Scriitoarea Grete Tartler a primit, miercuri seara, Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia. Disticţia i-a fost acordată în cadrul celei de-a XXXIV-a ediție a Galei de decernare a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu”.
Evenimentul, organizat la Teatrul “Mihai Eminescu”, a avut o însemnătate deosebită având în vedere că a marcat 175 de ani de la nașterea poetului botoşănean. Sala teatrului a fost plină, iar printre spectatori s-au numărat iubitori de cultură, oficialități şi parlamentari. Amfitrionul Galei a fost actorul Răzvan Amitroaie.
Laureata a fost aleasă de juriul național de acordare a premiului, din care au făcut parte Grațiela Benga, Alexandru Cistelecan, Daniel – Cristea Enache, Ioan Holban, Angelo Mitchievici, Irina Petraș și Vasile Spiridon. Câștigătoarea a primit și titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Botoșani.
“Alegerea mea ca laureat în acest an aduce și un omagiu lui Mihai Eminescu”
”Mulțumesc juriului care a considerat că merit să mă alătur poeților talentați, chiar geniali, aș spune, unii dintre ei, care constituie galeria de poeți laureați ai acestui premiu botoșănean.Mulțumesc orașului Botoșani și celor care m-au primit ca Cetățean de Onoare, alături de ceilalți poeți. Îi mulțumesc soțului meu Stelian, de acolo din cer, care a avut încredere în mine și m-a îndemnat să scriu în limba română, pentru că aș fi putut să scriu doar în germană. Cred că alegerea mea ca laureat în acest an aduce și un omagiu lui Mihai Eminescu din alt punct de vedere, al bunei sale relații cu literatura germană, cu limba germană”, a spus Grete Tartler.
Evenimentul, organizat de Consiliul Local și Primăria Municipiului Botoșani, împreună cu Fundaţia Culturală „Hyperion- Caiete Botoșănene” și Uniunea Scriitorilor din România, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, a adus în prim-plan anul acesta șapte poeți nominalizați: Marian Drăghici, Cassian Maria Spiridon, Arcadie Suceveanu, Grete Tartler, Matei Vișniec, Călin Vlasie și George Vulturescu.
Seara s-a încheiat cu un recital extraordinar Grigore Leșe.
Cine este Grete Tartler
Grete Tartler s-a născut la 23 noiembrie 1948 la București. A absolvit Liceul de Muzică, iar pe când era în anul I de Conservator, în 1968, debutează în revista “Amfiteatru” cu un grupaj de versuri ce prefigurau deja un fremătător talent liric. În volum va debuta în 1970, cu placheta „Apa vie”, iar după absolvirea Conservatorului devine profesoară de violă la Liceul de Muzică, concomitent urmând și cursurile Facultății de limbi romanice a Universității din Bucuresti, secția limba arabă, dedicându-se ulterior studiului culturilor orientale, aducând în limba română tălmăciri ale unor texte spectaculoase din vechi civilizații – „Cele șapte mu’allaquate” (antologie de poezie arabă preislamică, Ed. Univers, col. Poesis, 1978), „Șezatori arabe” – Al Hamadhani, Al-Hariri (Ed. Univers, 1981), „Primii poeți persani” (în colaborare cu Viorel Bageacu, Ed. Univers, 1983) sau ceva mai tarziu, în 2017, volumul „Umor și satiră în literatura arabă clasică” (Ed. Polirom).
Toată această magma de istorie, filosofie, literatură ale vechilor popoare orientale și-au impus prezența și-n versurile Gretei Tartler, oferindu-le unicitate, nu neapărat prin exotism, ci printr-un rafinament dens, dar grațios, un fel de poezie și dantelărie, cum însemna criticul Romul Munteanu într-una din cronicile sale din presa culturală a anilor ’80.
În literatura pentru copii, Grete Tartler ajunge gradat, după ce își conturase o biografie literară solidă, atât ca poetă, cât și ca exegetă a culturilor orientale, abordând o poezie pentru copii înaripată, zveltă, înțesată de umor și de trucuri stilistice, oferind o unicitate aparte. După 1990, Grete Tartler a intrat în diplomație, fiind succesiv atașat cultural la Viena, ambasadoare în Danemarca, Islanda și Grecia, diminuându-și considerabil aparițiile editoriale.