miercuri, ianuarie 15, 2025
AcasăLocalPremii pentru excelență în cultură, la Botoșani. Ministrul de Externe, printre premiați...

Premii pentru excelență în cultură, la Botoșani. Ministrul de Externe, printre premiați (video)

În această seară are loc Gala Premiilor Culturii Naționale, în cadrul căreia sunt acordate premii pentru excelență în cultură, pentru promovarea operei eminesciene și pentru traducerea literaturii românești în mediul internațional.

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

În deschiderea evenimentului au cântat elevii Liceului de Arte “Ștefan Luchian”, sub bagheta profesorului Alex Mocanu.

Premiu pentru promovarea literaturii române în Italia

Bruno Mazzoni, care a fost recompensat cu Premiul Național pentru Traducere din literatura română, are la activ peste două decenii ca traducător în slujba promovării literaturii române în Italia.  Este Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti şi a fost premiat de Preşedintele Republicii Italiene pentru activitatea de traducător, în 2005. A tradus în italiană mai multe volume de Mircea Cărtărescu, Ana Blandiana, Max Blecher, a publicat studii despre Tudor Arghezi, Ion Barbu, Nichita Stănescu.

Mircea Martin, critic literar, a primit Premiul Național pentru dezvoltarea studiilor românești din mediul internațional. Cercetările și studiile profesorului Mircea Martin se înscriu, în proporții diferite, în cele trei discipline dedicate literaturii: critica literară, istoria literară și teoria literară, la care va adăuga teoria criticii. Numitorul comun al acestor demersuri este reprezentat întotdeauna de efortul interpretativ, fie că îl aplică la literatura curentă, la tradiția literară sau la idei și teorii. Interpretarea practicată de Mircea Martin își propune să țină seama de istoricitate, de pregnanța stilistică, de anvergura și coerența teoretică.

A fost premiat și actualul ministru de Externe, Emil Hurezeanu

Emil Hurezeanu, ministrul de Externe al României, a obtinut Premiul pentru Promovarea operei eminesciene și a culturii române. Emil Hurezeanu este unul din cei mai faimoşi jurnalişti din România, fiind, alături de Neculai Constantin Munteanu, cel de la care  milioane de oameni, în vremea dictaturii, aflau, de la postul de radio Europa Liberă, ce se întâmplă cu adevărat în ţară. Emil Hurezeanu a fost primul jurnalist care a relatat despre revoluţia începută la Timişoara, acum 35 de ani. În România, a publicat şi două volume de eseuri politice, Între câine şi lup (1996) şi Cutia Neagră (1997), pentru cel din urmă primind Premiul pentru Publicistică al Uniunii Scriitorilor din România. Din 1998, este  „cetăţean de onoare” al Sibiului, orașul unde s-a născut.

Premiile au fost înmânate de Janina Sitaru, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Diana Băciună, secretar de stat în Ministerul Culturii și, respectiv, Valeriu Iftime, președinte al Consiliului Județean Botoșani.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
1.6 ° C
1.6 °
1.6 °
64 %
1.3kmh
100 %
mie
2 °
joi
2 °
vin
4 °
sâm
5 °
Dum
8 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Miile de oameni de la mitingul AUR din Botoșani erau mai puțini, dar a fost și frig, e drept.

EDITORIAL

Cu siguranță Hollywood-ul reprezintă pentru mulți actori americani sau nu, un pisc înalt și luminos, un țel în viață, un ideal mult râvnit. De-a...

EPIGRAMA ZILEI

Nene Iancule, să știi, Că azi, „letrele” pierdute Nu se pun la pălării Ci la ... dosărel, cusute!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...