost secretar general al Academiei Române și președinte al Secției de Științe, Voicu a fost și șeful direcției medicale din Ministerul Apărării Naționale între 1990 și 1995, conform CV-ului.

Pe lângă Tarnu de la SRI și Sorin Chirigiu de la MApN, la vizita de la mănăstirea din Alba a participat și Vasile Petric, un fost polițist în Direcția de Informații și Protecție Internă din Alba. Ieșit din sistem în 2016, Petric a participat în ultimii ani la evenimentele asociației Pământul Strămoșesc. Pe Facebook, Petric avea mai multe fotografii în care apărea împreună cu Georgescu sau în timp ce îi făcea campanie electorală. Ulterior, a șters majoritatea pozelor care îl asociau cu Georgescu.

Florin Șinca, fost comisar-șef de poliție în Inspectoratul General al Poliției Române, acum îl susține pe Călin Georgescu, prin intervenții televizate, postări pe social media sau articole pe Activenews, un site care publică frecvent dezinformări și narative pro-Kremlin.

A activat în Serviciul de Protecție și Pază (SPP), Direcția de Operațiuni Speciale și Oficiului Național pentru Protecția Martorilor, conform Observatorul Prahovean. A fost numit de presă „Căpitanu’ de istorie”, „ofițerul care face cinste Poliției Române” sau „polițistul nou”. În 2021 a intrat în AUR. Contactat de Public Record, Șinca spune că l-a întâlnit pe Georgescu în 2014 la o lansare de carte și că a participat la lansarea Pământ Strămoșesc la invitația lui Eugen Sechila pe care-l cunoștea de peste un deceniu.

Un alt fost polițist din Ministerul de Interne, Marius Niculin, a coordonat strângerea semnăturilor pentru candidatura lui Georgescu în Dâmbovița. Niculin a lucrat, după revoluție, și în Ministerul Apărării, conform profilului de Linkedin.

În 2024, Niculin era polițist local, consilier la Primăria Târgoviște, profesor la un liceu din oraș și specialist la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Dâmbovița. Niculin este, de asemenea, președintele unei asociații care a acreditat observatori la votul pentru parlamentare și prezidențiale în 2024. Civis Salutem, asociația polițistului, s-a poziționat împotriva gratuității avortului în România.

Cristian Troncotă, fost profesor la Academia SRI. În 2023, Călin Georgescu a ajuns la Sibiu și Mediaș unde a lansat „Marea Renaștere”, o carte conspiraționistă unde ridică probleme de tip „Plandemia medicală Covid” sau „Marea resetare”. În sală, la aceeași masă cu el se afla și Cristian Troncotă. Fost profesor conducător de doctorate în cadrul Academiei Naționale de Informații, Troncotă a predat în diverse instituții de învățământ de sub umbrela Serviciului Român de Informații, mai bine de 30 de ani.

După două luni, pe 19 aprilie 2023, Troncotă și Georgescu au lansat aceeași carte la „Muzeul Gazelor Naturale” – Romgaz la Mediaș, un oraș cu mai puțin de 40 de mii de locuitori, aflat la o oră distanță de Sibiu.

În luna următoare, Georgescu și Troncotă s-au reîntâlnit la o altă lansare de carte, cea a lui Robert F. Kennedy Jr.: „Adevăratul Anthony Fauci, Bill Gates, Big Pharma și războiul global împotriva democrației și sănătății publice”.

Tot în 2021, la lansarea asociației lui Georgescu, a participat Dragoș Rusu, fost comisar general adjunct al Comisariatului General al Gărzii Financiare. Numele lui apare într-un rechizitoriu din 2013, într-un dosar penal cu magistrați care au dezvăluit informații secrete ce periclitau siguranța statului. Conform anchetatorilor, Rusu era monitorizat în 2011 de Serviciul Român de Informații, pentru „activități cu potențial ridicat de risc la adresa siguranței naționale”. Rechizitoriul descrie cum încerca să obțină informații economice în interesul altui stat, fiind în legătură cu o femeie din Republica Moldova cu care avea și relații intime.

Referitor la monitorizarea făcută de SRI, Rusu ne-a declarat telefonic că a fost o operațiune de denigrare și că a cerut să afle mai multe, dar nu i s-a comunicat nimic. Mai spune că a participat la lansarea asociației Pământ Strămoșesc de la Snagov, la invitația unui prieten actor. Întrebat dacă este un susținător al lui Călin Georgescu acesta a declarat: „Acum, după ce mă uit la ce se întâmplă în jurul nostru, devin susținător, da”.

Citește tot articolul pe PublicRecord.ro

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
3.9 ° C
3.9 °
2.6 °
90 %
2.5kmh
100 %
joi
3 °
vin
6 °
sâm
8 °
Dum
8 °
lun
9 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Doamna și staff-ul au venit să soarbă și ei niște guri de cultură.

EDITORIAL

Cu ceva ani în urmă, din dorința de a face economii la bugetul de stat, guvernanții i-au convins pe pensionari să renunțe la a-și...

EPIGRAMA ZILEI

Aproape sigur, nu-i tipar În care viața să încapă, Doar un ciudat itinerar: Dintr-o ... gropiță, într-o groapă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...